Economic Local

Afacerile cu fructe de pădure s-au dezvoltat la Iași, în plină pandemie de COVID-19. A crescut numărul tinerilor care vor să comercializeze produse ecologice din propriile grădini

Publicat: 10 iun. 2020
A crescut numărul afacerilor cu fructe de pădure, din Iași, în plină pandemie de COVID-19, fiind solicitate atestate de producători pentru plantații cu cătină, zmeură și căpșuni
A crescut numărul afacerilor cu fructe de pădure, din Iași, în plină pandemie de COVID-19

A crescut numărul ieșenilor care vor să devină producători de fructe de pădure, în plină pandemie de COVID-19. În ultimele trei luni a crescut numărul tinerilor din Iași care vor să dezvolte afaceri cu fructe de pădure. Viitorii antreprenori s-au înscris la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași pentru a înființa plantațiile cu cătină, zmeură sau căpșuni. A crescut numărul tinerilor care vor să comercializeze produse ecologice din propriile grădini, fiind solicitate mai multe certificate ecologice anul acesta față de aceeași perioadă a anului trecut

A crescut numărul ieșenilor care vor să devină producători de fructe de pădure, în plină pandemie de COVID-19. În ultimele trei luni a crescut numărul tinerilor din Iași care vor să dezvolte afaceri cu fructe de pădure. Fermierii din Iași au solicitat atestatele de producători de cătină, zmeură sau căpșuni pentru înființarea plantațiilor pe 19 hectare. A crescut și numărul tinerilor care devin fermieri și solicită certificate ecologice pentru fructele de pădure. Numărul solicitărilor pentru atestarea ecologică a crescut anul acesta față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cătina este una din culturile preferate de ieșenii care vor să înființeze anul acesta afaceri cu fructe de pădure

Unul dintre ieșenii care au înființat anul acesta o plantație cu cătină este Ionuț Scripcariu, din comuna Lețcani. Producătorul povestește că a observat că a crescut interesul pentru fructele de pădure ecologice și de aceea vrea să obțină și atestatul de producător ecologic.

„Noi avem aproape 5 hectare cu cătină. Am riscat acum cu o suprafață mare, dar suntem siguri că dacă facem totul ca la carte o să avem producție bună și vom putea să depunem și un proiect european. Dacă reușim, vrem să obținem certificatul ecologic, dar acest lucru cred că se va întâmpla abia la anul sau peste doi ani. Noi am văzut că oamenii sunt interesați de fructele de pădure ecologice, mai ales de cătină”, spune producătorul din Iași.

Profitul în cazul unor afaceri cu fructe de pădure poate să apară după 5 ani de la înființarea plantației

Ionuț Scripcariu a cheltuit câteva mii de lei pentru afacerea cu fructe de pădure, dar a estimat că în 3 ani de zile va amortiza investiția.

„Noi încheiem un contract cu un cumpărător, estimăm o producție de 3,4 tone la hectar și vom vinde kilogramul de cătină cu 7-8 lei. Am cheltuit până acum 3.000 de euro și cel mai probabil anul acesta vom mai cheltui încă vreo 1.000 de euro. Vom vedea”, spune Ionuț Scripcariu.

În judeul Iași sunt 138 de hectare cu plantații cu cătină, zmeură și căpșuni, iar suprafața a crescut în ultimii ani

Suprafața cu plantații cu fructe de pădure din Iași a crescut în ultimii ani constant. Dacă în urmă cu 6 ani erau doar câțiva ieșeni cu aproximativ 30 de hectare, acum a crescut numărul celor interesați de investițiile în acest domeniu, dar și suprafața cultivată cu această plantă. Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași, în anul 2017 erau 138 de hectare cu plantații cu cătină, zmeură și căpșuni, în județul Iași, iar anul acesta s-au înregistrat 168 de hectare cu aceste culturi. Numai în ultimele 3 luni, în plină pandemie de COVID-19, fermierii din Iași au solicitat atestate de producători pentru 19 hectare. Cele mai multe culturi cu fructe de pădure sunt în zona Lețcani, Pașcani, Trifești, Popricani, Prisăcani, Deleni, Țuțora și Țigănași.

Ieșenii cu afaceri cu fructe de pădure pot solicita certificatele ecologice de la Direcția Agricolă până la jumătatea lunii

Până pe data de 15 iunie producătorii din Iași se pot înscrie la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași pentru a obține certificatul de reconversie în agricultura ecologică. În județul Iași sunt 400 de persoane care practică cultura ecologică pe aproximativ 132.239 de hectare. Majoritatea acestora fac agricultura ecologică în domeniul vinificației sau vegetal și cel animal. Fermierii care au culturi ecologice înregistrate în anii precedenți la Direcția Agricolă cultivă soia, fructe de pădure sau produc miere de albine. Cei care practică acest tip de agricultură trebuie să respecte reguli stricte privind tratamentele aplicate asupra culturilor. Producătorii care dețin un certificat ecologic pot vinde produse cu prețuri cu 30-50 la sută mai mari față de cele care nu sunt certificate ecologic.

Adauga un comentariu