Titlurile zilei

Alertă! Avertismenul medicilor infecționiști ieșeni ! Noul coronavirus devine din ce în ce mai puternic! Peste 50 la sută dintre pacienții de la Iași sunt tineri. Doi sunt ținuți în viață de aparate

Publicat: 28 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alertă Avertismenul medicilor infecționiști ieșeni  Noul coronavirus devine din ce în ce mai puternic Peste 50 la sută dintre pacienții de la Iași sunt tineri. Doi sunt ținuți în viață de aparate

Nimeni nu se aștepta la asta! În urmă cu două săptămâni, cadrele medicale au anunțat că majoritatea pacienților diagnosticați cu coronavirus sunt în vârstă, acum sunt foarte mulți tineri. Doi dintre aceștia se zbat între viață și moarte la secția de Terapie Intensivă, sub privirile disperate ale medicilor! Tulpina noului coronavirus devine din ce în ce mai puternică

Situație neașteptată în cazul pacienților diagnosticați cu coronavirus! Dacă în urmă cu două săptămâni, la Iași medicii anunțau faptul că majoritatea persoanelor diagnosticate cu COVID-19 erau persoane peste 65 de ani, iată că astăzi, majoritatea sunt tineri. Statistica este destul de îngrijorătoare și asta pentru că, așa cum afirmă medicii, virusul a început să fie mai agresiv decât la început. Din ce în ce mai mulți tineri ajung la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, iar acest lucru impacientează medicii specialiști. În acest moment, toate cele nouă paturi de la secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la unitatea medicală menționată anterior sunt ocupate. Unde vor merge pacienții a căror stare de sănătate se va agrava?

Peste 50 la sută sunt tineri

Specialiștii de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași susțin faptul că tabloul pacientului cu COVID-19 s-a schimbat. Aceștia spun că noul coronavirus începe să afecteze din ce în ce mai mulți tineri.

„Dacă în primele două săptămâni am avut pacienți cu forme ușoare sau medii, în prezent am constat că apar disfuncții respiratorii, din fericire, nu la mulți grave, la tot mai mulți însă, indiferent de vârstă. Am fost întrebată de ce cred eu că s-a întâmplat acest lucru. Cred că sunt două ipoteze. Fie acest agent infecțios trecând de la individ la individ își modifică patogenitatea, capacitatea de a apăra organismul, de a agresa organismul.

Iar pe de altă parte, ar putea fi vorba strict de terenul despre care discutăm al pacientului, despre comorbidități, despre vârstă. Acestea sunt concluzii la care vom putea răspunde abia după două, trei săptămâni. Ca un tablou general, peste 50 la sută dintre pacienții pe care îi tratăm la Spitalul de Boli Infecțioase Iași sunt pacienți tineri. Vorbim de pacienți până la 50 de ani. Am avut doar doi pacienți cărora din momentul internării starea de sănătate li s-a înrăutățit. În rest sunt persoane care au stare generală foarte bună”, a specificat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Locurile de la ATI de la Boli Infecțioase sunt ocupate

În acest moment, la Spitalul de Boli Infecțioase Iași mai sunt doar 100 de locuri din 270. Secția de Anestezie și Terapie Intensivă este ocupată total. Toți pacienții în stare gravă care vor trebui transferați la ATI vor fi duși la Spitalul de Neurochirurgie.

„La Boli Infecțioase din Iași mai avem locuri disponibile de a mai primi pacienți în ATI. Mai avem acum maximum 100 de paturi. Se lucrează cu compartimentul de ATI unde nu mai sunt într-adevăr locuri, iar pacienții grav infectați vor merge către Spitalul de Neurochirurgie. Acolo sunt pregătite 16 paturi destinate acestor pacienți”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Pacienții cu forme ușoare vor fi tratați acasă

În momentul în care România va avea 2.000 de pacienți diagnosticați cu COVID-19, pacienții cu forme ușoare și medii vor fi tratați acasă. Starea lor de sănătate va fi monitorizată de medicii specialiști din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase.

„În conformitate cu protocolul Ministerului Sănătății pentru strategia pentru infecția cu COVID-19, am realizat o flotă de 13 mașini de la Casa Auto și Bras. În momentul în care vom putea trata formele ușoare și asimptomatice la domiciliu, retestările se vor face mergând cadrele noastre medicale, pentru a face retestări la acești pacienți acasă. În acest fel vom proteja societatea de mobilitatea acestor pacienți. Sistemul se numește Home Delivery și este un sistem pe care noi l-am mai discutat privind pacienții cu HIV și iată acum a venit momentul să-l folosim din nou. De aceea, când vom depăși peste 2.000 de pacienți, strategia în ceea ce privește tratamentul formelor ușoare și a asimptomaticilor se va schimba”, adaugă medicul ieșean.

Pacienții vor fi tratați în județele din care provin

Reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase Iași nu știu cât vor mai face față să susțină toți pacienții din Regiunea Moldovei depistați cu COVID-19. Se ia în calcul ca fiecare județ să se ocupe de bolnavii lui.

„În momentul de față primim pacienți de pe întreg teritoriul Moldovei. Vorbim de pacienții confirmați. Și aici este o problemă, pentru că nu putem absorbi, ca Spital Regional, toți pacienții de pe teritoriul Moldovei de șase județe. Am atras atenția că, exact în pasul următor despre care am discutat, secțiile de Boli Infecțioase la Spitalele Județene sau DSP vor manageria acest aspect, fiecare în județul lui”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

Iașul are cei mai puțini pacienți cu coronavirus

La Spitalul de Boli Infecțioase Iași, cei mai puțini pacienți depistați cu coronavirus sunt ieșeni. Majoritatea sunt din județele Neamț, Bacău și Suceava. Spitalul a mai dat comandă de alte 2.000 de teste, întrucât sunt extrem de mulți contacți și suspecți care ajung pe mâinile medicilor.

„Cei mai mulți sunt din Județul Suceava, Neamț și Bacău. În momentul de față mai avem teste care ne vor ajunge pe weekend. Comanda de 2.000 de teste încă nu a venit de la furnizorul care a promis că vom avea aceste teste la începutul săptămânii viitoare și va fi foarte bine. În momentul de față avem materiale de protecție și am spune că problema este să nu avem discontinuități. Problema distribuitorului de materiale de protecție este reală, pentru că de aceste materiale de protecție are nevoie o Europă întreagă și atunci este de înțeles. Dorim să ne protejăm cadrele medicale cât mai bine”, mai spune medicul ieșean.

„Nu ieșiți din casele voastre!”

Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă asupra faptului că încă sunt extrem de mulți ieșeni care nu respectă și nu înțeleg principiile de autoizolare. Acest lucru afectează sănătatea lor, a familiilor lor, dar și cea publică.

„De dimineață mi-am pus problema de ce traficul este atât de aglomerat? Mergeau toți cu viteză. Ce treabă aveau? înseamnă că merg încă la muncă. Cum este posibil să nu reușești să-ți limitezi ieșirile? Nu e prima dimineață când văd așa ceva! Acum este și început de weekend. Mi-am pus problema că mai multe persoane vor sta acasă. Uite că nu e așa. Nu ieșiți! Aceasta reprezintă o problemă pentru voi și familiile voastre”, încheie prof. dr. Carmen Dorobăț.

Adauga un comentariu