Titlurile zilei

Achitare spectaculoasă a unui medic ieșean, acuzat că a omorât o pacientă! Judecătorii au considerat că doctorul nu este vinovat pentru decesul juristei de la Prefectură! Un anestezist s-a sinucis din cauza acuzațiilor

Publicat: 03 oct. 2020
Judecătorii ieșeni au achitat un medic ce fusese acuzat de ucidere din culpă, după moartea unei paciente
Un medic ieșean a fost achitat pentru acuzația de ucidere din culpă

Un medic ieșean a fost achitat definitiv de către magistrați, după ce a fost acuzat de moartea Danielei Badii, fosta juristă de la Prefectura Iași. Judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au emis ieri sentința definitivă în ceea ce o privește pe Mihaela Carmen Matei. Întreg scandalul a fost declanșat după moartea unei paciente

Judecătorii ieșeni au decis ieri o achitare spectaculoasă. Astfel, magistrații de la Curtea de Apel Iași au decis achitarea definitivă a medicului Mihaela Carmen Matei, sub acuzația de ucidere din culpă.

„Instanța respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași și părțile civile apelante, împotriva sentinței penale pronunțată de Judecătoria Iași, pe care o menține. Definitivă”, au menționat judecătorii ieșeni.

În fond, Judecătoria Iași a decis achitarea medicului Mihaela Carmen Matei, pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.

O pacientă a ajuns pe masa de operație

Procesul medicului Mihaela Carmen Matei (48 de ani) a început în luna iunie 2016, după ce, cu câțiva ani înainte, o juristă din Prefectură, Daniela Badii, a decedat la spital.

„Pe 10 februarie 2010, la ora 9:20 , persoana vătămată D.B. s-a internat la Spitalul Clinic de Obstretică – Ginecologie «Elena Doamna», din Iași, cu diagnosticul principal de fibrom uterin – metroragie, în vederea efectuării unei intervenții chirurgicale – histeroctomie totală cu anexectomie bilaterală, pentru care s-a încheiat o foaie de observație. Medicul curant a fost desemnat M.C., medic primar obstretică-ginecologie. În cazul intervenției medicale la care urma a fi supusă pacienta D.B. pe 12 februarie 2010, s-a stabilit echipa de medici compusă din medicul anestezist Mihaela Carmen Matei și medicii operatori.

Având în vedere că operația urma să fie dificilă și să se desfășoare pe o perioadă mare de timp, medicul anestezist Mihaela Carmen Matei a luat hotărârea ca persoana vătămată să fie supusă unei anestezii generale, intervenția chirurgicală impunând efectuarea anesteziei generale cu intubație orotraheală. Persoana vătămată a fost de acord cu anestezia generală și a semnat consimțământul informat pentru acest tip de anestezie, așa cum rezultă din formularul-tip folosit de spitale în asemenea cazuri, intitulat «Consimțământ informat pentru anestezia generală», formular ce poartă semnătura persoanei vătămate”, au afirmat procurorii.

Semne de intubație dificilă

Anchetatorii au mai afirmat că medicul Mihaela Carmen Matei a efectuat controlul preanestezic, precum și un examen local a regiunii anterioare a gâtului și a cavității bucale.

„Întrucât persoana vătămată prezenta semne de intubație dificilă, recunoscute și de inculpată cu ocazia controlului preanestezic, aceasta a fost încadrată în scorul Mallampati III-IV. Totodată, inculpata a luat decizia de a folosi protocolul de inducție rapidă a anesteziei, care presupune folosirea unui relaxant muscular denumit Lysthenon, de foarte scurtă durată, de ordinul a două minute, al cărui efect începe imediat, după care este metabolizat și eliminat complet din organism”, au specificat oamenii legii.

Aceștia au mai spus că, pe 12 februarie 2010, în jurul orei 9:20, când era planificată intervenția chirurgicală, două asistente au condus-o pe pacientă în sala de operații pentru a o pregăti și au așezat-o pe masa de operație. Medicul anestezist Mihaela Carmen Matei se afla în sala de operații.

„Persoana vătămată a fost conectată la monitorul ce indică parametrii hemodinamici. De asemenea, saturația periferică în oxigen a pacientei era măsurată cu ajutorul pulsoximetrului. Persoanei vătămate i s-a făcut preoxigenarea cu oxigen 100 la sută, timp de trei minute, prin masca de oxigen conectată la aparatul de anestezie, în scopul oxigenării plămânilor pentru o perioadă de câteva minute, cât ar fi durat apneea. În jurul orei 9:30, la solicitarea inculpatei, asistenta L.B. a injectat substanțele anestezice folosite pentru inducția rapidă, respectiv Fentanyl 0.1 mg, Tiopental 300 mg și Lysthenon 150 mg”, au continuat procurorii.

„Să vină medicul!”

Oamenii legii au mai afirmat că, dintre cele trei substanțe anestezice, doar Lysthenonul influențează procesul de respirație, în sensul că relaxează musculatura respiratorie. În timpul de acțiune al acestui medicament, de aproximativ două minute, pacientul nu poate respira spontan, după care își reia respirația spontană în mod treptat.

„Imediat după inducția rapidă, a procedat la intubarea pacientei. Cu ajutorul laringoscopului, a încercat să deschidă cavitatea bucală și să evidențieze orificiul glotic cu corzile vocale și epiglota. La prima încercare de intubare nu a reușit să evidențieze acest orificiu, observând doar epiglota. A încercat să introducă sonda de intubație pe lângă epiglotă, a introdus sonda pe lângă orificiul glotic și și-a dat seama că a efectuat intubarea prin esofag, așa că a retras imediat sonda.

După această primă încercare de intubare, conform versiunii sale, în momentul în care a încercat să ventileze pacienta pe masca facială conectată la aparatul de anestezie, a constatat lipsa oxigenului în balonul aparatului de anestezie, motiv pentru care a ventilat pacienta manual, pe masca facială conectată la balonul Ruben, concomitent solicitând prezența doctorului O.F. – medicul șef de secție A.T.I. în cadrul Spitalului «Elena Doamna». Inculpata a declarat că, până la sosirea doctorului, a mai încercat o intubare, cu o sondă mai subțire, însă nu a reușit nici de această dată, fapt pentru care a continuat să ventileze manual pacienta, cu ajutorul balonului Ruben, cu oxigen atmosferic, concentrație 21 la sută”, au subliniat anchetatorii.

Complicații în sala de operații

Au fost, așadar, doar două încercări de intubare efectuate de medicul Mihaela Carmen Matei.

„Urmare a solicitării venite din partea inculpatei, asistenta A.T.I., prezentă în sala de operații, l-a sunat pe medic, însă nu a reușit să se înțeleagă cu acesta, întrucât nu auzea nimic. La scurt timp, asistenta R.M., ce ajuta medicii din echipa operatorie să se pregătească de operație, a reușit să-l contacteze telefonic pe dr. O.F. și să-i ceară să se prezinte la sala de operație de la pavilionul II, unde era pacienta. În momentul apelului telefonic, O.F. se afla în sala de operații de la pavilionul I, unde era programată o operație începută la ora 7:40. Fiind o urgență, O.F. s-a deplasat în sala de operații în care era pacienta D.B.

În jurul orei 9:40, doctorul O.F. a intrat în sala de operații. Fiind medicul-șef de Secție A.T.I., acesta a preluat conducerea actului medical al anesteziei generale. La solicitarea sa, asistenta L.B. a făcut a doua injectare cu substanțe anestezice pacientei, folosind cantitatea de 200 mg Tiopental și 100 mg Lysthenon. Dr. O.F. a efectuat mai multe încercări de intubare, reușind la a șasea încercare, în jurul orei 10:00, în urma unei intubări orotraheale oarbe.

În perioada 9:40 – 10:00 se încearcă protezarea căii aeriene cu masca laringiană nr. 4, fără eficiență. În aceeași perioadă, saturația în oxigen apreciată prin pulsoximetru scade, apar consecințele cardiovasculare ale hipoxiei cu bradicardie și hipotensiune arterială și se procedează la manevre de resuscitare conform protocoalelor. Pe baza mențiunilor de pe Foaia de observație clinică – Anexă anestezie, reiese că, după intubarea pacientei, se instituie masaj cardiac extern cu administrarea de atropină și adrenalină. În cele din urmă, pacienta, fiind ventilată cu oxigen 100 la sută, își reia activitatea cardiacă spontană și apoi își reia și respirația spontană”, au mai spus procurorii.

Doctorul Mihaela Carmen Matei, acuzat de ucidere din culpă

La ora 11:15, doctorul O.F. a luat legătura cu medicul I.G. – medicul-șef Secție A.T.I. de la „Sfântul Spiridon”, din Iași; se stabilește diagnosticul de sindrom post-resuscitare, comă hipoxică hipercapnică și se decide transferul pacientei la Spitalul de Neurochirurgie, deoarece Maternitatea „Elena Doamna” nu avea un ventilator adecvat. În jurul orei 16:45, pacienta D.B. ajunge la Spitalul de Neurochirurgie în comă de gradul III, midriază fixă bilaterală, intubată orotraheal cu sondă 6, respirația spontană eficientă cu saturație oxigen 98 la sută, stabilă hemodinamic, cu excepția unei tahicardii de circa 130 / minut. Persoana vătămată a rămas internată în acest spital până pe 17 februarie 2010, dată la care a decedat.

Conform Raportul Medico-Legal de Necropsie, moartea pacientei a fost violentă, datorându-se insuficienței cardio-respiratorii acute, consecința unei encefalopatii hipoxice apărute în cursul inducției unei anestezii generale.
La audieri, medicul Mihaela Carmen Matei a declarat că nu are nicio culpă în decesul pacientei.

„L-am chemat pe dr. O.F. când mi-am dat seama că nu pot intuba pacienta. Până în momentul în care a venit dr. O.F., i-am asigurat acesteia funcțiile vitale”, a precizat aceasta.

Totuși, procurorii au decis trimiterea în judecată a doctorului ieșean, sub acuzația de ucidere din culpă. Judecătorii au considerat, însă, că Mihaela Carmen Matei trebuie achitată, pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.
În același dosar a fost cercetat initial și Onoriu Filip, șeful Clinicii de Anestezie și Terapie Intensivă. Acesta nu a mai rezistat presiunii și s-a sinucis pe data de 31 octombrie 2015. Astfel, acest dosar este unul cu totul aparte, care va rămâne, cu siguranță, în istoria medicinei ieșene.

Comentarii
 • Din ce am inteles citind articolul au lasat pacienta fara nicio posibilitate de a respira. Nu putea fi trezita rapid?
  De ce a mai chemat ajutor daca fara oxigen creierul moare dupa 4 minute?
  Anestezista trebuia sa investigheze atent pacienta inainte de operatie. Superficialitatea ei a costat doua vieti.

 • Anul 2010 va ramane si ala in istorie, mai ales ca au scazut preturile la niste terenuri pe la Metro prin vecinatate.
  In problema sinuciderii medicului (se intampla si la case mai mari) da, e o tragedie. Nu ni se dau detalii, mai ales ca a survenit dupa 5 ani. Cam atata iti ia, in mare.
  Problema e ca nu au avut analizor de gaze. E unul de vanzare si acum.
  Doi oameni morti. Mare pacat. Trist.

 • Chiar ar fi interesant sa știm de ce a murit anestezistul.Iar ca sa lași creierul peste 4 minute in hipoxie-e clar moarte cerebrala .Nu ma mira articolul scris in dodii cu “Obstretică”.I se potrivește de minune măreței anesteziste .

 • Pacienta a fost ucisa de dr Matei, si ca “rasplata” doamna doctor a fost avansata in functia de sef de sectie si achitata de vina! Asa se intampla cand iti angajezi avocat un fost judecator, si justitia din Romania e de toata jena! Dreptatea se va face in cele din urma, dar nu pe pamant!

 • 2010 toamna…”cel mai faimos”proces-ca era de la prefectura sau ce?!Cel mai faimos proces a fost cu tembela aia de doctorița care nu a văzut ca lipsesc mâini și picioare la ecograf la un copil -tot de doctorița -și i-a zis mamei sa își arunce copilul la stat.Dar …na,acolo nu se pune ca “victima”nu e jurista sau avocata .La ăștia dacă se întâmpla ceva s-ar toți o gura ca vor doar bani.Ala e cel mai faimos proces.Sau cel cu ăla care a operat pe una de 6 ori la o extrauterina și apoi s-a scos ca i-a dat un apartament sau un teren.

 • Nimeni nu a omorât pe nimeni. Aceasta retorică a ziarului dvs ii afecteaza profund pe doctorii orașului care nu pot să-și facă meseria așa cum trebuie din cauza acestui tip de articol.
  Ce s-a întâmplat este o tragedie, dar in același timo o complicație cunoscută a anesteziei generale. S-au facut erori, posibil. Dar nu a fost nici cea mai mică intenție… Șeful de secție, ajuns posibil prea târziu, este o victimă colaterala. Nimeni nu a scris despre miile de vieți de mame si nou născuți pe care le-a salvat de-a lungul carierei sale de 35 ani.
  În alte țări si alte culturi, se învață din astfel de greșeli și se promoveaza o „No blame culture” care permite profesioniștilor sa se dezvolte multilateral.
  Priviți videoclipul de mai jos despre un caz similar din Marea Britanie. Atitudinea rudei care a pierdut pe cineva drag, a salvat mii de vieți ulterior:

  https://youtu.be/JzlvgtPIof4

  Numai bine.

Adauga un comentariu