Economic Local

Amenzi de 100.000 de lei după controalele comisarilor de mediu din Iași. Firmele care au nevoie de autorizație de mediu, verificate de autorități

Publicat: 21 oct. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Amenzi de 100.000 de lei după controalele comisarilor de mediu din Iași. Firmele care au nevoie de autorizație de mediu verificate de autorități
Firmele din Iași care depozitează gunoaiele în zone neautorizate, verificate de comisarii Gărzii de Mediu

Controalele comisarilor de mediu din Iași au scos la iveală mai multe nereguli la operatorii economici din județ. Garda de Mediu a aplicat amenzi în valoare de 100.000 de lei, printre neregulile găsite fiind depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor sau lipsa autorizațiilor de mediu

Specialiștii Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Iași au verificat zeci de operatori economici care desfășoară activități în diverse domenii. În urma controalelor au descoperit mai multe nereguli pentru care au aplicat amenzi în valoare de 100.000 de lei. Cele mai multe sunt la depozitarea necontrolată a deșeurilor.

A crescut cuantumul amenzilor pentru cei care îngroapă gunoaiele sau le elimină în spații neautorizate, fapte care se constituie ca infracțiuni. Astfel, începând cu data publicării în Monitorul Oficial, respectiv 7 aprilie 2022, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani.

În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor, pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice – amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 de lei pentru persoanele juridice.

Controalele comisarilor de mediu au scos la iveală mai multe nereguli

Probleme cu deșeurile sunt în continuare în mediul rural, de aceea comisarii de mediu verifică primăriile din județ.

„Noi am demarat o campanie de verificare a primăriilor și anul acesta. Anul trecut am făcut verificări în acest sector și am descoperit nereguli, am aplicat amenzi și am dispus măsuri de remediere a situațiilor. Vedem dacă primarii au respectat măsurile impuse. În caz contrar, aplicăm sancțiuni. Iar acestea nu sunt deloc mici. Sunt și primării unde se văd rezultate pozitive, primarii au înțeles că este necesar să facă niște schimbări, să mobilizeze oamenii”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar șef al Gărzii de Mediu Iași.

În anul 2022, primăriile din Iași au fost amendate de Garda de Mediu cu 603.000 de lei din cauza gunoaielor care poluau mediul înconjurător și pentru că nu au făcut colectare selectivă. Cea mai mare amendă aplicată unei unități administrativ-teritoriale este de 40.000 de lei.

Dezvoltatorii imobiliari, amendați de Garda de Mediu

Garda de Mediu Iași a verificat mai multe șantiere din municipiu, dar și din zona metropolitană, unde se construiesc blocuri sau se desfășoară alte activități din domeniul construcțiilor.

De la începutul anului și până în prezent au fost efectuate 46 de controale la amplasamente unde s-au înregistrat incendii sau petiții, la șantierele de construcții, pentru identificarea surselor care determină depășiri ale valorilor-limită înregistrate de stațiile Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului sau la cele cu spații verzi, pentru verificarea măsurilor privind conservarea, ameliorarea și extinderea acestora.

În urma controalelor, comisarii de mediu au constatat că o parte din dezvoltatorii imobiliari care construiesc în diverse zone ale Iașului nu respectă legislația de mediu. Comisarii au aplicat amenzi în valoare de 131.500 de lei. Controalele comisarilor de mediu din Iași continuă și în această perioadă.

Comentarii
  • In fosta zona industriala incepand de la E-Gros si pana la Bariera Tomesti pe stanga si pe dreapta in toate fostele curti ale fabricilor e plin de saci din aceea mari de rafie cu gunoaie, importati din afara care stau asa de ani de zile.
    E drept ca acesti munti de saci cu gunoaie sunt camuflati dupa difetite cladiri unele din ele dezafectate, altele dupa liziere de copaci ( in spate la fosta Coca Cola sunt o multime de saci de acestia ) de vazul tuturor oamenilor, dar daca mergeti la fiecare aceste spatii din zona industriala cu siguranta le gasiti si o sa le vedeti si voi, nu o sa va stresati prea mult sa dati de ele.
    Mergeti si voi si va faceti treaba nu mai stati in birouri, vedeti si voi realitatea in teren si luati masuri cu cei ce au adus acesti munti de gunoaie ce sufoca orasul.

  • Nu controlează nimeni firmele de constructii dacă au contracte pentru depozitarea deșeurilor provenite de la lucrări sau cel puțin gândesc ca nu ar trebuie sa poată funcționa, in zona Trecătorii Visanii in loc sa respiri aer curat inhalezi praf provenit de la resturi aruncate de la demolari cu de toate…inspectori pe zone nu aveți sa mai patruleze, doriți sa veniti doar la pont sa ne transformam noi ce-i afectați in informatori ?!

Adauga un comentariu