Eveniment-Social

Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi s-a mutat într-un nou sediu din centrul oraşului

Publicat: 30 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi s-a mutat într-un nou sediu din centrul oraşului
Muzeul Național al Literaturii Române Iași și-a mutat sediul administrativ în Casa Muzeelor, de pe strada Vasile Alecsandri nr. 6 din Iași. La final de iunie, aici vor fi deschise 5 noi muzee, pe lângă cele 11 (plus o colecție) deja administrate de MNLR Iași

Muzeul Național al Literaturii Române Iași și-a mutat sediul administrativ în Casa Muzeelor, de pe strada Vasile Alecsandri nr. 6 din Iași. La final de iunie, aici vor fi deschise 5 noi muzee, pe lângă cele 11 (plus o colecție) deja administrate de MNLR Iași.

„Muzeul Pogromului de la Iași, pe care noi îl vom prelua în administrare, fiind realizat de Institutul Elie Wiesel și Consiliul Județean Iași; apoi, 4 muzee realizate de noi, în diverse parteneriate: Muzeul Teatrului Evreiesc din România (aici sunt mai multe colaborări, pe care le vom menționa de câte ori se va ivi ocazia); Muzeul Literaturii Române (reinventat și cu sprijinul UAP Iași, mutat din Casa Pogor, unde vom înființa, în loc, Muzeul Junimii); Muzeul Poezie(i), unicul partener fiind artistul Ion Barbu;

Muzeul Copilăriei în Comunism (partener principal fiindu-ne USLIP Iași, dar cu diverse alte colaborări pe concept). O să tot anunțăm diverse până la data deschiderii, eu doar voiam să spun acum că se întâmplă schimbările astea serioase la MNLR Iași, schimbări la care lucrăm în diverse moduri de vreo trei ani. De fapt, ca să fiu sincer până la capăt, voiam totodată și o introducere potrivită pentru a vă ura asta: să vă fie frumoase, fericite, zilele de sărbătoare care urmează!”, a transmis Lucian Dan Teodorovici, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Romane Iaşi.

Muzeul Pogromului, inaugurat la Iași

Un Muzeu al Pogromului va fi inaugurat în perioada următoare în Iași. Muzeul va fi dedicat tragicelor evenimente din vara anului 1941, când peste 13 mii de evrei au fost uciși în municipiu. Muzeul va fi inaugurat la Casa Muzeelor, clădire administrată de Consiliul Județean Iași

Consiliul Județean Iași va aloca 330 de mii de lei pentru dotarea noului Muzeu al Pogromului, spațiu ce va fi amenajat într-o clădire din zona centrală a orașului. Plenul Consiliului a avizat recent alocarea fondurilor pentru achiziția echipamentelor care vor compune noul muzeu dedicat comemorării evenimentelor din iunie 1941. În urmă cu aproape 80 de ani, peste 13.000 de persoane de origine evreiască au fost maltratate și ucise din ordinul autorităților vremii. Pentru a comemora acest lucru, șefii județului au inițiat un Muzeu al Progromului, muzeu care va funcționa în spațiul din strada Vasile Alecsandri, nr.6.

Fonduri europene pentru clădirea în care va funcționa Muzeul Pogromului

CJ a avizat ca la Casa Muzeelor să funcționeze mai multe spații ale Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) Iași. Muzeul Pogromului de la Iași va funcționa la subsolul imobilului reabilitat cu fonduri europene. Sorin Afloarei, vicepreședintele CJ Iași, cel care a inițiat proiectul, a precizat și în ce constă obiectivul.

„Intrăm pe ultima sută de metri cu pregătirea inaugurării Muzeului Pogromului. În ședința ordinară de Consiliu Județean a fost votat proiectul de hotărâre prin care s-a aprobat suma necesară achiziției echipamentului care să permită inaugurarea muzeului. Trebuie să ne concentrăm asupra prezentului și a viitorului, dar nu trebuie să ne uităm niciodată istoria. Ba mai mult, trebuie să respectăm memoria celor care au fost victimele unui regim plin de contradicții și tragedii”, a spus Sorin Afloarei, vicepreședintele CJ Iași.

Hologramă specială la Muzeul Pogromului din Iași

CJ Iași va achiziționa o serie de dotări pentru Muzeul Pogromului, dotări care cuprind mai multe obiective. Printre acestea se numără și holograma lui Iancu Țucărman, un fost supraviețuitor al Pogromului din 1941. Această instalație va costa circa 163 de mii de ei.

„Muzeul va fi amenajat în interiorul clădirii în care a funcționat vechea Chestură a Poliției ieșene. Imobilul, fiind monument istoric și supus consolidării, restaurării, refuncționalizării și modernizării, va fi deschis pentru publicul larg sub denumirea de Casa Muzeelor”, a mai spus vicepreședintele CJ Iași.

Adauga un comentariu