Local

Adevărul despre videoclipul care a făcut înconjurul internetului. Antrenorul Daniel Borugă a vorbit în exclusivitate pentru BZI: „Mă așteptam ca oamenii din fotbal să înțeleagă” – FOTO/VIDEO

Publicat: 08 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Adevărul despre videoclipul care a făcut înconjurul internetului. Antrenorul Daniel Borugă a vorbit în exclusivitate pentru BZI Mă așteptam ca oamenii din fotbal să înțeleagă - FOTOVIDEO
Antrenorul Daniel Borugă: „Am râs, am fost un zâmbet”

Daniel Borugă, antrenor licențiat de Federația Română de Fotbal, aflat în prezent în staff-ul celor de la Ohod Al Medina, din Arabia Saudită, a devenit viral după ce a fost filmat în vestiar, în timp ce discuta cu echipa de tineret. Criticat dur pentru discursul care conținea cuvinte în engleză, arabă, dar și în română, acesta a oferit un punct de vedere vizavi de cele întâmplate

Daniel Borugă face parte, din decembrie 2022, din staff-ul echipei de tineret a celor de la Ohod Al Medina, club din liga secundă a Arabiei Saudite, unde în calitate de antrenor principal este tot un român, Augustin Călin. Daniel Borugă este antrenor cu acte, licențiat de Federația Română de Fotbal, iar pe parcursul școlarizării sale a fost coleg cu foști mari internaționali români. La cursurile pentru licența UEFA B l-a avut coleg pe Adrian Mutu, în timp ce la cursurile pentru licența UEFA A a participat alături de Bogdan Lobonț, Daniel Pancu și Andrei Cristea.

Daniel Borugă a încercat în una dintre pauze să ofere câteva detalii tactice elevilor săi, discursul a fost unul inedit, deoarece conținea atât cuvinte în engleză, arabă, cât și cuvinte în română. În urma valului de reacții, antrenorul a oferit detalii reporterilor BZI, în exclusivitate, declarându-se amuzat de toată situația creată.

„Am fost asaltat de televiziuni, de toată lumea, m-au omorât, ziceți că am făcut o crimă. N-am mai răspuns altora, da… În primul rând, engleza nu e limba mea, apoi, cei de la club știau că nu știu engleză, însă m-au dorit foarte mult și am venit. Povestea este foarte lungă.

De pe data de 27 decembrie sunt aici, adică de foarte puțin timp. Am ajuns în Saudi, știam că nu știu arabă, că nu știu engleză, m-am gândit să fac niște coduri pentru antrenamente. Colegul meu, Călin Augustin, un alt antrenor, m-a ajutat o lună de zile, știind franceza… Îi explicam lui și el traducea în franceză preparatorului meu, care este tunisian.

De aici am început și eu să dezvolt niște coduri, copiii începeau să înțeleagă, nu știu nici ei engleză, spuneam, de exemplu, «no greșeala, nu da pasul greșit, bau-bau», când era vorba de adversar, foarte multe coduri, comentatorii de imagini au văzut alte lucruri pentru că așa se vede de la televizor. În acel clip eram în vestiar, în pauză, m-a filmat managerul meu, nu a fost rea intenția. Ulterior, mi-a trimis mie și eu am postat clipul pe un grup, cineva a dat apoi prima știre către presă”, a declarat Daniel Borugă.

Antrenorul Daniel Borugă: „Am râs, am fost un zâmbet”

Daniel Borugă antrenează grupa U15 a celor de la Ohod Al Medina din Arabia Saudită, iar în ultimele zile a devenit viral, fiind personajul principal într-un clip în care a ținut un discurs în fața elevilor săi și a combinat cuvinte din limba română, din limba engleză și din limba arabă.

„Defens, perfect. Perfect. Senzațional! Speed perfect. Atac perfect. Presion perfect. Number one, number one team. Incredibil! Incredibil! Perfect! Perfect! No greșeală! Perfect. Pas, pas, pas, no problem! Ok? Lateral presion. Dublaj, presion, triplaj, presion”, transmitea Daniel Borugă juniorilor de la Ohod Al Medina.

Astfel, Daniel Borugă a povestit cu lux de amănunte cum s-a ajuns la această poveste, cine l-a filmat și ce are de gând să facă în continuare.

„Deci eu antrenez copii, au fost niște probleme la club și prietenul meu, Călin, a preluat echipa mare, eu l-am ajutat. Fac fotbal din 2013. Nu mă deranjează absolut deloc ce s-a întâmplat,  întâmpinăm alte probleme aici, mai importante… Cum am zis, sunt copii de 13-14 ani care nu știu nici ei engleză, într-adevăr, am zis cuvântul «presion», copiii înțeleg. Repet, chiar nu mă deranjează deloc.

Mă confrunt cu situații cu care nu m-am mai întâlnit, eu am încercat să delimitez terenul, lumea nu știe, de exemplu, că, aici, copiii nu beau un strop de apă de dimineață până seara, când ies din rugăciune. În echipa mea au găsit jucători cu anemie… În imaginile pe care le-ați văzut din vestiar, din pauza meciului, copiii stăteau pe jos, normal, este un efort foarte mare, au ieșit vorbe că erau nu știu cum, plictisiți, că aveau telefoane, ceea ce nu e adevărat, managerul meu le ia telefoanele. Mă așteptam ca oamenii din fotbal să înțeleagă altfel, să gândească altfel. Eu la juniori nu am translatori. Eu am râs, am fost un zâmbet”, a adăugat Daniel Borugă.

Cum este viața în Arabia Saudită

Daniel Borugă a subliniat și faptul că oamenii din Arabia Saudită sunt extrem de primitori. De asemenea, precizăm că antrenorul a studiat în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport de la Universitatea „AI. I. Cuza” din Iași.

„Colegii mei de aici nu s-au amuzat, sunt obiectivi pe ceea ce fac, pe rezultate, pretențiile sunt foarte mari, religia e foarte importantă, totul e dur, dificil pentru copii. Gândiți-vă că sunt într-o țară mare, are un buget uriaș, iar ei m-au vrut, știau de la impresarul meu că nu știu engleză, am fost recomandat. Simplu, am dezvoltat coduri ca să-mi ușurez munca, nu vorbesc engleză și arabă.

Oamenii ar trebui să vadă lucrurile bune. În timpul analizei mele video, le pun imagini copiilor, cu Transfăgărășan, dezvolt multe lucruri frumoase cu ei. Am trunchiat limba engleză, nu limba română, asta e important. Și lui Mihai Eminescu i-a fost acceptat «cobori în jos», deci ar putea să accepte și asta. Mi-au prelungit contractul, nu le-am oferit încă un răspuns.

Este o zonă închisă, venind din Europa, e greu. În rest, oamenii sunt formidabili, dacă merg undeva și îmi uit portofelul acasă, îmi dau să mănânc și plătesc a doua zi sau a treia. La o ceainărie, dacă stau singur și mă vede așa careva, mă întreabă dacă nu beau un ceai, îmi oferă un ceai. Eu fac la fel cu ei, sunt deschiși, am fost primit foarte bine”, a menționat antrenorul Daniel Borugă.

Tags:
Adauga un comentariu