Titlurile zilei

Adolescentă din Iași, torturată psihic de propria mamă! A ajuns să mănânce 6 boabe de mazăre pe zi, după ce, în repetate rânduri, i s-a șoptit în ureche că e grasă și urâtă! Abia când a început să-i cadă părul a fost dusă la psiholog

Publicat: 15 aug. 2020
Adolescentă torturată psihic de propria mamă, a ajuns să mănânce 6 boabe de mazăre pe zi și a fost dusă la psiholog după ce i-a căzut părul din cap
Adolescentă torturată psihic de propria mamă, a ajuns să mănânce 6 boabe de mazăre pe zi

Adolescentă din Iași, torturată psihic de propria mamă! Copila de 14 ani a ajuns să mănânce 6 boabe de mazăre pe zi după ce, în repetate rânduri, mama ei i-a șoptit la ureche că e grasă și urâtă. Abia când a început să-i cadă părul și să refuze să mai iasă din camera ei „călăul” a dus-o la psiholog. Chiar și în fața specialistului, femeia îi repeta copilei că este grasă

Adolescentă din Iași, torturată psihic de propria mamă. La 14 ani, o adolescentă din Iași a ajuns la psiholog după ce, din copilărie, mama ei i-a șoptit în ureche că e grasă și urâtă. Copila nu asculta seara povești și basme citite de părinți, ci asculta insultele aruncate fără milă de cea care i-a dat viață. A intrat în depresie. Nu mai ieșea din casă și mânca doar 6 boabe de mazăre pe zi. Dacă era obligată să mănânce mai mult, adolescenta mergea în baie și-și provoca starea de vomă, pentru a elimina surplusul de mâncare. Starea de depresie și auto-marginalizarea sa socială s-au intensificat într-o seară când lua cina cu întreaga familie. O mătușă s-a alăturat mamei și a început să o certe că este grasă.

Adolescenta de 14 ani a refuzat să mai mănânce după ce o mătușă slabă i-a spus că este prea grasă

O adolescentă de 14 ani din Iași a fost salvată de bunică. A scăpat-o din ghearele mamei, care din copilărie a torturat-o psihic. Deși era olimpică și avea 10 pe linie la școală, fata era în permanență jignită de propria mamă. Deseori, așa cum povestește psihologul la care bunica a dus-o, mama îi spunea fetei chiar și în cabinetul specialistului că ea este mai frumoasă și mai slabă decât fiica ei.

„Am să protejez identitatea clientei mele. În cabinetul meu s-a prezentat o adolescentă de 14 din Iași cu o formă gravă de depresie și bulimie. Aceasta a fost adusă de bunica ei, cea care a observat că starea copilei se înrăutățește. Tânăra mi-a povestit că refuză să mai mănânce din momentul în care o mătușă de-a ei i-a spus, în timp ce stăteau la masă, că este prea grasă. Acest moment nu a făcut decât să intensifice starea de rău a copilei, stresată psihic din copilărie de propria mamă. Mama ei i-a spus din copilărie că e grasă și urâtă”, spune Andreea Buhuși Psihoterapeut.

Andreea Buhuși, psihoterapeut: „Îi căzuse părul, plângea în continuu și tremura. Îmi povestea că, în unele zile, mânca 6 boabe de mazăre, iar în alte zile nu mânca deloc”

„Nu sunt frumoasă, nu sunt deșteaptă, nu arăt bine ca mama”, acestea erau cuvintele pe care adolescenta de 14 ani i le repeta psihologului.

Aceasta i-a povestit Andreei Buhuși, psihoterapeutul care îi trata temerile, că noaptea se ridica din pat, se băga într-un colț al peretelui, își strângea picioarele la piept și plângea. Într-un an de zile, copila olimpică, apreciată de colegi și profesori, s-a transformat cumplit.

„Îi căzuse părul, plângea în continuu și tremura. Îmi povestea că, în unele zile, mânca 6 boabe de mazăre, iar în alte zile nu mânca deloc. Se compara frecvent cu mama ei, cea care i-a spus mereu că ea este mai frumoasă, mai deșteaptă și mai slabă. Copila mi-a povestit chiar că mama ei îi spunea frecvent că este grasă ca tatăl ei. Între cei doi relația nu funcționa prea bine”, mai spune Andreea Buhuși.

Chiar în cabinetul psihologului, mama s-a pus picior peste picior și a început să-și jignească fiica: „Ia uite ce piciorușe am eu și ce butuci ai tu”

Într-o zi, la una dintre ședințele pe care adolescenta torturată psihic de propria mamă le avea la psiholog, cea care i-a devenit călău a insistat să participe. Psihologul adolescentei povestește că mama ei s-a așezat pe canapea și fără nicio remușcare că este observată de un specialist, a început să-și jignească propriul copil. Mama îi spunea copilei sale: „Ia uite ce piciorușe am eu și ce butuci ai tu”. Andreea, așa cum povestește, s-a îngrozit când a văzut comportamentul mamei.

„În fața mea, mama adolescentei îi spunea că ar trebui să fie la fel de slabă ca ea, la fel de frumoasă, la fel de deșteaptă. Am oprit-o și am purtat separat o discuție. Mama se comporta ca o copilă. Ea singură nu se maturizase și nu conștientiza impactul pe care îl au cuvintele asupra propriei fiice”, mai spune Andreea Buhuși.

Copila a izbucnit în plâns și a refuzat să mai vorbească chiar și cu psihologul.

Într-un an în care a făcut hipnoză, adolescenta torturată psihic de propria mamă a ajuns să se iubească

După câteva săptămâni, adolescenta de 14 ani din Iași a revenit, adusă de bunică, la psiholog. Bunica i-a povestit Andreei că nepoata ei nu mai mânca deloc de câteva zile, iar ulterior mânca în exces și-și provoca voma pentru a elimina alimentele în exces. Fata refuza să-și mai vadă prietenii și stătea toată ziua în camera ei, refuzând să discute cu orice apropiat. Totodată, notele de la școală scăzuseră drastic.

„A revenit cu bunica ei, de această dată într-o stare mult mai gravă. Am decis, de comun acord cu bunica, să începem ședințele de hipnoză. Astfel, tânăra a început să-și accepte forma corporală, să se iubească și să se respecte mai mult. A fost necesar să ne vedem un an de zile în cabinetul de psihoterapie pentru a o ajuta să treacă peste depresie și bulimie. Treptat, copila și-a revenit, iar astăzi este o elevă excelentă, o tânără frumoasă și ambițioasă”, adaugă Andreea Buhuși.

Psiholog: „Traumele din copilărie se vor reflecta și în viața de adult. Părinții să-și învețe copiii să se iubească și să se accepte”

Andreea Buhuși, psihoterapeutul care a preluat cazul adolescentei torturată psihic de propria mamă, spune că zeci de astfel de adolescente îi calcă pragul. Tinere care au fost jignite în copilărie au ajuns să-și saboteze propriul corp. Psihoterapeutul trage un semnal de alarmă și avertizează părinții că aceste gesturi pot lăsa amprente grave asupra copilului.

„Părinții trebuie să conștientizeze faptul că orice cuvânt spus copilului despre ceea ce face, despre felul în care arată sau vorbește, în timp, se transformă în opinii despre propria persoană. Le recomand să nu mai compare copiii, să-i accepte așa cum sunt și să-i învețe să se iubească. Traumele din copilărie se vor reflecta și în viața de adult. Multe traume nevindecate urmăresc o persoană întreaga sa existență”, încheie Andreea Buhuși, psihoterapeut.

Comentarii
  • Mama aia trebuia și ea consiliată psihologic dacă în loc să vadă în fată copilul ei vedea un proiect care nu o mulțumea. Miss Univers se credea.

  • Si eu am trecut prin asa ceva, doar ca parerea mea este ca mama mea, ca si aceasta mama, este narcisistă si sociopata in acelasi timp. Reacția mea a fost exact invers. Atâta timp cât mama mea mi-a băgat în p ca sunt urâtă, arat ca o servitoare si merg schioampata, m-am gândit că nu are sens sa ma mai chinuiesc sa fiu pe placul cuiva si am mâncat cam tot ce imi dorea inima. Tot, spre disperarea mamei mele, dar și a tatălui meu care se gândea mereu la sănătatea mea. Si uite asa, după varsta de 19 ani, am devenit obeza. Acum am 60 de ani, si nu mai sunt obeza de vreo 10 ani, dar nu pentru ca as fi bolnavă sau pentru ca as tine vreun regim, ci pentru ca asa vrea organismul meu. In concluzie, din cauza mamei mele, am luat calea cea mai usoara in viata: indiferența totală fata de ceilalti (nu m-am complicat cu nimic, am mâncat tot ce mi-am dorit, si nu mi-a pasat dr nici o critică sau apreciere la adresa mea. ). Nu stiu daca am facut bine, însă cred ca am avut, până acum, cea mai usoara viata. Sa fii singur, sa te iubesti asa cum esti si sa nu-ti pese dr ceilalți, dar și viață fără emoții de nici un fel, pentru mine a fost drumul cel mai sigur si cel mai placut. Nu stiu cum as fi rezistat ca alesul inimii mele sa-mi spuna după o viata petrecute impreuna, „ce hoasca bătrână si urâtă am suportat o viata intreaga” cum am auzit ca au pățit unele soții. Asa ca, voi cei tineri, vedeti- va de vietile si dorintele voastre si lasat i derapajele părințiilor narcisist si mediocri. Nu merita nimeni suferinta voastră. V-au adus in aceasta lume, este datoria lor sa aibe grija de voi. Nu ati cerut voi sa veniti aici. Pace buna tuturor

Adauga un comentariu