Actualitate

Americanii sunt supuşi presiunilor internaționale în timp ce termenul limită de a părăsi Afganistanul se apropie

Publicat: 24 aug. 2021
taliban cu pușca în mână pe o mașină înconjurat de lume
Americanii sunt presați de forțele internaționale pentru a amâna termenul de retragere din Afganistan

SUA sunt presate pentru a permite mai mult timp pentru evacuare din Afganistanul controlat de talibani, pe măsură ce se apropie termenul de retragere.

Conform unui acord cu talibanii, americanii trebuie să plece până la 31 august. Dar Franța, Marea Britanie și Germania au ridicat posibilitatea de a acorda marți mai mult timp înainte de un summit.

Joe Biden trebuie să decidă dacă va prelungi termenul limită de a părăsi Afganistanul

Președintele american Joe Biden urmează să decidă în următoarele 24 de ore dacă va prelungi termenul de retragere, a declarat un oficial pentru agenția de presă Reuters.

Cu toate acestea, talibanii au declarat pentru BBC că orice prelungire ar încălca acordul convenit și a avertizat asupra consecințelor dacă forțele rămân. Zeci de mii de oameni au fost evacuați din capitala afgană Kabul, dar alții care doresc să fugă rămân înghesuiți în sau în apropierea aeroportului orașului, care este păzit de forțele SUA și de aliații lor.

Mii de oameni, cetățeni străini și afgani, continuă să se strângă la porțile aeroportului. În mijlocul mulțimii, nici cei cu permisele potrivite nu pot trece. Unii așteaptă acolo de zile întregi, cu puțin adăpost sau mâncare.

Cel puțin 20 au fost uciși în împușcături la aeroport de săptămâna trecută. Peste 10.000 au fost evacuați luni, dar timpul se termină.

Talibanii au spus că dacă forțele străine rămân dincolo de sfârșitul lunii august, ar fi considerată o încălcare a tratatelor. Mulți speră că președintele Biden va anunța prelungirea termenului. În altă parte a țării, BBC a vorbit cu oameni care s-au ascuns de teama că vor fi uciși de talibani. Ei spun că nu au mijloacele de plecare.

Există milioane în Afganistan care susțin și grupul insurgenților, sperând că vor pune capăt violenței. Talibanii au purtat discuții privind formarea unui guvern. Piețele și locurile de muncă se deschid încet. Dar băncile sunt încă închise și mai puține femei sunt vizibile pe străzi.

Afganistanii care au colaborat cu străinii se tem pentru viața lor

Mulți dintre oamenii care fug, în special cei care au lucrat cu forțe străine, trăiesc cu frică de represalii din partea unui grup care a impus o versiune dură a legii islamice când a fost la putere din 1996 până în 2001.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a declarat reporterilor din Emiratele Arabe Unite: „Suntem îngrijorați de termenul stabilit de Statele Unite la 31 august. Este nevoie de timp suplimentar pentru a finaliza operațiunile în curs”.

Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat că a discutat despre menținerea aeroportului Kabul deschis dincolo de termenul limită cu aliații NATO și talibanii.

Marți, se așteaptă ca premierul britanic Boris Johnson să împingă SUA pentru o prelungire în timpul summitului virtual cu alți lideri ai G7. Secretarul apărării, Ben Wallace, a declarat că primul ministru „va încerca să ridice perspectiva de a vedea dacă Statele Unite vor prelungi” retragerea.

Marea Britanie a declarat că orice prezență militară străină pe aeroportul din Kabul nu poate continua fără trupele SUA.

Adauga un comentariu