Prima pagină » Sanatate » Glicemie crescută din cauza stresului: Cum să-ți controlezi stările de anxietate și furie

Glicemie crescută din cauza stresului: Cum să-ți controlezi stările de anxietate și furie

10 feb. 2022, 14:40,
BZI.ro, în Sanatate

Glicemie crescută din cauza stresului este un fenomen tot mai întâlnit în rândul persoanelor diabetice. Stresul emoțional este mai greu de detectat și, prin urmare, mai greu de gestionat. Sentimente precum frica, anxietatea, furia și excitarea determină organismul să elibereze hormoni de stres în fluxul sanguin.

Când corpul este stresat, glandele suprarenale se măresc și produc doi hormoni: epinefrina și norepinefrina. În timp ce rolul principal al noradrenalinei este de a preveni scăderea tensiunii arteriale, epinefrina este o substanță importantă care reglează nivelul de glucoză din sânge. Creșterea nivelului de zahăr din sânge este importantă în situații stresante, deoarece organismul se pregătește pentru mult stres. Acest fapt este susținut de eliberarea adrenalinei, care, în combinație cu hipertensiunea arterială, asigură furnizarea de oxigen și glucoză în tot corpul.

persoana care isi verifica nivelul de glicemie din sange

Este bine să faci sport în mod regulat și plimbări la aer curat

Glicemie crescută din cauza stresului: Cum să identifici rapid acest fenomen

Pentru a identifica dacă nivelul de glicemie este afectat din cauza stresului trebuie să efectuezi 3 pași. Întâi de toate analizează-ți nivelul de stres pe o scară de la 1 la 10, unde 1 este cel mai scăzut și 10 este cel mai mare. Notează-ți nivelul de stres împreună cu situația și sentimentele. Ulterior, trebuie să testezi glicemia și să înregistrezi rezultatul. După o săptămână sau două, revizuiește rezultatele pentru a vedea dacă există o conexiune între nivelul de stres și nivelul zahărului din sânge.

Cercetătorii au efectuat un studiu în rândul persoanelor cu diabet de tip 2 și depresie în același timp și au descoperit că aceste boli sunt interconectate. Autorii au descoperit o relație clară între nivelurile de cortizol al hormonului stresului și glucoză la acești pacienți.

La oamenii sănătoși, nivelurile de cortizol fluctuează în mod natural pe parcursul zilei, crescând dimineața și scăzând noaptea. Pe când, la participanții cu diabet de tip 2 și depresie, nivelurile de cortizol au fost plate pe tot parcursul zilei, pe fondul nivelurilor ridicate de glucoză.

persoana care mananca tort si priveste spre un glucometru

Cercetările anterioare au arătat că stresul și depresia sunt cele două cauze principale ale unui indice mai plat de cortizol

Asocierea cortizolului cu nivelurile de glucoză a fost observată numai la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Cercetările anterioare au arătat că stresul și depresia sunt cele două cauze principale ale unui indice mai plat de cortizol. Ceea ce face mai dificilă controlul nivelului de zahăr din sânge. Motiv pentru care este atât de important ca persoanele cu diabet de tip 2 să evite stresul.

Cum să eviți creșterea nivelului de glicemie provocat de factorii de stres

Pentru a evita creșterea nivelului de glicemie trebuie să te înveți să te relaxezi în momentele stresante folosind exerciții de respirație. De asemenea, este bine să-ți revizuiești programul pentru a-ți da seama cum să-ți reduci nivelul de stres.

Este bine să faci sport în mod regulat și plimbări la aer curat. Încearcă să fii mai des în natură, ocupă-te de hobby-ul tău preferat. Acest lucru are de obicei un efect calmant asupra corpului și sufletului.

Este important să înțelegi ce este stresul și cum îți afectează corpul. Îți poți gestiona mai bine diabetul, identificând și implementând în mod activ modalități sănătoase de a face față situațiilor stresante.

persoana care isi verifica nivelul de glicemie din sange

Pentru a evita creșterea nivelului de glicemie trebuie să te înveți să te relaxezi în momentele stresante

Prin urmare este important indiferent de stres, să ai grijă de tine. Continuă să-ți măsori glicemia, consultând regulat medicul și făcând toate rutinele zilnice. De asemenea, este indicat să respecți un meniu pentru a evita creșterea nivelului de glicemie.

Alimentele tot pot contribui la o glicemie crescută din cauza stresului. Unii oameni tind să mănânce mai mult în perioadele de dificultate, calmându-se cu mâncare, în timp ce alții încetează să mănânce cu totul. Ambele situații pot fi dăunătoare sănătății tale. Mâncarea excesivă duce la o creștere a zahărului, malnutriția duce la o scădere. Astfel, este bine să cauți alte modalități de a face față stresului care nu implică alimente.

persoana care isi verifica nivelul de glicemie din sange

Prin urmare este important indiferent de stres, să ai grijă de tine


Calmează tusea rapid: Leacuri din bătrâni pentru ameliorarea simptomului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *