Prima pagină » Economic Local » A început calvarul antreprenorilor din Iași, care utilizează e-Factura. „Tot sistemul e prost făcut”
A început calvarul antreprenorilor din Iași, care utilizează e-Factura. „Tot sistemul e prost făcut”

A început calvarul antreprenorilor din Iași, care utilizează e-Factura. „Tot sistemul e prost făcut”

11 ian. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Antreprenorii din Iași, care utilizează sistemul e-Factura, spun că au întâmpinat probleme în anumite etape ale programului. Aceștia susțin că sistemul ar trebui simplificat pentru ca documentele să ajungă mai ușor la ANAF

Sistemul de facturare electronică e-Factura, administrat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), este obligatoriu, de anul acesta, în relația dintre firme, respectiv business2business-B2B. Astfel, până în luna iulie 2024, firmele au un termen de 5 zile în care să încarce factura emisă în acest sistem obligatoriu. Antreprenorii din Iași au încercat, dar au întâmpinat probleme.

„Am ajuns la etapa «Trimite» și s-a blocat. Am trimis de mai multe ori factura. Oricum, tot sistemul e prost făcut, în sensul că ar trebui simplificat. Ai nevoie de un certificat digital care în general funcționează doar pe Windows. Dacă ai MacOS, trebuie să găsești o firmă ce oferă suport, iar de aici lucrurile se complică. Folosești numărul de certificat care generează un cod PIN și PUK, ce vin prin Poștă, coduri ce pot fi vizualizate doar o dată, deci trebuie să printezi poza respectivă cu coduri ca să poți apoi semna digital. Dacă pierzi codurile, o iei de la capăt. Ca să îți faci cont în SPV durează 2-3 ore pentru că te prinzi mai greu cum să semnezi un PDF și să demonstrezi că poți semna digital. Iar documentele pot fi urcate doar cu .zip, ceea ce înseamnă că pot apărea erori. Până reușești să încarci factura, cobori toți sfinții”, susține Ionuț Popa, antreprenor din Iași.

Antreprenorii din Iași s-au înscris în e-Factura

Pentru utilizarea sistemului, operatorii economici din Iași trebuie să fie înregistrați în Spațiul Privat Virtual (SPV) pe site-ul ANAF: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/inreg_inrol_pf_pj_spv. ). De asemenea, trebuie să se autentifice cu certificat pe acest site. În prima etapă, în perioada 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024, operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligația să raporteze, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, toate facturile emise în relația B2B și cea cu instituțiile publice, altele decât cele efectuate în relația B2G, pentru care există obligația utilizării e-Factura, începând cu data de 1 iulie 2022. Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Codul fiscal.

Nerespectarea termenului-limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 la 5.000 de lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice. Angajații au protestat anul trecut.

Reguli pentru ieșenii care se înscriu în program

Prin excepție, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nerespectarea termenului-limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu se sancționează. În a doua etapă, începând cu data de 1 iulie 2024, emitenții facturilor electronice au obligația de transmitere a acestora către destinatari, utilizând sistemul național privind factura electronică RO e-Factura. Sunt situații când facturile apar de mai multe ori în sistem pentru că se blochează încărcarea lor în anumite etape.

Specialiștii le recomandă celor care folosesc e-Factura să fie atenți la stornarea lor. Utilizatorii trebuie să înțeleagă că o factură, odată încărcată în sistem, rămâne acolo și se contabilizează la TVA-ul pe care urmează să-l deducă. De asemenea, ieșenii trebuie să știe că, în primele 3 luni, adică până în martie 2024, nerespectarea termenului de 5 zile de încărcare a facturii în sistemul e-Factura nu este sancționată. Anul 2024 a venit cu scumpiri. De asemenea, antreprenorii din Iași au întâmpinat deja probleme cu încărcarea facturilor în sistemul e-Factura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`