Se dă ajutor de 200 de euro pentru o categorie de români! Ministerul Educaţiei a anunțat că Programul Euro200 va fi valabil și în 2025. Înscrierile încep pe 16 mai, iar lista cu beneficiarii va fi publicată în 27 iunie. Românii care se încadrează în acest program pot cumpăra doar un singur produs cu acești bani.
Ajutor de 200 de euro pentru o categorie de români!
Ministerul Educației a anunțat recent că Programul Euro200, care oferă un ajutor financiar pentru achiziționarea de calculatoare, va continua și în 2025. Ajutorul financiar oferit pentru achiziția unui calculator este echivalentul în lei a 200 de euro. Beneficiarii acestui program sunt elevii și studenții din învățământul de stat sau particular acreditat, cu vârsta de până la 26 de ani. Depunerea dosarelor, care trebuie să includă cereri și documente justificative, va începe pe 16 mai. După aceasta, vor avea loc anchete sociale, iar pe 27 iunie va fi publicată lista cu beneficiarii la unitățile de învățământ.
Programul „Euro 200” oferă sprijin pentru elevii și studenții din învățământul de stat sau particular acreditat, cu vârsta de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de cel mult 500 de lei pe membru de familie. Principala noutate introdusă prin noua hotărâre constă în majorarea venitului brut lunar pe membru de familie, care a fost crescut de la 250 de lei la 500 de lei.
Un ajutor financiar vor primi și elevii care învață o meserie la școlile profesionale. Noul program de stat are ca scop încurajarea elevilor de la profesională să continue studiile. Potrivit programului, elevii vor putea beneficia de un ajutor financiar de până la 300 de lei pe lună, dar și de subvenții pentru masă, cazare și transport. Pe lângă acest ajutor, elevii vor avea posibilitatea de a participa la ore remediale, pentru a consolida cunoștințe fundamentale precum scrisul, cititul sau înțelegerea unui text la prima vedere.
Stimulente financiare și pentru părinții cu copii mici
La nivel național, se acordă mai multe tipuri de ajutoare financiare pentru copii și părinți. De exemplu, autoritățile din București oferă un stimulent financiar destinat părinților unui nou-născut. Valoarea acestui ajutor este de 2.500 de lei net și are scopul de a sprijini familiile în acoperirea cheltuielilor inițiale de îngrijire a copilului.
Stimulentul este acordat părinților care îndeplinesc anumite condiții de domiciliu și înregistrare a nașterii. Părinții trebuie să locuiască în municipiul București de cel puțin 6 luni înainte de a depune cererea, iar nașterea copilului trebuie să fi avut loc într-o maternitate din unitățile sanitare cu paturi din București. Pentru a solicita stimulentul, părinții trebuie să depună un dosar complet, care include câteva de documente esențiale. Printre acestea se numără: cererea tipizată, o declarație de consimțământ completată de părintele care nu va încasează stimulentul, certificatul de naștere al copilului, actul de identitate al părinților, dovezi ale domiciliului stabil sau reședinței în București. De asemenea, este necesar un extras de cont bancar pentru efectuarea viramentului stimulentului și un certificat de atestare fiscală care să demonstreze că solicitantul nu are datorii către bugetul local.
Ajutor financiar de 200 de euro vor primi și elevii și studenții români cu vârsta până în 26 de ani. Banii se oferă pentru achiziționarea unui calculator. Programul este valabil pentru cei care provin din familii cu un venit brut lunar de cel mult 500 de lei pe membru de familie.