Prima pagină » Sanatate » Alergie la polen. Când apare și cum se tratează

Alergie la polen. Când apare și cum se tratează

28 mart. 2023, 14:39,
în Sanatate

În plin sezon de primăvară și vară tot mai multe persoane se plâng de faptul că au alergie la polen. Polenul este o pulbere prin care se fertilizează plantele, fiind purtată de vânt, insecte și păsări pe distanțe foarte mari. De aceea, persoanele sensibile la alergii sezoniere se pot confrunta cu această problemă chiar dacă locuiesc în zone urbane. Netratată la timp, alergia la polen poate declanșa probleme grave de sănătate. Iată când apare și cum se tratează.

Alergie la polen

Multe persoane suferă de alergie la polen. Aceste persoane au o sensibilitate mai mare la finalul primăverii sau la început de toamnă. Alergia se manifestă treptat și poate avea efecte grave. Mai întâi organismul intră în contact cu un factor declanșator, și anume polenul, iar sistemul imunitar reacționează pentru a se apăra și produce mai mulți anticorpi, cu scopul de a combate alergenul. În același timp, celulele eliberează o substanță chimică numită histamină, care declanșează efectul nedorit, alergia, manifestată prin iritare la niveul nasului, gâtului și plămânului.

Alergia la polen se manifestă în două moduri, prin rinită alergică sau prin conjunctivită alergică. Rinita alergică poate fi recunoscută imediat prin simptome precum strănut, congestie și mâncărime nazală, iar conjunctivita alergică se manifestă prin inflamarea și înroșirea ochilor.

Printre cele mai frecvente simptome în cazul alergiei la polen se află și pierderea mirosului, oboseală cronică, stare de somnolență, tuse, disconfort în gât, senzație de presiune la nivelul sinusurilor, iar uneori insomnie, migrene și stări de amețeală. În cazul unei alergii severe la polen se recomandă consultul de urgență la un medic specialist.

Remedii eficiente pentru a scăpa de disconfort

Alergia la polen este o problemă cu care se confruntă atât adulții, cât și copii. Alergia poate dura câteva săptămâni sau luni, de aceea este necesar un tratament medicamentos recomandat de medic. Persoanele cu alergii la polen și nu numai riscă să treacă printr-un șoc anafilactic ce poate fi fatal. Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică la polen și poate duce la deces prin blocarea căilor aeriene sau colaps vascular.

Șocul anafilactic cauzat de alergia la polen prezintă simptome precum scăderea tensiunii arteriale, leșin, erupții cutanate, greață sau vărsături. Pentru a primi tratamentul corespunzător în cazul alergiei la polen se recomandă consultul unui medic specialist alergolog. Acesta va stabili severitatea alergiei la polen prin anamneză, teste cutanate și teste de sânge.

Medicul alergolog va recomanda după caz tratamentul cu antihistaminice, cortizon, picături nazale sau spray nazal. În cazul în care simptomele nu dispar, se recomandă injecțiile cu extracte alergenice. De asemenea, eficientă este și imunoterapia. Tratamentul implică injectarea subcutanată a unor cantități mari de polen pentru a reduce simptomele pe care le are pacientul. Există și câteva tratamente naturiste pentru alergia la polen, în cazul în care simptomele nu sunt severe. Capsulele cu extract de urzică, vitamina C sau bromelaina din ananas, toate acestea sunt eficiente pentru a trata alergia la polen. Aceste remedii din farmacia naturii sunt benefice și în cazul stărilor de vertij.

Alergia la polen este o problemă cu care se confruntă tot mai multe persoane, iar dacă nu este tratată la timp, această afecțiune poate cauza probleme grave de sănătate. Alergia la polen poate fi prevenită cu ajutorul medicului specialist alergolog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`