Titlurile zilei

A fost decis momentul marii redeschideri! Două milioane de euro au fost investite într-o celebră grădină și o casă din orașul Iași. Aici vor putea fi admirate hrube spectaculoase – GALERIE FOTO (Exclusiv)

Publicat: 02 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A fost decis momentul marii redeschideri Două milioane de euro au fost investite într-o celebră grădină și o casă din orașul Iași. Aici vor putea fi admirate hrube spectaculoase - GALERIE FOTO Exclusiv
Lucrările de reabilitare și restaurare la monumentul istoric Casa Universitarilor, din Copou, a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, la un pas de finalizare

Mai sunt doar câteva săptămâni până când, la Iași, o casă celebră cu o grădină spectaculoasă și hrube de senzație vor putea fi admirate de ieșeni!
După aproape 5 ani de lucrări importante și migăloase și aproximativ 2 milioane de euro investite (9,1 milioane de lei), Casa Universitarilor a Universității „Alexandru Ioan Cuza” va fi redeschisă. Este una dintre cele mai valoroase investiții demarate de un proprietar în patrimoniul istoric al urbei

După ce, la începutul lui 2022 (ianuarie), lucrările de reabilitare și restaurare vor fi finalizate la Casa Universitarilor a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, urmează ca, până în martie 2022, să fie reamenajată peisagistic superba grădină ce împrejmuiește faimoasa Casă Canta. Astfel, ieșenii vor putea admira din nou superbul edificiu și loc natural situat în Copou. Pe de altă parte, tot acum au fost redescoperite și reabilitate și hrube spectaculoase.

„Revelionul din anul 2021, așa cum a promis constructorul, îl vom putea sărbători la Casa Universitarilor. Apoi, asta pentru că e sezonul rece, în primăvara anului 2022 vom finaliza grădina exterioară, terasamentele, gardul spre stradă. De asemenea, hrubele pe care le-am restaurat vor putea fi admirate. S-a lucrat cu migală și atenție pentru a reda o clădire istorică-simbol a Iașului întregii comunități”, arată prof.univ.dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

Pe de altă parte, în această perioadă, la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) a fost depus un proiect intitulat „Realizarea inscripționării «Casa Universitarilor» la nivelul frontonului clădirii- monument istoric în cadrul proiectului «Refuncționalizare, reabilitare Casa Universitarilor Iași – monument istoric înscris în LMI cod IS-II-m-B-03782»”.

Cinci ani de lucrări și aproximativ 2 milioane de euro investite în Casa Universitarilor Iași

După 5 ani și aproximativ 2 milioane de euro investite în Casa Universitarilor Iași, clădirea-simbol va fi redeschisă. Interesant este că, deja, în hrubele și la fundația Casei Universitarilor Iași s-au făcut descoperiri arheologice importante. Aici, specialiștii de la Facultatea de Istorie din cadrul UAIC au scos la iveală vestigiile unei noi construcții care are o vechime de peste 200 de ani.

Este vorba despre instalații utilitare, o fântână, un bazin pentru păstrarea apei, dar și alte vestigii edilitare legate de vechea casă boierească Canta. În plus, a fost descoperită o monedă datată cu anul 1731. Universitatea „Cuza” a decis punerea acestora în valoare într-o manieră specială. Totul va fi restaurat și încastrat în sticlă, cu iluminat, astfel încât să poată fi admirat de turiști sau vizitatori.

Prof.univ.dr. Tudorel Toader: „Casa Universitarilor a fost și va rămâne un simbol al UAIC!”

Având în vedere toate acestea, prof.univ.dr. Tudorel Toader, rectorul de la „Cuza”, a mai ținut să arate importanța istorică a acestei clădiri de patrimoniu.

„Casa Universitarilor Iași a fost și va rămâne un simbol al UAIC, al Iașului universitar. Terasele grădinii, cu teii înfloriți, generoasele hrube au fost adesea locurile unor momente istorice, locuri de întâlnire pentru mari spirite ale vieții universitare, ale culturii românești, momente care se cuvin a fi evocate într-o monografie. Noile descoperiri arheologice sunt instalații utilitare, o fântână, un bazin pentru păstrarea apei, cât și alte vestigii edilitare legate de vechea casă boierească Canta. Sunt mărturii legate de faimoasele case boierești ridicate la Iași în urma cu două secole”, a declarat prof.univ.dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași.

Logofătul Nicolae Cantacuzino reface actuala Casă a Universitarilor Iași în 1840

Casa Canta, cunoscută sub numele de Casa Universitarilor, datează din jurul anului 1800, aparținând inițial vornicului Iordache Cantacuzino (1740-1826), mare logofăt în Divanul Moldovei, care a îndeplinit și funcția de caimacan (guvernator) în anul 1802 în timpul domniei lui Alexandru Șuțu. Imobilul a găzduit de-a lungul timpului Școala de Menaj (1930) și Școala Urbană de Gospodărie (1914). Din anul 1947 devine cantină-restaurant a cadrelor didactice ale Universitații „Cuza”, unde erau aduse și delegațiile.

Casa Universitarilor, care a fost reparată și extinsă între 1951 și 1952, la acea vreme a devenit renumită prin găzduirea de întâlniri despre istoria și cultura orașului Iași. Casa are un singur etaj și 7 camere, anexe de aproximativ 600 de metri pătrați, un beci de aproximativ 200 mp și aproape 5.000 mp de grădină. Acum, clădirea se află în proprietatea UAIC, care a revenit în posesia acesteia după un proces care a durat nici mai mult, nici mai puțin de 18 ani. Astfel, noile descoperiri arheologice făcute la Casa Universitarilor contribuie la îmbogățirea patrimoniului cultural al Iașului.

Adauga un comentariu