International

Americanii vaccinați anti-COVID-19 nu vor mai trebui să poarte măști de protecție în aer liber

Publicat: 27 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Americanii vaccinați anti-COVID-19 nu vor mai trebui să poarte măști de protecție în aer liber
Măsura obligativității măștii trebuie respectată doar în interiorul unor grupuri mari de persoane.

Marți, 27 aprilie, autorităţile sanitare din Statele Unite au anunțat că americanii vaccinați anti-COVID-19 cu schema completă nu vor mai trebui să poarte măști de protecție în aer liber. Măsura obligativității măștii trebuie respectată doar în interiorul unor grupuri mari de persoane.

„Dacă sunteţi vaccinaţi cu schema completă şi vreţi să participaţi la o mică reuniune alături de oameni care sunt vaccinaţi şi alţii care sunt nevaccinaţi (…), datele ştiinţifice arată (…) că puteţi să faceţi acest lucru în deplină siguranţă, fără mască sanitară”, a declarat Rochelle Walensky, directoarea Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), principala agenţie federală americană din domeniul sănătăţii publice.

„În schimb, continuăm să recomandăm purtarea măştii în timpul activităţilor şi în spaţiile care sunt foarte frecventate, precum stadioane pline sau la concerte”, a adăugat ea într-o conferinţă de presă.

Pe de altă parte, în România lucrurile nu stau ca în Statele Unite. Chiar dacă s-au vaccinat împotriva coronavirusului, românii sunt nevoiți să poarte masca atât în spații închise, cât și în aer liber. Anunțul a fost făcut chiar astăzi, 27 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă.

Klaus Iohannis: „Nu suntem încă în punctul de a renunța complet la restricții”

În cadrul conferinței de la Palatul Victoria, președintele României a anunțat că restricțiile de circulație din noaptea de Înviere vor fi ridicate. Cu toate acestea, el a subliniat că nu putem renunța complet la restricții, deoarece pandemia nu a dispărut.

În plus, liderul statului a invitat populația să se vaccineze anti-COVID-19, pentru că „vaccinarea e singura cale de a pune capăt pandemiei”.

„Nu suntem încă în punctul de a renunța complet la restricții. Trebuie să fim realiști și să nu ne amăgim singuri: pandemia nu a dispărut. Numărul celor care pierd zilnic lupta cu boala ne arată că se impune să rămânem la fel de vigilenți. Știu că este greu. Revenirea la normalitate e din ce în ce mai aproape, vaccinarea e singura cale de a pune capăt pandemiei. Stă doar în puterea fiecăruia. Vă invit pe toți să vă vaccinați”, a declarat Klaus Iohannis.

În momentul în care a fost întrebat când vom reveni în totalitate la normalitate, Klaus Iohannis a precizat că totul constă în modul în care oamenii merg să se vaccineze.

„Depinde de felul în care oamenii vor merge la vaccinare. În scurt timp vom avea suficiente doze pentru oricine vrea să se vaccineze. Pregătim o campanie de vaccinare și sper să convingem oamenii să se vaccineze. Guvernul pregătește o amplă campanie de comunicare pentru vaccinare, vor fi implicați și artiști. Din ce în ce mai mult se va renunța la programări la vaccinare, eu sunt optimist”, a răspuns președintele României.

Românii sunt obligați să poarte masca de protecție chiar și pe plajă

Ministrul de Interne a precizat la începutul lunii aprilie că masca este obligatorie în România. Cu toate acestea, el a anunțat că măsura aceasta ar putea fi eliminată în anumite situații: „în vârful muntelui său la plajă”. Până atunci, românii sunt obligați să poarte masca de protecție chiar și pe plajă.

„În acest moment, reglementarea legată de mască este în vigoare. Masca este obligatorie a fi purtată. Sigur, până în data de 1 mai, vom mai avea discuţii în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi este posibil să discutăm şi despre o astfel de eventualitate de a limita purtarea măştii în anumite situaţii, în vârful muntelui său la plajă. Este o discuţie. Şi la restaurant nu mănânci cu mască. Sunt lucruri de bun simţ şi care pot fi analizate” spunea Lucian Bode, ministrul de Interne la începutul lunii aprilie.

Adauga un comentariu