Actualitate

Alexandru Rafila, despre pandemia de COVID-19: „Cred că ar fi mai bine să avem modelul suedez!“

Publicat: 22 oct. 2020
Alexandru Rafila își pune masca de protecție
Reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a vorbit despre situația pandemiei de COVID-19 de la noi din țară. Alexandru Rafila consideră că România ar trebui să urmeze modelul suedez.

„Cred că ar fi bine să avem modelul suedez. În Suedia acum sunt cele mai puține cazuri din Uniunea Europeană pentru că, după ce au trecut de perioada inițială de adaptare, cetățenii respectă regulile fără să le impună cineva și acum au cele mai puține cazuri raportate în populație. Cu cât numărul de cazuri e mai mare, cu atât efectul unei măsuri de sănătate publică e mai mic și durează mai mult. Trebuie să impui o măsură de sănătate publică pe care să o aplici timp mai îndelungat pentru că numărul de cazuri care se înregistrează la un moment dat este foarte, foarte mare“, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Un lockdown total este o măsură foarte împovărătoare“

Reprezentantul României la OMS este de părere că n use impune în momentul actual un nou lockdown, o măsură pe care o consider împovărătoare.

„Cu cât luăm măsurile mai târziu cu atât ele vor fi mai dure și vor dura mai mult. Un lockdown total este o măsură foarte împovărătoare din punct de vedere economic și social pentru că noi trebuie să și trăim nu putem doar să stăm în case”, a precizat Alexandru Rafila.

„Sistemul de sănătate publică este depășit de situație, ăsta este adevărul“

Profesorul Alexandru Rafila susține că una dintre măsurile care au lipsit cu desăvârșire în țara noastră a fost reorganizarea sistemului de sănătate publică.

„Măsura care a lipsit în această vară a fost aceea de reorganizare a sistemului de sănătate publică. Sistemul, în momentul de față, nu poate să gestioneze în multe județe așa cum trebuie situația, nu pot să identifice focarele, contacții. Sunt depășiți de situație, ăsta este adevărul! Reforma sistemului de sănătate publică însemna ca cele 42 de DSP-uri să fie conduse de specialiști, de medici, nu juriști sau economiști cum se întâmplă în multe județe”, a menționat Alexandru Rafila.

Ce se va întâmpla în maximum două săptămâni

Referitor la alegerile parlamentare, care ar trebui să aibă loc pe 6 decembrie, reprezentantul României la OMS crede că acestea pot avea loc dacă numărul de cazuri se va stabiliza și va începe să scadă.

„Eu am auzit diverse proiecții, că situația se va stabiliza și vom intra pe un trend descrescător. Cred că dorim cu toții ca acest lucru să se întâmple. Cred că putem face alegeri dacă acest lucru se va întâmpla, adică dacă se va stabiliza rapid numărul de cazuri și dacă va începe să scadă. În 10 zile, maxim două săptămâni o să vedem ce se întâmplă, dacă putem continua activitatea aproape de normal”, a mai spus Alexandru Rafila.

Aproape 5.000 de cazuri noi de COVID-19 în România

Până astăzi, 22 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 196.004 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 141.089 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.902 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 6.163 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 21.10.2020 (10:00) – 22.10.2020 (10:00) au fost raportate 98 de decese (55 bărbați și 43 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Comentarii
  • crede sau e sigur? a fost, este, va fi PSDist? in primavara spunea ca e posibil sa ajungem la 20000 de infectari…din acel moment mi-am dat seama ca „somitatea” ori e nu are nici o treaba cu realitatea ori tranteste gogosi….Mda…

  • bai cip, esti varza… nu stii diferenta intre posibil si certitudine… iaca ti-o explic eu. este posibil ca tu sa cazi in baie si sa spargi weceul. nimeni nu poate spune ca e imposibil. da asta nu inseamna ca trebusoara asta e o certitudine. e doar o posibilitate.

  • bai mihnea ..stai jos..iti mai trebuie ceva ani sa deosebesti diferite chestii..:) ti-o spun prieteneste..si fara atac la persoana..te bagi in seama fara sa fii intrebat.

    iar daca ai sa continui nu dovedesti decat proasta crestere…cam atat

  • ha, ha, adica daca spun adevarul dovedesc proasta crestere… aiurea… ai comis-o, n-ai argumente si vrei s-o dregi deontologic, da’ mai rau te incurci … si acuma gata, pa, ca am lectii cu ala micu, si doamna invatatoare e spirt.

Adauga un comentariu