Economic Local

Accident de muncă la Lidl Iași! Un tânăr era să rămână fără vedere după ce i-au intrat mai multe cioburi de sticlă în ochi

Publicat: 27 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Accident de muncă la Lidl Iași Un tânăr era să rămână fără vedere după ce i-au intrat mai multe cioburi de sticlă în ochi
A crescut numărul accidentelor de muncă, în Iași

Un angajat de la Lidl Iași a suferit un accident de muncă și a rămas cu sechele, după ce i-au sărit cioburi de sticlă în ochiul drept. Este unul dintre cazurile înregistrate ca accident de muncă de ITM Iași

Un angajat de la Lidl Iași, în vârstă de 24 ani, care muncea de mai mulți ani în cadrul companiei a rămas cu sechele la ochiul drept, după ce a suferit un accident de muncă. Bărbatul aranja sticlele în frigider când una a căzut, iar în urma impactului cu solul i-au sărit cioburi în ochiul drept. Bărbatul a avut nevoie de spitalizare și recuperare timp de câteva luni, iar în urma accidentului de muncă a rămas cu sechele pentru toată viața. Este unul dintre cazurile înregistrate ca accident de muncă de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași. Reprezentanții Lidl nu au putut fi contactați pentru a oferi un punct de vedere în legătură cu accidentele de muncă din perioada 2021-2022.

Mâna i-a fost smulsă când manipula marfă

O altă situație cu un angajat care a suferit un accident de muncă este cel în care un bărbat a rămas fără mână. Aceasta i-a fost smulsă când încărca mai multe covoare într-un TIR. Potrivit specialiștilor din domeniul muncii, a crescut numărul accidentelor de muncă, însă cele mai multe sunt ușoare.

„Se observă o creștere a numărului accidentelor de muncă, dar o scădere a numărului de accidente mortale de muncă. Verificăm fiecare situație în parte, iar angajatorii trebuie să declanșeze anchetele interne, potrivit legislației muncii”, susține Costel Grojdea, inspector șef al ITM Iași.

La Iași, 200 de accidente de muncă de la începutul anului

În anul 2022, în judeţele Iași și Argeș s-a înregistrat numărul cel mai mare de accidente mortale de muncă. Astfel, în Iași au fost înregistrate 200, mai multe ca în anul 2021. Din totalul acestora, patru sunt accidente mortale de muncă. În ceea ce privește domeniile unde sunt înregistrate cele mai multe, regăsim comerţul cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor, transporturile terestre şi transporturile prin conducte, construcțiile sau fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor.

Din punctul de vedere al vârstei persoanelor accidentate, analiza accidentelor de muncă a evidenţiat faptul că persoanele cu vârsta cuprinsă între 50-60 de ani deţin ponderea cea mai mare, de 29 la sută, urmate de cele cu vârsta cuprinsă între 40-50 de ani, cu 28 la sută din totalul persoanelor accidentate în anul 2022. Persoanele din grupa de vârsta 30-40 de ani au procentul cel mai mare, de 50 la sută din totalul accidentaţilor mortal în anul 2022. O angajată de la Spartan și-a rupt mâna în timpul programului de muncă.

Amenzi pentru munca la negru

În domeniul construcțiilor din Iași sunt probleme și în ceea ce privește munca la negru. Au fost aplicate amenzi de peste 100.000 de lei pentru munca la negru în acest an. Neregulile descoperite de inspectorii ITM Iași sunt primirea la muncă a unor persoane, fără încheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, lipsa copiilor contractelor individuale de muncă, lipsa evidenței orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru și de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidență. Categoriile de informații pe care angajatorii sunt obligați să le comunice salariaților (periodicitatea plăţii salariului, salariul de bază, alte elemente constitutive ale drepturilor salariale) lipseau.

Pe de altă parte, inspectorii pentru protecția consumatorilor au închis, în anul 2022, mai multe magazine Lidl din Iași.

Adauga un comentariu