Alcoolul în sarcina duce la depresia copiilor. Copiii mamelor care beau alcool în timpul sarcinii pot avea un risc crescut de a dezvolta depresie la adolescența târzie, potrivit unei noi cercetări a Universității din Bristol. Studiul, care a folosit date de la 14.541 de mame însărcinate, este publicat în „Alcoolism: Clinical and Experimental Research”, noteaza medicalxpress.com.
În timp ce cercetările anterioare au sugerat că bebelușii expuși la alcool în pântece au un risc mai mare de o serie de rezultate adverse, puține studii au investigat asocierea cu probleme de sănătate mintală în adolescența târzie.
Cercetătorii de la Școala Medicală Bristol și din Grupul de Cercetare a Tutunului și Alcoolului, parte a Școlii de Științe Psihologice din Bristol și a Unității de Epidemiologie Integrată a Consiliului de Cercetări Medicale (MRC), au investigat dacă frecvența mamelor și a partenerii lor de a consuma alcool în timpul sarcinii a fost asociată cu depresia descendenților la varsta de 18 ani.
Folosind date de la copiii din Bristol nascuti in anii ’90, cercetarea a urmărit mamele însărcinate, partenerii și urmașii lor. Echipa a analizat datele dintr-un eșantion de 14.541 de mame însărcinate, cuprinzând 4.191 de mame care au consumat alcool între 18 și 32 de săptămâni de sarcină și copiii lor au fost diagnosticati cu depresie la vârsta de 18 ani.
Alcoolul în sarcina duce la depresia copiilor
De asemenea, au examinat partenerii care beau alcool. Prin includerea partenerilor (care este puțin probabil să aibă un efect biologic direct asupra fătului în curs de dezvoltare), autorii au fost în măsură să examineze dacă asocierile sunt susceptibile de a fi cauza.
Studiul a descoperit că copiii ale căror mame au consumat alcool la 18 săptămâni de sarcină pot avea un risc de depresie cu până la 17% mai mare în comparație cu acele mame care nu au consumat alcool. Cu toate acestea, nu au existat dovezi despre vreo asociere între consumul de alcool la partener și depresia descendenților în adolescență.
Dr. Kayleigh Easey, cercetător principal asociat în Epidemiologie genetică și autorul principal al studiului de la Bristol Medical School, explică: „Poate fi dificil să evaluăm efectul cauzal al consumului de alcool în sarcină și trebuie să fim atenți la interpretarea rezultatelor, având în vedere sensibilitatea alcoolului ca factor de risc și opinii tradiționale în jurul consumului de nivel scăzut.
„Studiul nostru sugerează că copiii ale căror mame au consumat alcool la 18 săptămâni de gestație au un risc mai mare de depresie la vârsta de 18 ani, comparativ cu cei ale caror mame nu au consumat alcool. Ceea ce a fost cu adevărat interesant aici este faptul că am investigat și consumul de alcool patern în timpul sarcinii și nu am gasit o asociere similară. Mulți dintre factorii indirecti care ar putea explica efectele materne sunt împărtășiți între mame și parteneri (cum ar fi factorii socio-demografici); în ciuda acestui fapt, am găsit doar asociații pentru mamele consumatoare de alcool.