Sanatate

Alimente care cresc glicemia: Cum să menții nivelul zahărului din sânge

Publicat: 22 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alimente care cresc glicemia Cum să menții nivelul zahărului din sânge
Pentru a menține nivelul de glucoză în sânge este neapărat să știi care sunt acele alimente care cresc glicemia

Pentru a tine sub control zahărul, este important să știi care sunt alimentele care cresc glicemia. Astăzi, în lume există peste 400 de milioane de oameni care suferă de diabet. Diabetul zaharat se numără printre cele 10 boli cu cele mai mari rate de mortalitate. Acest lucru se datorează în mare măsură faptului că diabetul dă o mulțime de complicații care afectează practic toate organele și sistemele din corpul uman.

Această statistică tristă vorbește elocvent despre nevoia de a controla nivelul zahărului din sânge. Pentru a menține nivelul de glicemie în normă, este important, în primul rând, sa îți revizuiești dieta. Unul dintre conceptele de bază pe care se construiește un sistem alimentar sănătos este indicele glicemic. Acesta are simbolul de „IG”. Cu cât este mai mare „IG”, cu atât nivelul glucozei din sânge va crește mai repede după consumul produsului. Un indice glicemic scăzut este considerat produsul care se încradrează între numerele „10-40” de unități.

alimente permise atunci cand suferi de glicemie
Pentru a menține nivelul de glicemie în normă trebuie să mănânci aproape toate legumele

Alimente care cresc glicemia: Ce să mănânci pentru a menține sub control zahărul din sânge

Alimentele cu „IG” scăzut sunt benefice deoarece acestea contribuie la o senzație prelungită de sațietate. Specialiștii spun că numărul de carbohidrați din acestea sunt absorbiți mai lent. Iar energia necesară organismului este eliberată treptat. Un „IG” mediu este considerat a fi un indicator de la 40 la 70 de unități. Pe când unul ridicat este peste 70 de unități.

Alimentele cu „IG” ridicat sunt dulciurile, produsele de patiserie, pâinea albă, alimentele procesate, sucurile ambalate și sifonul. Cu toate acestea, nu toți experții sunt atât de categorici. Există păreri că o dietă sănătoasă ar trebui să fie dominată de alimente al căror „IG” nu depășește 55 de unități.

femeie care gateste din mai multe alimente
Grăsimile asigură transportul nutrienților și sunt implicate în sinteza hormonilor vitali

O dietă sănătoasă trebuie să fie variată și echilibrată. Echilibrul de proteine, grăsimi și carbohidrați este piatra de temelie în construirea unei diete potrivite. Este important să reții că ar trebui să acorzi preferință carbohidraților complecși și celor lenți. Aceștia îți vor oferi energie pentru o perioadă lungă de timp. De asemenea, nu vei simți obligația să spargi mesele între ele cu gustări nesănătoase.

Ce presupune dieta pentru un nivel normal de glicemie în sânge

Carbohidrații ar trebui să constituie aproximativ 45% din alimentele consumate. Acestea reprezintă aproximativ 25% dintr-o dietă echilibrată. Grăsimile asigură transportul nutrienților și sunt implicate în sinteza hormonilor vitali. Pentru a menține nivelul de glicemie în normă trebuie să mănânci aproape toate legumele.

Însă, de evitat sunt, conform nutriționiștii, legumele cu un indice mare de amidon, precum cartofii. Pe lângă carbohidrații complecși, legumele conțin fibre, care ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. În acest sens sunt foarte bune legumele verzi. Precum castraveții, sparanghelul, varza, țelina, dovlecelul și spanacul. Însă, mare atenție la ardeiul gras, roșii, ridichile, vinetele și anghinarele.

alimente permise atunci cand suferi de glicemie
Deși mulți oameni consideră fructele ca fiind produse perfecte în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate, nutriționiștii spun că acestea ar trebui consumate cu moderație

Deși mulți oameni consideră fructele ca fiind produse perfecte în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate, nutriționiștii spun cp acestea ar trebui consumate cu moderație. Citricele sunt considerate cele mai utile în ceea ce privește scăderea nivelului de zahăr din sânge. Lămâile neutralizează efectele alimentelor cu „IG” ridicat. Iar grapefruiturile cresc sensibilitatea organismului la insulină. Nu uita să incluzi în alimentație merele, acestea sunt foarte bune pentru a menține nivelurile normale de zahăr.  Însă, acestea trebuie mâncate cu coajă. De asemenea, foarte benefice sunt și fructele de pădure de sezon, precum căpșunile, zmeura, afinele, cireșele și merișoarele.

Pentru a menține nivelul de glucoză în sânge este neapărat să știi care sunt acele alimente care cresc glicemia. Pe lângă fructele și legume, o altă sursă de carbohidrați lenți sunt cerealele. Cerealele integrale, precum hrișca, fulgi de ovăz, orez brun, bulgur, orz perlat sunt foarte benefice pentru dietă.

persoana care isi verifica nivelul de glicemie din sange dupa consumul de ceriale
Pe lângă fructele și legume, o altă sursă de carbohidrați lenți sunt cerealele
Adauga un comentariu