Sanatate

Alergie cu bubițe mici roșii. Când apar erupțiile cutanate?

Publicat: 03 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alergie cu bubițe mici roșii. Când apar erupțiile cutanate
Atunci când alergenul pătrunde în organism pentru prima dată și în doze mici, copilul nu prezintă manifestări sau reacții externe

Simptome de alergie cu bubițe mici roșii sunt observate, de obicei, la copii. Aceasta este un tip de boală alergică caracterizată printr-o erupție caracteristică pe piele și alte semne. Este cauzată de o reacție exagerată a sistemului imunitar la contactul cu substanțe comune. Un dermatolog pediatru, împreună cu un alergolog și alți specialiști, dacă este necesar, va evalua simptomele, va căuta cauzele bolii și va trata urticaria la copil, inclusiv la copiii din primul an de viață.

Urticaria este o alergie foarte frecventă la copii și adulți, într-o formă sau alta, aceasta apare la aproape fiecare al treilea locuitor al planetei. Numele său derivă din similitudinea simptomelor sale cu cele ale arsurilor de urzică. Pielea se înroșește rapid și la suprafață apar vezicule de diferite dimensiuni, în timp ce veziculele mici pot forma împreună pete locale mari, de formă neregulată. Papulele provoacă mâncărimi și disconfort și, dacă se zgârie, suprafața rănii se poate infecta, iar dermatita și alte complicații se alătură bolii de bază.

Alergie cu bubițe mici roșii. Cum acestea se formează?

Mecanismul sau patogeneza urticariei este similar cu alte afecțiuni alergice. Corpul uman conține mastocite, care sunt elemente specifice ale țesutului conjunctiv. Ele sunt elementul central în geneza urticariei, activatorii inflamației, ca să spunem așa.

Atunci când alergenul pătrunde în organism pentru prima dată și în doze mici, copilul nu prezintă manifestări sau reacții externe, dar are loc o sensibilizare. Aceasta este, în esență, prima expunere la alergen, care duce la producerea de histamină.

Această substanță este cea care provoacă roșeață, umflături și alți factori inflamatori. Acesta se acumulează treptat în mastocite și, atunci când cantitatea sa atinge un prag critic, membrana celulară este distrusă. Ca urmare, histamina intră în fluxul sanguin și provoacă o cascadă de modificări patologice în organism, care se manifestă prin simptomele caracteristice ale alergiei. Astfel, apar și bubițele mici roșii.

Clasificarea urticariei la copii. Cum se face simțită boala?

În funcție de natura evoluției bolii, se disting atât formele acute, cât și cele cronice. În primul caz, boala se manifestă brusc, iar semnele de urticarie continuă să deranjeze copilul timp de câteva ore, de obicei 6-12 până la 1-2 săptămâni.

Erupția este însoțită de mâncărimi intense, iar suprafața pielii la locul erupției devine fierbinte la atingere. În cazul în care focarul este cauzat de un alergen, simptomele dispar rapid și fără urmă atunci când contactul este eliminat.

În cazul unei exacerbări a urticariei cronice, mâncărimile și erupțiile cutanate sunt mai puțin intense, dar pot persista pentru o perioadă mai lungă, până la câteva săptămâni și uneori luni. Afecțiunea este însoțită de slăbiciune, greață, pierderea poftei de mâncare, dureri de cap și, mai rar, tulburări de scaun. Urticaria leneșă dezvoltă uneori tulburări nevrotice și, deoarece copilul se scarpină în mod constant la papulele care îl mănâncă, se instalează o infecție secundară și apare dermatita.

Tratamentul de urgență pentru alergie cu bubițe mici roșii corect și în timp util joacă un rol important în tratarea cu succes a patologiei. În primul rând, acest lucru presupune identificarea și eliminarea pe cât posibil a factorului declanșator, de exemplu, alimente, haine spălate cu detergent nou.

Adauga un comentariu