Economic Local

AFIR a plătit fermierilor din Iași fonduri europene în valoare de 5 milioane de euro

Publicat: 12 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
AFIR a plătit fermierilor din Iași fonduri europene în valoare de 5 milioane de euro
AFIR a plătit fermierilor din Iași fonduri europene în valoare de 5 milioane de euro

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a virat în conturile beneficiarilor din Iași fonduri europene în valoare de 5 milioane de euro, în anul 2022. Banii vor fi investiți în diverse afaceri din mediul rural, precum sere cu legume, ferme zootehnice, livezi

Fermierii din Iași au încasat de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) fonduri nerambursabile în valoare de 5 milioane de euro pentru proiectele depuse în ultimii doi ani, eligibile la finanțare. Potrivit specialiștilor din cadrul Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est, instituția care gestionează acordarea banilor europeni pentru regiunea Nord-Est, cele mai mari sume au fost acordate către fermierii din Iași care vor să înființeze livezi, sere cu legume sau să cumpere utilaje agricole. Sumele primite de beneficiarii din județ, în anul 2022, sunt cuprinse între 15.000 și 300.000 de euro, cele mai mari fiind pentru ieșenii care vor să achiziționeze utilaje agricole performante sau să înființeze livezi cu banii de la Uniunea Europeană.

În această perioadă sunt analizate dosarele depuse de agricultorii ieșeni în sesiunile deschise în anul 2021. Departajarea proiectelor va fi dificilă, selecția fiind riguroasă și numai cei care au proiecte bune vor putea accesa sumele acordate de Uniunea Europeană, spun specialiștii din Iași.

AFIR a plătit fermierilor din Iași fonduri europene și pentru sectorul non-agricol

Un prim raport de selecție a dosarelor de finanțare a fost publicat în luna martie din acest an. Ieșenii investesc 315.000 de euro, fonduri europene, în domeniul non-agricol. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat un prim raport de selecție a dosarelor depuse în submăsura 6.4- Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole. Fermierii eligibili la finanțare vor putea semna contractele pentru a primi banii solicitați în perioada 2 noiembrie-1 decembrie 2021. Astfel, SC Olma SRL, din sat Războieni, comuna Ion Neculce, va investi 70.000 de euro în afacere. Un spațiu de producție a sucurilor va fi construit de Ioana Roibu cu fonduri europene în valoare de 65.000 de euro. Dredcom Box SRL, din comuna Rediu, primește 60.000 de euro pentru a achiziționa echipamente de producție.

În perioada 2014-2020 s-au plătit 111 milioane de euro

AFIR a virat în total, în conturile beneficiarilor de fonduri europene din Iași, 111 milioane de euro. Banii au fost solicitați în perioada 2014-2020 pentru investiții în mediul privat sau în cel public. În această perioadă au fost încheiate 1.169 de contracte, în valoare de 154 de milioane de euro, din care au fost plătite 111 milioane de euro. Cei mai mulți bani au intrat în conturile ieșenilor care au demarat investiții în mediul rural. Astfel, au fost plătite fonduri nerambursabile în valoare de 84 de milioane de euro, fiind semnate 939 de contracte.

Primăriile din județ care au depus proiecte în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) au primit 70 de milioane de euro. Potrivit directorului AFIR Iași, plățile continuă pentru ceilalți beneficiari. AFIR a plătit fermierilor din Iași care vor să devină antreprenori fonduri europene pentru dezvoltarea sectorului agricol.

Adauga un comentariu