Actualitate

AI GREȘIT, ION CRISTOIU!

Publicat: 20 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
AI GREȘIT ION CRISTOIU

Întotdeauna l-am admirat pe Ion Cristoiu, chiar dacă a lucrat la Scânteia Tineretului, organul de presă al tineretului comunist dinainte de 1989. L-am admirat pentru puterea sa de muncă, pentru devotamentul său față de profesia de jurnalist și pentru că întotdeauna și-a luat în serios rolul de câine de pază al democrației. L-am admirat pentru că, de obicei, are dreptate în ceea ce spune. Ei bine, seara trecută, Cristoiu n-a avut dreptate.

Intervievat de postul de televiziune Antena 3 vizavi de impactul conferinței de presă a Vioricăi Dăncilă, Ion Cristoiu a spus că va fi un eșec total și n-o va ajuta în nici un fel. A mai spus maestrul Cristoiu că mai bine se ducea Viorica Dăncilă peste Iohannis la dezbatere  să forțeze o reacție nepotrivită a acestuia față de ea. Cică o asemenea abordare i-ar fi adus Vioricăi scaunul de președinte al României.

Îmi pare rău maestre, de data asta n-ai avut dreptate. Nu știu ce impact a avut dezbaterea lui Klaus Iohannis, n-am urmărit-o. Am urmărit, în schimb, conferința de presă a Vioricăi Dăncilă și n-am fost singurul care a făcut asta. Am văzut acolo, în fața presei bucureștene, o femeie simplă, fără ifose și fără aere de mare lider politic. Este drept că mai face câte un dezacord, mai scoate câte o bâlbă dar nimeni nu este perfect. 

Au fost ziariști care au mitraliat-o cu tot soiul de întrebări acuzative, de parcă ar fi fost un inculpat în fața instanței. A răspuns tuturor cu calm, corect și fără să șovăie, ca la manual! Așa imperfectă cum este. I-au scos pe ochi locul de muncă al fiului ei adoptat, i-au reproșat activitatea de europarlamentar și poziția față de Rusia, au încercat s-o atragă în capcană cu întrebări meșteșugite despre China și Republica Moldova. Așa imperfectă cum e, Viorica Vasilica Dăncilă, pe care am criticat-o de atâtea ori, a fost,de data asta, impecabilă!

A știut să-i tempereze pe ziariștii ostili prin politețe și răbdare. Nu s-a enervat și n-a atacat pe nimeni, dimpotrivă, și-a îndemnat auditoriul la armonie și bună înțelegere. Așa cum s-a priceput ea. Niciodată Viorica Dăncilă n-a pozat în savant de renume mondial. Nici în seara trecută n-a făcut-o. A fost un om obișnuit, pus într-o situație neobișnuită. Ai greșit maestre! Nu știu dacă Viorica Dăncilă va câștiga alegerile prezidențiale dar un lucru știu sigur: așa imperfectă cum e, această femeie simplă, nevoită să candideze la președinție, a câștigat, mai întâi, inimile multor români! Cu vorbele ei simple, cu frazele ei uneori imperfecte, cu dezacordurile ei. 

Am auzit că centrul de greutate al dezbaterii lui Klaus Iohannis a fost aceeași poveste plictisitoare, despre cât de toxic și de nociv este partidul Vioricăi Dăncilă. Ce trist! N-a mai rămas aproape nimic din vechiul PSD, Dragnea e la pușcărie, Iliescu s-a retras demult, foștii baroni s-au pensionat, dar pentru președintele în funcție nu contează. Domnia sa flutură aceeași marotă, despre cât de mult rău a făcut partidul Vioricăi Dăncilă. O să vedem la vot dacă bugetarii și pensionarii sunt de aceeași părere.

În contrapartidă, am auzit-o pe Viorica Dăncilă spunând că îi respectă pe liberali la fel de mult ca pe colegii ei de partid. Am auzit-o spunând că în politică nu trebuie să existe războaie între partide ci confruntări de idei și de principii. Această doamnă imperfectă, ridicată din popor, i-a dat aseară o lecție domnului președinte. 

Știu că Viorica Dăncilă n-ar fi președintele ideal și mai știu că n-are ochi albaștri și nici nu are o statură impunătoare. Arată mai degrabă ca o gospodină, cu zâmbetul mereu în colțul ochilor. Ei bine, așa imperfectă cum este, eu n-am să procedez ca maestrul Cristoiu, care a spus că nu va merge la vot de teamă că avem de-a face cu un blat între Iohannis și Dăncilă. Greșești maestre! Am văzut în ochii gospodinei că nu face blat cu nimeni. Eu voi merge la vot. 

 Dănuț Degeratu

Adauga un comentariu