Titlurile zilei

Ai văzut vreodată camerele de supraveghere instalate de Salubris în Iași? Imagini de „colecție” au fost înregistrate. În ce ipostaze au fost surprinși unii ieșeni chiar lângă tomberoanele pline de gunoi

Publicat: 16 nov. 2021
Centrul de monitorizare a camerelor de supraveghere Salubris SA
Salubris monitorizează zilnic peste 200 de camere de supraveghere, montate la punctele gospodărești, dar și pe mașini

Societatea comercială Salubris SA a implementat un sistem de supraveghere video a punctelor gospodărești pentru a reduce numărul cetățenilor care aruncă neregulamentar deșeurile. Peste 200 de camere au fost montate atât pe mașini, cât și la punctele gospodărești din municipiul Iași. Camerele sunt monitorizate non-stop de către angajații Salubris, iar neregulile sunt semnalate direct la serviciul de Poliție Locală. Acesta din urmă le dă amenzi celor care nu respectă modul de depozitare a deșeurilor

În municipiul Iași, Salubris SA a implementat mai multe tehnologii, pentru a reduce cât mai mult impactul negativ pe care îl au deșeurile depozitate neregulamentar asupra mediului. Printre aceste tehnologii se numără și camerele video de supraveghere instalate la punctele gospodărești și pe mașinile de salubritate.

„Am început montarea camerelor de supraveghere la punctele gospodărești din Iași în luna august 2020. Avem 200 de camere de supraveghere montate la punctele gospodărești și 50 de camere montate pe mașinile de salubritate. Camerele de vedere sunt monitorizate permanent în timpul programului de lucru. Când observăm o neregulă, înștiințăm șefii de centru responsabili de acel punct gospodăresc, apoi semnalăm printr-o adresă Poliția Locală, care are acces direct la camerele noastre. Am luat această măsură pentru a reduce pe cât posibil vandalizările punctelor gospodărești și ca să îi vedem în timp real pe cei care depozitează neregulamentar deșeurile”, a declarat Bogdan Dîrvariu, analist de informații la Biroul de Control Operativ din cardul SC Salubris SA.

Care sunt problemele cu care se confruntă cel mai des Salubris SA

Depozitarea neregulamentară a deșeurilor este o problemă reală, care are un impact major asupra mediului. În cazul în care o pubelă de colectare selectivă este contaminată cu un alt tip de deșeu, aceasta nu mai e primită la centrul de reciclare. De altfel, aceasta este și cea mai mare problemă a reprezentanților Salubris. Ieșenii preferă să depoziteze toate tipurile de deșeu la punctul gospodăresc în loc să apeleze la campaniile speciale de colectare demarate de SC Salubris SA.

„Cel mai des întâlnim problema depozitării deșeurilor rezultate din construcții la punctele gospodărești amenajate în cartiere. Molozul este adus de cele mai multe ori cu dubițe și descărcat lângă containerele de colectare selectivă. Pe lângă moloz, sunt aruncate la punctul gospodăresc și piese de mobilier, saltele sau produse electronice sau electrocasnice. Pentru toate aceste deșeuri, avem programe speciale de colectare, tocmai pentru a nu fi aruncate la punctele din cartiere. Însă, acum, cu camerele de supraveghere, reușim să îi prindem pe cei care nu respectă regulile. Pe unii i-am prins chiar când descărcau molozul. Când observăm o astfel de neregulă, facem o adresă la Poliția Locală, iar cei de acolo identifică numărul de înmatriculare a mașinii din care au fost descărcate deșeurile și, apoi, dau amenzile reglementate prin lege”, a adăugat Bogdan Dîrvariu.

Din luna decembrie 2020 și până în prezent, cei de la Salubris au înaintat mai bine de 200 de adrese la Poliția Locală.

Ce alte tehnologii au fost introduse de către Salubris

Pe lângă camerele de supraveghere, Salubris SA a reușit să crească frecvența de ridicare a deșeurilor cu până la 40 la sută, implementând aplicația „Route Planer”, prin care fiecare șofer are un traseu bine stabilit, astfel că nu mai există confuzii sau cazuri în care să nu se golească punctele gospodărești. De asemenea, a fost dezvoltată și o aplicație pentru persoanele juridice prin care acestea pot comanda o mașină pentru a colecta deșeurile adunate.

„Vrem să implementăm un nou serviciu de identificare radio (RFID), prin care putem monitoriza exact orice ridicare de recipient de la persoanele juridice. Acum testăm mai bine de 200 de astfel de cipuri instalate la societățile comerciale din Iași. Aceste cipuri sunt instalate direct pe recipiente, în așa fel încât, când mașina ridică recipientul respectiv, noi putem observa direct în aplicație că a fost colectat la acel punct gospodăresc. În plus, avem pe străzile Iașului și 30 de pubele inteligente «BigBelly». Este vorba despre pubelele care vorbesc când sunt folosite. Acestea au un sistem de compactare integrat și un senzor care transmite în timp real starea de încărcare a pubelei și toate astea sunt alimentate de energia solară care încarcă pubela”, a mai spus Bogdan Dîrvariu.

Pentru transparență, Salubris a implementat pe site-ul propriu o hartă digitală pe care sunt afișate informații despre mașinile societății și despre starea de colectare a fiecărui punct gospodăresc. Toată această digitalizare a fost implementată pentru a îmbunătăți serviciile oferite clienților Salubris SA din municipiul Iași.
Comentarii
 • „Interesant” articol, păcat ca in”ipostazele cu cetateni” cetățenii chiar nu se vad..
  Dacă tot aveți camere pe mașini de ce nu s-a văzut când angajații dvs au incarcat frunzarul uscat și depozitat,de la punctul de colectare din Hlincea de pe spațiul verde din fata scarii de bloc 1004, tronson 6. O sa veniți cu scuza ca era blocat punctul de colectare, cu mașini parcate și nu au avut acces, corect…dar în urma încărcării au rămas frunze împrăștiate pe tot spațiul verde din fața scarii, nefiind strâns nici în ziua de astazi…având în vedere ca nu exista niciun copac pe acest spațiu…Tot orașul este invadat de frunze uscate, iar Salubris ce face??

 • Vai ce frumos. Acuși scumpiti gunoiul, arătăm ce investiții wow. Da na marele manager trebuie sa ia 30000 pe luna ca e prea puțin acum 22000.

 • Incarcarea deseului menajer in actualele pubele se realizeaza cu dificultate mai ales dupa ce fanta se blocheaza cu sacii de gunoi. Pozitia pubelei si fanta de introducere a deseului menajer nu permite distributia acestuia in pubela ci depozitarea lui in zona de intrare.

 • 10% spaga (Nichita) este in libertate.
  10% spaga (Chirica) elevnul sau este si asta in libertate.
  Numai ei stiu ce manareli s-au facut cu UTI.
  Intr-un final s-au turnat intre ei ca sa scape de puscarie.

 • Bogdane se vede căci unele platforme de selectare a gunoiului menajer s-au transformat in wc uri publice ? Îți este greață să mai arunci gunoiul selectiv ( vezi în spatele fostului rest. familial )

 • Știre de kk..
  Unde sunt cetatenii
  Trb sa arate și pe cei de la salubris care lasă containere deschise pt cei care cauta în gunoi..

 • La ce le trebuie camere ca marea majoritate nici nu functioneaza,sau a mai luat cineva un comision!La ce mizerie este langa tomberonele care costa cat o masina de lux nici nu era nevoie de camere!

 • Sesizare pentru gardienii publici:
  Ieri la ora 14.30 la punctul de colectare selectiva de pe Splai Bahlui Complex Avram Iancu, o persoana in etate, cu pardesiu,palarie si pantof sport a tras un besinoi exact in fata containerului nr 1 si nu a spus „pardon” .
  Cum sa nu spui”pardon”?
  Nu mai zic de miros !

 • Salubris mai intai sa-si faca curat in propria curte si apoi sa se ia de cetatenii acre nu arunca selectiv deseurile. parca e groapa de gunoi in curtea Salubris din Strada Gradinari nr. 26. atatea deseuri din plastic si fier, s.a. nu se pot vinde la REMAT? sau Salubris stie doar sa suga la tzatza Primariei Iasi de 31 ani? totusi se pot castiga niste bani bunisori la ce deseuri sunt acolo.

 • cum se vede și in poze – Salubris este o companie cu un management prost și comunist, șefii stau pe salarii mari, deșeurile nu sunt sortate sau tratate, este monopol, iar facturile cresc de la an la an fără justificare. Jos Mafia lui Chirica !!!

 • Degeaba selectam noi gunoiul, daca angajatii de la Salubris pun plasticul si menajerul in aceeasi masina. Am dus gunoiul si aveam 2 pungi una cu menajes si una cu plastic, iar angajatii ne-au zis sa punem ambele in masina, cu toate ca am specificat clar ca acolo e plastic.

 • Trebuie făcut ceva cu magazinele care aduc ambalajele din carton, lemn, hârtii în cantități mari și le depozitează lângă tomberoane. Gunoiul lor este mult prea voluminos spre a fi băgat în tomberon. Nu e normal să fie mereu gunoiul lor aruncat aiurea. Faceți ceva cu problema asta.

Adauga un comentariu