Local

A dat lovitura cu aceasta afacere! Produsele sale aproape ireale au captivat clientii din toata lumea – FOTO, VIDEO

Publicat: 27 nov. 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Dupa ce a studiat in Danemarca si s-a angajat intr-un domeniu tot mai profitabil, un tanar din Iasi a aplicat ceea ce a invatat @ Are deja multi clienti interesati sa-i cumpere produsele, astfel ca afacerea merge din ce in ce mai bine @ „Cand faceam forme de prajituri si le vindeam in toata lumea nu mai aveam timp de nimic si uneori refuzam clientii. Am facut in acea perioada 800 de euro pe luna”, a spus ieseanul

O perioada de 6 ani in Danemarca a fost suficienta pentru un tanar intreprinzator din Iasi care a vrut sa infiinteze o afacere mai putin cunoscuta in Romania. Acesta a fost student la Informatica timp de 4 ani in Danemarca, iar urmatorii doi ani a lucrat intr-o companie care se ocupa cu ceea ce face Sebastian Rosca in prezent. Tanarul nu a stat prea mult pe ganduri si s-a intors in tara pentru a aplica ceea ce a invatat. Intr-un an, a vandut produse in toata lumea si vrea sa dezvolte afacerea. „Aici lumea a fost mai intai reticenta, unii au inteles despre ce este vorba si in cele din urma au cumparat. Se poate face orice cu aceasta imprimanta 3D, inclusiv suport pentru periute de dinti sau chiar furculite”, a spus Sebastian Rosca.

Un business de succes

Acest tip de tehnologie 3D este cunoscut in strainatate din anii 1970 si s-a dezvoltat cel mai bine incepand cu anul 2008. In Romania a patruns in urma cu 3-4 ani, iar de atunci tot mai multi tineri pasionati de tehnologie s-au apucat serios de treaba si au facut afaceri profitabile din printarea 3D. Unul dintre acestia este si Sebastian care in urma cu un an si-a cumparat o imprimanta care produce astfel de obiecte si a inceput sa faca tot ceea ce vroiau clientii.

Citeste si: O poveste de succes! O tanara din Iasi a innebunit clientii cu produsele sale – FOTO, VIDEO

„Am doua imprimante. Pe una am dat 2.200 de euro, iar pe cealalta 1.300 de euro. Prima o utilizez cel mai des pentru ca realizeaza foarte bine obiectele 3D. Materia prima pe care o folosesc este un fir de plastic de 1,75 milimetri sau 3 mm, marimea standard pentru crearea obiectelor care este biodegradabil, pe baza de amidon. Pun firul intr-un ghidaj incalzit la 220 de grade Celsius si aparatul intra in functiune, taind straturi foarte subtiri pana ajunge la forma finala. Se fac setari ca la orice calculator normal pentru ca forma trebuie mai intai facuta aici, se transmite aparatului comanda si ulterior lucreaza”, a explicat Sebastian. In functie de marimea produsului, timpul de fabricare este de 20 de minute sau 36 de ore. „Jucaria asta o am din anul 2013. Cel mai mare model care a fost facut in 36 de ore a fost un idol aztec-mayas. Probleme exista daca la o astfel de comanda de durata se intrerupe curentul. Imprimanta nu mai lucreaza pentru ca nu este fabricata astfel incat sa reziste unei intreruperi de curent”, a mai spus Sebastian.

Publicul este receptiv

In procesul de printare 3D materialul folosit, care poate fi plastic, metal sau altul, este asezat in straturi pentru a forma un obiect tridimensional. Regula fundamentala pe care se bazeaza printarea 3D este tehnica aditiva, spre deosebire de celelalte tehnici existente. Sebastian a vandut sute de obiecte in toata lumea, de la forme de prajituri, la machete de cladiri cerute de arhitecti renumiti din Danemarca.

Citeste si: Un doctor din Iasi a infiintat prima afacere de acest fel si are deja succes – FOTO, VIDEO

„Astfel, o imagine a viitorului in care bunurile tangibile sunt livrate direct pe calculator incepe sa devina o realitate. Cand faceam forme de prajituri lucram non-stop. Nu mai aveam timp deloc si am renuntat la ele. Am inceput sa fac chestii si pentru publicul larg. Obiectele 3D se cer foarte mult de catre companii, insa si publicul trebuie sa vada despre ce e vorba. La ultimele targuri la care am fost am vazut ca lumea e interesata. O problema ar fi costurile foarte mari pentru transport care impiedica livrarea in diverse tari sau in Romania. De aceea se cauta clienti pe plan local. Eu percep tarife cuprinse intre 12 si 15 lei pe ora, adica pentru durata fabricarii. Unii sunt platiti in functie de centimetru cub”,  a mai spus Sebastian Rosca.

Adauga un comentariu