Local

Amenzi drastice pentru cei care aruncă gunoaiele la întâmplare în Iași. Vor fi monitorizați la sânge, cu zeci de camere video

Publicat: 30 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Amenzi drastice pentru cei care aruncă gunoaiele la întâmplare în Iași. Vor fi monitorizați la sânge cu zeci de camere video
Consiliul Local va adopta un proiect privind aplicarea unor noi amenzi pentru cei care aruncă gunoaiele în Iași fără a avea un contract valabil cu operatorul de salubritate al Primăriei

Municipalitatea pregătește o serie de amenzi noi pentru cei care aruncă la întâmplare gunoaie prin oraș. Ieșenii surprinși pe picior greșit pot risca o amendă de până la 2.500 de lei. Proiectul de hotărâre va intra în plenul Consiliului Local pentru a putea fi aprobat

Ieșenii care aruncă deșeuri în oraș, fără a deține vreun contract cu societatea de salubritate, se pot alege cu amenzi destul de mari. Primăria Iași va amenda un proiect de hotărâre adoptat anul trecut legat de sistemul de colectare a deșeurilor în oraș. Proiectul de hotărâre amendat a fost lansat în dezbatere publică, urmând a intra în plenul Consiliului Local pentru a putea fi adoptat. Proiectul avizat în 2020 cuprinde și sancțiuni pentru ieșenii care nu își salubrizează terenurile pe care le au în proprietate.

Noi amenzi pentru cei care aruncă deșeuri la întâmplare în Iași

Proiectul vizează amendarea hotărârii 54/2020 aprobată de Consiliul Local într-o ședință ce a avut loc anul trecut. În calcul intră mai multe puncte legate de însăsprirea amenzilor pentru cei care nu au contracte cu operatorul Salubris SA Iași.

„Se aprobă completarea H.C.L. nr.54/2020 pentru reglementarea normelor privind gospodărirea și instaurarea unui climat de ordine și curățenie în municipiul Iași. Se vor introduce aliniatele 12, 13 la Capitolul III – Contravenții privind nerespectarea normelor privind colectarea deșeurilor și salubrizarea în municipiul Iași”, se arată în proiectul de hotărâre.

Amenzi de până la 1.000 de lei pentru persoanele fizice

În proiect a fost strecurat un amendament prin care persoanele fizice pot încasa amenzi de până la 1.000 de lei dacă nu au contract cu Salubris SA, dar care aruncă deșeurile la punctele de colectare.

„Aducerea cu autovehicule și depunerea de deșeuri de către persoane fizice, la un punct de colectare, pe aria administrativ- teritorială a municipiului Iași, fără să dețină contract cu societatea de salubrizare, constituie contravenție. Acest lucru se sancționează cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei”, se arată în noul proiect de hotărâre ce va fi discutat de plenul Consiliului Local Iași.

Amenzi de 2.500 de lei pentru firmele din Iași

De asemenea, și cei care au societăți sau dețin organizații și care nu au contract cu operatorul de salubritate pot primi amenzi de acest gen.

„Aducerea cu autovehiculele unei societăți sau, după caz, instituție publică, întreprindere individuală, persoană fizică autorizată, a altor persoane fizice cu activități independente asimilate agenților economici, ONG-uri și depunerea de deșeuri de la punctul de lucru/sediu, la punctele de colectare de pe aria administrativ-teritorială a municipiului Iași constituie contravenție. Acest lucru se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 2.500 de lei”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Sistem Big Brother în municipiul Iași pentru colectarea deșeurilor

De câteva luni, Salubris SA a implementat un program legat de monitorizarea activității de ridicare a deșeurilor din municipiu. Astfel pot fi aplicate și amenzi pentru aruncarea la întâmplare a deșeurilor în Iași. Sistemul implementat de Salubris SA a costat peste 1 milion de euro. Printre altele, Salubris SA s-a dotat cu stații inteligente cu sistem de măsurare a nivelului de încărcare a containerelor, cu sistem de monitorizare video a mașinilor, cu sistem GPS etc.

Adauga un comentariu