Actualitate

Adrian Severin, despre războiul din Ucraina: „România riscă să fie marele pierzător dacă nu este atentă la ce se întâmplă la graniţă” – VIDEO EXCLUSIV

Publicat: 22 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Adrian Severin despre războiul din Ucraina România riscă să fie marele pierzător dacă nu este atentă la ce se întâmplă la graniţă - VIDEO EXCLUSIV
Adrian Severin a discutat despre războiul din Ucraina, în Studioul BZI LIVE

Astăzi, 22 iunie 2022, în Platoul BZI LIVE a avut loc o discuţie despre războiul din Ucraina, alături de Adrian Severin, fostul ministrul al Afacerilor Externe şi europarlamentar. În exclusivitate, oficialul a menţionat detalii despre ce se va întâmpla cu România în urma acestei operaţiuni militare dintre Ucraina și Rusia.

„România nu este interesată într-o victorie a Ucrainei în acest război”, a transmis Adrian Severin pentru BZI LIVE.

Ce spune Adrian Severin despre războiul din Ucraina şi ce riscă România

Fostul europarlamentar a menţionat în cadrul emisiunii BZI LIVE faptul că România nu este interesată ca Ucraina să câştige războiul pentru că trebuie să fim egoişti şi să ne vedem propriile interese. De asemenea, Adrian Severin a adus în discuţie Tratatul de Bază, la care mai multe clauze au fost încălcate.

„Putem să fim cu sufletul alături de ucraineni, de poporul care suferă, dar o victorie improbabilă a Ucrainei în acest război va aduce caUcraina şi Polonia să fie principalii parteneri ai Occidentului şi SUA în zonă. Astfel, România ar rămâne undeva într-o umbră totală. Trebuie să gândim egoist. Şi ce dacă, avem dreptul să ne gândim la interesele noastre. Nu suntem interesaţi de o distrugere a Ucrainei, vrem un echilibru între Ucraina şi Rusia, dar nu ne interesează o Ucraina care să fie nedemocrată. Ea ori s-ar restrânge la teritoriul locuit sau pe teritoriul moştenit şi să se organizeze ca o federaţie care să acorde drepturi majore tuturor. La nevoie, românilor din Ucraina ar trebui să li se ofere un statut special. Acum este momentul pentru aplicarea acestei clauze care duce lucrurile într-o zonă avansată, dar multe clauze ale Tratatului de Bază au fost încălcate. Dacă închidem ochii la viciile Ucrainei pentru că nu se plac ruşii, vom avea orbiri occidentale şi vom avea un vecin mare şi mult mai puternic faţă de România. Atunci nu vom avea un regim care să determine o atitudine democratică”, a mai spus Adrian Severin, fost europarlamentar.

De asemenea, fostul ministru al MAE a menţionat că obligaţia Guvernului este să se gândească la români, în caz contrar statul va rămâne în umbră, va ieşi în pagubă şi va avea un vecin mult mai puternic care ne va crea probleme.

„Trebuie să fim atenţi la ce se întâmplă acolo. Noi ne-am angajat de partea Ucrainei, în retorică, fără să ne gândim că obligaţia noastră este faţă de români. Obligaţia lor este să se gândească la interesele românilor. E foarte bine să ne definim interesele noastre că atingându-le să nu deranjăm interesele altora. Nu trebuie să câştigăm noi pe seama pierderii celorlalţi, dar nici invers. Prevăd că dacă lucrurile merg aşa cum sunt acum, România va ieşi în mare pagubă din situaţia actuală. România a avut noroc până acum, dar norocul nu este o politică. Eu văd că în continuare ne bazăm pe noroc, dar politica noastră nu există. Mergem contra vântului”, a conchis Adrian Severin, fost ministru de Externe al României.

Adauga un comentariu