Religie

Acatistul Sf. Gheorghe: Cui să te rogi pentru a atrage norocul de partea ta

Publicat: 13 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Acatistul Sf. Gheorghe Cui să te rogi pentru a atrage norocul de partea ta
Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai importanți martiri din credința creștin ortodoxă și este prăznuit în fiecare an pe data de 23 aprilie

Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai importanți martiri din credința creștin ortodoxă și este  prăznuit în fiecare an pe data de 23 aprilie. Acatistul Sf. Gheorghe este citit pentru credincioșii care doresc să aibă noroc în dragoste și în carieră.

icoana cu sfantul mare mucenic gheorghe pe un cal alb
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia, acesta fiind numit și „Purtător de biruință”.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia, acesta fiind numit și „Purtător de biruință”. Semnificața numelui său este că biruința vine de la altcineva și anume de la Hristos și că acesta doar își însușește această biruință. El este doar vasul care poartă biruința lui Hristos.

Martirul a făcut parte din armata romană și în ciuda decretului emis de Dioclețian în 303 împotriva creștinilor și-a mărturisit public apartenența la credința creștină, motiv pentru care a fost torturat, fiind întemnițat, bătut, pe trupul fiind așezate bucăți mari de piatră, tras pe roată, otrăvit, dar nimic nu l-a făcut să renunțe la credința sa.

Uimiți de faptul că a supraviețuit după ce a îndurat atâta durere, fără să crâcnească, mulți oameni, printre care și soția lui Dioclețian, împărăteasa Alexandra, au ales să urmeze calea creștinismului.

icoana cu sfantul mucenic gheorghe ce ucide balaurul
Deși a fost supus unor chinuri groaznice, Sf. Mare Mucenic Gheorghe nu a răspuns răului cu mai mult rău, reușind să învingă răul cu bunătate

În cele din urmă, Sfântul a fost decapitat din ordinului împăratului, dar în urma sa, a rămas un acatist, ca o laudă închinată lui Dumnezeu, pe care credincioșii îl rostesc pentru a trece mai ușor peste greutățile vieții.

Acatistul Sf. Gheorghe, purtătorul de biruință

Deși a fost supus unor chinuri groaznice, Sf. Mare Mucenic Gheorghe nu a răspuns răului cu mai mult rău, reușind să învingă răul cu bunătate, cu iubirea cu care Hristos a biruit moartea. A așteptat liniștit momentul decapitării sale, fără a se revolta. Moartea sa jertfelnică arată puterea pe care credința sa i-a oferit-o, el dând dovadă de multă credință pe tot parcursul vieții sale. A răbdat până la capăt moartea și a primit-o ca pe o moarte martirică, fiind decapitat în ziua de 23 aprilie 303. După toate aceste patimi a fost înmormantat în Țara Sfântă, în orașul Lida.

tavan cu picturi rupestre cu sfinti
După moartea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe a rămas un acatist, ca o laudă închinată lui Dumnezeu, pe care credincioșii îl rostesc pentru a trece mai ușor peste greutățile vieții

Cum să începi să rostești acatistul Sf. Gheorghe

Condacul 1 începe cu următoarea formulare:

„Multnevoitorului al lui Hristos Marelui Mucenic Gheorghe, acum toți din suflet să-i cântăm, lăudându-l pe el în sfințitele locașuri, ca pe un preastrălucit mare soare al mucenicilor; și ca unui apărător al credincioșilor și ajutător, cu credință să-i cântăm: Bucură-te, purtătorule de biruință, mare mucenice Gheorghe!”

Acatistul Sf. Gheorghe continuă cu Icosul 1, care începe cu sintagma:

„Înger întru nevoință cu adevărat te-ai arătat, purtătorule de biruință al lui Hristos Gheorghe; că materialnic și cu trup fiind, vitejește pentru credință ca un nematerialnic și fără de trup te-ai nevoit,  pentru aceasta zicem ție unele ca acestea:

Bucură-te, că te-ai arătat fire mai presus de fire

Bucură-te, că te-ai arătat materie mai presus de materie

Bucură-te, tânărule, veselule și preafrumosule

Bucură-te, începătorule de nevoință al lui Hristos preaalesule

Bucură-te, înger întrupat, care covârșești pe cei muritori

Bucură-te, lumescule om, mai presus de lume cu mintea

Bucură-te, că întru nevoință în chipul soarelui te-ai arătat

Bucură-te, că, după fel, ca un înger te-ai înfățișat

Bucură-te, adevărata lucrare a darului

Bucură-te, curată nelucrare a firii

Bucură-te, prin care credința s-a înălțat

Bucură-te, prin care rătăcirea s-a stricat

Bucură-te, purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe!”

În continuare, sunt alte 12 condace și icose, cel de-al 13-lea Condac, începând cu sintagma:

„O, Mucenice Gheorghe, nume dulce și scump tuturor credincioșilor, această scurtă laudă, ce o aducem ție, cu blândețe primește-o, și de tot felul de întâmplări ferește pe cei ce cântă lui Dumnezeu: Aliluia!”

Acest Condac se zice de trei ori.

Apoi se zice iarăși Icosul întâi: Înger întru nevoință… și Condacul întâi: Multnevoitorule…

Se spune că cei care citesc acatistul Sf. Gheorghe vor fi sănătoși tot anul, vor avea parte de noroc în toate, le va merge bine în dragoste și în carieră.

cruce intr-un zid la apus de soare
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este doar vasul care poartă biruința lui Hristos

 

Adauga un comentariu