Eveniment-Social

Actrița Maia Morgenstern, invitată specială la comemorarea Pogromului de la Iași

Publicat: 23 iun. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Actrița Maia Morgenstern invitată specială la comemorarea Pogromului de la Iași
Joi, 23 iunie 2022, de la ora 13:00, în Sala de conferințe a Casei Muzeelor (strada Vasile Alecsandri nr. 6), Maia Morgenstern va deschide seria de evenimente dedicate comemorării celor 81 de ani de la Pogromul de la Iași cu spectacolul-lectură „Fuga morții”. De asemenea, Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Iași și Rabinul Josef Wasserman, președintele Fundației pentru Promovarea Evreilor Români din Israel, vor organiza marți, 28 iunie 2022, o serie de evenimente de comemorare a tragicului moment istoric

Astăzi, 23 iunie 2022, de la ora 13:00, în Sala de conferințe a Casei Muzeelor (strada Vasile Alecsandri, nr. 6), Maia Morgenstern va deschide seria de evenimente dedicate comemorării celor 81 de ani de la Pogromul de la Iași, cu spectacolul-lectură „Fuga morții”. Pe de altă parte, Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Iași și Rabinul Josef Wasserman, președintele Fundației pentru Promovarea Evreilor Români din Israel, vor organiza marți, 28 iunie 2022, o serie de evenimente de comemorare a tragicului moment istoric

Joi, 23 iunie 2022, de la ora 13:00, în Sala de conferințe a Casei Muzeelor (strada Vasile Alecsandri, nr. 6), Maia Morgenstern va deschide seria de evenimente dedicate comemorării celor 81 de ani de la Pogromul de la Iași, cu spectacolul-lectură „Fuga morții”. Aceasta va citi în cadrul acestui eveniment-preambul al programului cultural organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași (MNLR),  „Ziua Comemorării Pogromului de la Iași”, cel mai cunoscut poem al lui Paul Celan, „Fuga morții”, urmat de o lectură în primă audiție din cartea „Cu trenul expres spre moarte”, scrisă de unul dintre supraviețuitorii Pogromului de la Iași, Leonard Zăicescu, în curs de apariție la Editura Polirom.

Maia Morgenstern, invitată specială la comemorarea Pogromului de la Iași

Mai departe, Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Iași și Rabinul Josef Wasserman, președintele Fundației pentru Promovarea Evreilor Români din Israel, vor organiza marți, 28 iunie 2022, o serie de evenimente de comemorare a Pogromului de la Iași din 1941. Acest moment tragic în istoria orașului nostru se va desfășura după următorul program: ora 9:30, la Cimitirul Evreiesc din Iași, a opta ediție a Marșului Vieții, proiect care marchează un moment simbolic de recunoaştere a meritelor deosebite ale acestei comunităţi în dezvoltarea Iaşului şi o reparaţie morală şi istorică a suferinţelor îndurate în timpul Pogromului de la Iaşi. De la ora 18:30, la Opera Națională Română Iași (ONRI), concertul „Neuitare” susținut de Paula Seling și orchestra Operei Naționale Române Iași în memoria victimelor Pogromului de la Iași (accesul în sală se va face pe bază de invitație începând cu ora 18:00).

În 1941, la Iași, a avut loc unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România

Între 27 și 29 iunie 1941, la Iași, a avut loc unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România, inițiat de generalul Ion Antonescu, secondat de autoritățile publice locale, împotriva cetățenilor de etnie evreiască din oraș. În conformitate cu datele prezentate de autoritățile române, în cele trei zile au fost uciși cu aproximație 13.000 de evrei. Este vorba despre una dintre cele mai urâte și inumane secvențe din trecutul orașului și al României. În acest context, Maia Morgenstern participă la comemorarea Pogromului de la Iași.

Comentarii
  • Tratamentul Alergiei la ADEVAR a asa-zisilor ziaristi nu se va mai trata cu Streangurol si Lopatin,
    ci cu un nou medicament ultraeficient: Glontzalgin si desigur Lopatin.

    Adica ziaristii vandutzi pentru catziva firfirei Guvernului Criminal, conform listelor publicate, nu vor mai fi spanzuratzi pentru complicitate la Crime impotriva umanitatii, ci le va trece si lor ceva bun prin capul lor sec – un glonte ultrafast.

    Deja multzi dintre ,,ziaristii” din colonia Romanica au inceput sa simta locul pe unde le va trece ceva bun prin tzeasta lor goala.
    Tratamentul se aplica la 24 de ore de la sentitza Curtzii Martziale.

    ,,Insanatoshire” grabnica !

Adauga un comentariu