Economic Local

A scăzut poluarea din Iași în ultima săptămână. Stațiile de monitorizare a calității aerului amplasate în municipiu au înregistrat mai puține depășiri la indicatorul PM10

Publicat: 26 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A scăzut poluarea din Iași în ultima săptămână. Stațiile de monitorizare a calității aerului amplasate în municipiu au înregistrat mai puține depășiri la indicatorul PM10
Datele înregistrate de stațiile de monitorizare a calității aerului arată că a scăzut poluarea din Iași în ultima săptămână. În cele trei stații din municipiul Iași, amplasate în Podu de Piatră, Decebal-Cantemir și Oancea-Tătărași, nu au fost înregistrate depășiri ale indicatorului PM10

Datele înregistrate de stațiile de monitorizare a calității aerului arată că a scăzut poluarea din Iași în ultima săptămână. Dacă în prima jumătate a lunii noiembrie 2021 erau depășiri duble la indicatorul PM10, în această perioadă specialiștii de mediu care verifică stațiile spun că indicele general de calitate a aerului este acceptabil

A scăzut poluarea din Iași în ultima săptămână, stațiile de monitorizare a calității aerului înregistrând un indice de calitate a aerului acceptabil. În cele trei stații din municipiul Iași, amplasate în Podu de Piatră, Decebal-Cantemir și Oancea-Tătărași, nu au fost înregistrate depășiri ale indicatorului PM10. Potrivit specialiștilor Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Iași, trebuie aplicate o serie de măsuri pentru ca poluarea să fie redusă în continuare. Buletinele zilnice pentru informarea publicului cu privire la calitatea aerului în județul Iași se pot consulta accesând linkul: http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/buletine-calitate-aer.

Datele de calitate a aerului obținute în stațiile automate de monitorizare a calității aerului pot fi consultate în timp real accesând site-ul www.calitateaer.ro, unde se pot vizualiza informații actualizate sau aflate în curs de validare și certificare. În județul Iași sunt stații de monitorizare a calității aerului în comunele Tomești și Aroneanu, fiind supravegheate de specialiștii din cadrul APM.

Poluarea a fost ridicată în Iași în prima jumătate a lunii noiembrie din cauza traficului și a inversiunii termice

În zilele de 12 și 13 noiembrie 2021 s-au înregistrat cele mai mari episoade de poluare  din Iași, din această perioadă. Modificările apărute în cele două zile au fost pe fondul unei accentuate inversiuni termice, cu ceață și calm atmosferic (condiții meteo nefavorabile dispersiei poluanților), potrivit APM Iași. În toate stațiile de monitorizare a calității aerului în care se măsoară PM10 automat s-au înregistrat valori de până la două ori mai mari decât valoarea limită zilnică (50 micrograme pe metru cub).

Astfel, valorile medii zilnice s-au situat între 57 și 106 micrograme pe metru cub, la indicatorul PM10-particule în suspensie. Emisiile din traficul auto din cele două zile, la care s-au adăugat cele provenite din arderile pentru încălzirea locuințelor, care s-au intensificat odată cu răcirea vremii, dar și inversiunea termică, sunt principalele cauze ale poluării înregistrate în Iași. Agenția pentru Protecția Mediului este instituția care monitorizează prin cele 6 stații montate în municipiu și în județ calitatea aerului. În municipiu sunt montate 3 stații de monitorizare, în Podu de Piatră, Decebal-Cantemir, și în județ, în comunele Aroneanu, Bosia-Ungheni și Tomești.

A scăzut poluarea din Iași în ultimele două luni, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020

Potrivit specialiștilor din cadrul instituției de mediu, în lunile septembrie-octombrie 2021 a scăzut poluarea din Iași, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. În perioada analizată, în stația de măsurare a calității aerului, din Podu de Piatră, au fost înregistrate 3 depășiri ale valorii limită zilnice de 50 de microni pe metrul cub, pentru protecția sănătății umane. Posibilele cauze ale depășirilor sunt traficul auto, alte surse locale corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților (inversiune termică și calm atmosferic).

O singură depășire la indicatorul PM10 a fost în stația de fond rural Aroneanu-IS 4, iar în stația din Tomești au fost 3 depășiri ale valorii limită zilnice a indicatorului PM10. Cauzele acestor depășiri sunt surse locale corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților. Cele mai multe depășiri au fost înregistrate în stația de fond rural IS-6- Bosia Ungheni. În luna septembrie 2021, pentru indicatorul particule în suspensie PM10 determinat gravimetric, s-au înregistrat 12 depășiri ale valorii limită zilnice de 50 microni pe metrul cub și alte trei depășiri, în luna octombrie 2021.

Adauga un comentariu