National

Alertă alimentară din cauza pateurilor de porc din supermarketuri

Publicat: 28 ian. 2022
pateuri de porc pe rafturile dintr-un supermarket
Pateurile de porc conțin foarte puțin ficat și foarte multă apă, susțin specialiștii

Infocons a transmis o alertă alimentară pentru pateurile de porc din supermarketuri. Autoritatea menţionează faptul că produsele de acest timp sunt diluate și că ingredientul de bază este apa, iar ficatul de porc se regăsește în proporţie de doar 15%.

Pateul de porc este un produs consumat în cantități mari de către milioane de români dar care nu poate asigura o siguranță alimentară în contextul în care produsele comercializate pe teritoriul României sunt slab calitative.

Alertă alimentară din cauza pateurilor de porc din supermarketuri

Într-o analiză făcută de cei de la Infocons pe baza consultării etichetelor a 40 de produse pate de porc din supermarketori, oficialii au emis o alertă alimentară care constă în faptul că, potrivit sursei citate, pateurile de porc conțin doar 15% ficat de porc, iar ingredientul principal este apa.

Din punct de vedere al procentajului de ficat:

  • – ficat de porc se regăsește într-o proporție cuprinsă între 15 și 47% din compoziție.

Din punct de vedere ingredientului principal:

  • 45% au în compoziție prim ingredient apa
  • 37.5% au în compoziție prim ingredient ficatul de porc
  • 12.5% au în compoziție prim ingredient slănină
  • 5% au în compoziție prim ingredient alt timp de carne

Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție:

  • 25% au în compoziție proteină animală din/de porc
  • 77.5% au în compoziție slănină
  • 37.5% au în compoziție șorici​
  • 15% au în compoziție proteină animală din porc, slănină și sorici

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de porc:

  • 72.5% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).

 

Pateurile din supermarketurile din România conțin E-uri novice

Pe de altă parte nu numai conținutul mic de ficat de porc este problema principală. De exemplu majoritatea pateurilor din supermarketurile din România conțin E-uri novice. BZI.RO prezenta în urmă cu câțiva ani rezultatele unui studiu. Aproape 20% conţin doua E-uri, 13% conţin şase E-uri şi 8% au nouă E-uri. Exista şi pateuri cu zece E-uri. În aceste condiţii, specialiştii din domeniu le recomanda romanilor să consume cât mai puţine pateuri de acest fel.

Oricum, autoritățile române au emis mai multe alerte alimentare. Cea mai gravă alertă s-a întâmplat în urmă cu câteva zile când autoritățile specifice au declarat faptul că pulpele de pui scoase la vânzare de către Metro Cash & Carry România au salmonella.  Produsele au fost scoase de pe raft iar cei care au cumpărat sunt rugați să le restituie pentru a le fi înapoiați banii.

Ce soluție avem la pateurile din supermarket

Toți cei care iubesc să mănânce pateuri de porc și nu numai ar trebui să știe că există alternative sănătoase la cele din supermarket. Vorbim despre pateurile făcute în propria casă și care conțin exact ingredientele pe care orice român le dorește. O rețetă de succes este pateul de porc cu ciuperci:

Ingrediente:

1 kg ficat de porc
250 g ciuperci
100 ml ulei
300 g ceapa
200 g unt
150 g smantana groasa
30 ml rom
condimente
sare

Ca o sugestie vă indicăm că se poate servi pe felii de pâine prăjită ca aperativ. În altă ordine de idei, dacă nu doriți să cumpărați pateuri de porc din supermarket puteți să consultați rețeta de pateu cu ciuperci și rom aici.

 

 

Biscuiți de casă moi și pufoși
Adauga un comentariu