Prima pagină » Informații utile » Ai o rană care nu se vindecă? Iată ce boli se pot ascunde în spatele ei!

Ai o rană care nu se vindecă? Iată ce boli se pot ascunde în spatele ei!

16 apr. 2025, 09:02,
Redacția BZI în Informații utile

O rană care nu se vindecă în decurs de câteva săptămâni ar trebui să fie evaluată de un medic, deoarece poate indica o problemă de sănătate subiacentă, cum ar fi diabetul, probleme circulatorii sau o infecție.

În timp ce majoritatea rănilor se vindecă natural în câteva săptămâni, unele persistă, devenind răni care se vindecă greu, cauzând disconfort și crescând riscul de infecții sau complicații. Aceste răni care se vindecă greu sau, în unele cazuri, răni care nu se vindecă deloc, nu sunt doar o sursă de frustrare, ci pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții.

Cum arată o rană care nu se vindecă?

O rană care nu se vindecă poate avea un aspect distinctiv, care o diferențiază de o rană normală în proces de vindecare. De obicei, zona din jurul rănii este roșie și inflamată, iar roșeața poate crește în intensitate în timp.

Marginea rănii poate deveni întunecată, prezentând o culoare purpurie sau albastră, indicând o circulație sanguină deficitară. În loc ca rana să se închidă treptat, este posibil să observi că dimensiunea acesteia rămâne constantă sau chiar crește.

Suprafața rănii poate fi acoperită de țesut necrotic, de culoare neagră sau maro, și poate apărea o secreție care variază de la limpede la purulent, adesea însoțită de un miros neplăcut. În unele cazuri, rana poate sângera ușor la atingere, iar durerea poate fi constantă sau intensificată, indicând o infecție sau deteriorarea continuă a țesutului.

Rănile cronice sau rănile care nu se vindecă în mod normal, sunt adesea întâlnite în diverse condiții medicale. Iată câteva dintre cele mai frecvente tipuri: ulcerele diabetice (apar la persoanele cu diabet, de obicei la nivelul picioarelor, și sunt cauzate de neuropatie și circulație sanguină deficitară); ulcere de presiune; ulcere venoase (se dezvoltă din cauza insuficienței venoase cronice); rănile rezultate din terapie; rănile chirurgicale; rănile traumatice; ulcerele arteriale; rănile oncologice; rănile mixte care pot avea cauze multiple.

Cum se cicatrizează o rană

Rănile se vindecă în etape, cu cât rana este mai mică, cu atât se va vindeca mai repede. Cu cât rana este mai mare sau mai adâncă, cu atât durează mai mult procesul de cicatrizare.

Atunci când te tai, te zgârii sau te înțepi, rana va sângera. Sângele va începe să se coaguleze în câteva minute sau mai puțin și va opri sângerarea. Cheagurile de sânge se usucă și formează o crustă, care protejează țesutul de dedesubt de germeni.

Nu toate rănile sângerează. De exemplu, arsurile, unele răni prin înțepare și plăgile de presiune nu sângerează. Odată ce se formează crusta, sistemul imunitar al organismului începe să protejeze rana de infecții.

În următoarea etapă, rana devine ușor umflată, roșie sau roz și sensibilă. De asemenea, este posibil să vedeți că din rană se scurge puțin lichid transparent. Acest lichid ajută la curățarea zonei.

Vasele de sânge se deschid în zonă, astfel încât sângele poate aduce oxigen și nutrienți la rană. Oxigenul este esențial pentru vindecare. Celulele albe din sânge ajută la combaterea infecțiilor provocate de germeni și încep să repare rana.

Această etapă durează între 2 și 5 zile. O rană care nu se vindecă reprezintă o provocare semnificativă pentru sănătate, afectând calitatea vieții persoanelor afectate.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Craniu şi alte rămăşiţe umane de peste 5000 de ani, descoperite în Prahova. Cum arată și în ce stare sunt osemintele
Playtech.ro
Oraşul în care nu ai voie să te naşti. Este chiar în Europa
observatornews.ro
A pus 10 € într-un cont de economii în 2005 și nu s-a mai atins de el. L-a verificat după 20 de ani: "Răsfăț"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
„Cuda” și „Sirin”: Proiectele secrete care vor revoluționa apărarea României
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Neluțu Varga a demis antrenorul și conducerea de la CFR Cluj! S-au bătut în vestiarul ardelenilor
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat miercuri seară, TOŢI părăsesc funcţia imediat ce decretele apar în Monitorul Oficial
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Oana Roman, NERVOASĂ pe Calina. Fiica Catincăi, în centrul unui mare scandal. Mătușa ei dă de pământ cu ea: Am tolerat prea mulți ani această situație
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`