Diete si regimuri

Aceste alimente accelereaza îmbătrânirea!

Publicat: 03 sept. 2020
Aceste alimente accelereaza îmbătrânirea
Aceste alimente accelereaza îmbătrânirea

Aceste alimente accelereaza îmbătrânirea. Consumul de produse ultraprelucrate poate provoca boli cronice precum obezitate, diabet sau probleme cardiovasculare. Într-un studiu recent, oamenii de știință au descoperit că aceste alimente procesate accelerează și îmbătrânirea celulară.

Grăsimile, sărurile, dulciurile, toate produsele industriale ultraprelucrate sunt în general foarte nesănătoase deoarece conțin mulți aditivi și favorizează apariția bolilor cardiovasculare, a colesterolului rău, a diabetului sau a obezității.

Într-un nou studiu, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, cercetătorii au descoperit că alimentele ultra-procesate accelerează și îmbătrânirea celulară. Rezultatele muncii lor au fost prezentate la Conferința europeană și internațională privind obezitatea (ECOICO 2020).

Aceste alimente accelereaza îmbătrânirea

În scopul studiului, au fost recrutați 886 de spanioli cu vârste cuprinse între 55 și 91 de ani. Participanții au fost întrebați în special despre consumul lor de produse ultraprelucrate. Au fost apoi împărțiți în patru categorii de la cei mai mici la cei mai mari consumatori de junk food. În timpul cercetării au fost prelevate probe de salivă.

Rezultate: Participanții care au ingerat produse ultraprelucrate în cantități mari au avut de două ori mai multe șanse să aibă telomeri scurți în comparație cu cei care au consumat mai puține. Un telomer este sfârșitul unui cromozom dintr-o celulă: protejează cromozomii și veghează asupra structurii genetice.

De-a lungul anilor, telomerii se scurtează în mod natural. De fiecare dată când o celulă își copiază ADN-ul înainte de a se diviza, pierde o mică parte din telomer. Odată cu înaintarea în vârstă, această protecție celulară se epuizează, prin urmare, în cele din urmă. Potrivit autorilor studiului, consumul ridicat de alimente ultra-procesate duce la îmbătrânirea prematură a telomerilor. Oamenii de știință cred insa că sunt necesare mai multe studii pentru a-și susține afirmația.

Adauga un comentariu