Stiri medicale

Alzheimer: stretching-ul și exercițiile fizice încetinesc declinul cognitiv

Publicat: 04 mart. 2021
creier-Alzheimer
Un nou studiu sugerează că exercițiile fizice, chiar și la intensitate redusă, limitează pierderea de memorie generata de boala Alzheimer.

Un nou studiu sugerează că exercițiile fizice, chiar și la intensitate redusă, limitează pierderea de memorie generata de boala Alzheimer.

Beneficiile activității fizice asupra declinului cognitiv sunt dovedite. Studiile anterioare au făcut deja legătura dintre practica sportivă și memorie, indiferent de vârstă. Iar la pacienții cu boala Alzheimer ar trebui menținute exerciții fizice regulate, chiar și la intensitate scăzută. Acest lucru este sugerat de un nou studiu publicat în Journal of Alzheimer Disease.

Cercetătorii de la Universitatea din Arizona și Minnesota (Statele Unite) au urmărit în medie 96 de persoane cu vârsta de 78 de ani și care suferă de demență ușoară până la moderată. Li s-a cerut să facă între 20 și 50 de minute de exerciții de trei ori pe săptămână, fie pe bicicleta staționară, fie de stretching.

În același timp, oamenii de știință au evaluat abilitățile cognitive ale pacienților la momentul inițial și apoi după trei, șase, nouă și 12 luni. La ambele grupuri, indiferent de activitatea practicată, rezultatele testelor cognitive au fost mai bune decât cele observate în cursul natural al acestei boli neurodegenerative. Beneficiile au fost observate după șase luni de practică.

„Exercițiul aerob timp de șase luni a redus semnificativ declinul cognitiv„, a spus autorul studiului, profesorul Yu. Utilizarea unor exerciții simple „aerobice” (un efort de rezistență de intensitate redusă) ca terapie suplimentară pentru boala Alzheimer este o cale de integrare sistematică pentru pacienții care suferă de această patologie, concluzionează cercetătorii. Deși statistic scăzut (puțini oameni au fost implicați în cercetare), acest studiu confirmă beneficiul continuării mișcării dacă suferiți de degradarea funcțiilor creierului. În timp ce această practică nu oprește boala, ea face posibilă încetinirea declinului persoanelor în vârstă într-un mod simplu.

Adauga un comentariu