Eveniment-Social

Actualul manager al BCU Iași a dialogat despre cum a trecut instituția prin vremurile grele, cum a derulat activitatea sa, dar și despre digitalizarea bibliotecii, în Studioul BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

Publicat: 09 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Conf. univ. dr. Ioan Milică - Facultatea de Litere a Universităţii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) a venit în Studioul BZI LIVE

Joi, 9 iulie 2020, la ora 15.00 şi doar în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE a fost programată o nouă emisiune de impact cultural și educaţional. Invitat a fost conf. univ. dr. Ioan Milică – Facultatea de Litere a Universităţii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iaşi şi actualul manager al faimoasei Biblioteci Central Universitare (BCU) Mihai Eminescu. Alături de domnia sa au fost abordate elemente ce țin de: cum a trecut instituția prin vremurile grele ale pandemiei de COVID-19, cum a derulat activitatea sa, în calitate de profesor universitar, cu studenții!

Pe de altă parte, despre reluarea activității Bibliotecii Central Universitare, proiecte avute în plan, istoricul şi colecţiile unice de aici, digitalizarea instituţiei, resursele, infrastructura şi serviciile pe care le are şi le oferă celebra biblioteca, planuri pentru dezvoltarea acesteia s-a mai abordat cu domnia sa. De asemenea, despre dotările Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu din Iaşi, manifestările pe care urmează a le realizează, necesitatea investiţiilor,, ce-şi doresc utilizatorii de la o asemenea entitate, aspecte culturale şi educaţionale din spectrul ieşean şi naţional au mai fost alte puncte abordate în prezenţa onorantă a conf. univ. dr. Ioan Milică.

Istoricul Bibliotecii Central Universitare din Iaşi

Însumând fonduri care au făcut parte din fostele biblioteci ale Academiilor domneşti , actuala Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu din Iaşi se bucura de continuitate şi stabilitate începând cu anul 1835, ca Biblioteca a Academiei Mihailene, schimbându-şi în timp doar denumirea: Biblioteca Universităţii, Biblioteca, Biblioteca Centrală.

Dăinuieşte de peste un secol și jumătate

În cursul unei neîntrerupte evoluţii de peste un secol şi jumătate, Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu a fost nevoită să-şi închidă în mai multe rânduri porţile, fie din pricina lipsei de spaţiu >, fie a cutremurului din 1940 sau a războiului >, a avut fondurile de publicaţii risipite sau reduse de calamităţi >. În 1860, prin înfiinţarea la Iaşi a primei universităţi din ţară, din bibliotecă a Academiei Mihailene devine Biblioteca Universitară, apoi Centrală şi Publică în 1864, din nou Universitara în 1916. A funcţionat în clădirea Academiei Mihailene, în Universitatea veche , în Universitatea nouă, pentru ca după Al Doilea Război Mondial să se mute în clădirea Bibliotecii Fundaţiunii Regele Ferdinand I, ale cărei fonduri le înglobează.

Nou sediu după Al Doilea Război Mondial

Aceasta din urmă a fost construită între anii 1930-1934 de inginerul Emil Prager, după planurile arhitectului Constantin Jotzu. Interiorul acestui edificiu este lucrat în marmură de Carrara şi mozaic veneţian, iar exteriorul este împodobit cu impresionante coloane în stil ionic, pilaştri neodorici, mici frontoane triunghiulare şi medalioane cu personalităţi marcante ale culturii naţionale. Inestimabilele manuscrise, incunabule, cărţi vechi şi rare, unele purtând semnături ilustre, provin în principal din biblioteci manăstireşti şi particulare, care au intrat în patrimoniul nostru conform legii, prin donaţii sau achiziții.

Milioane de exemplare, publicații și documente unicat

Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu înseamnă tradiţie şi continuitate, un centru activ de informare, educaţie multilaterală şi valorificare a unui inestimabil tezaur”. Acum, BCU are peste 2,5 milioane exemplare de publicaţii, cărţi, documente, articole ştiinţifice sau ziare.

Adauga un comentariu