Eveniment-Social

Analiza rezultatelor de la Simularea Evaluării Naționale 2023: Cele mai mari note au fost obținute de elevii din mediul urban

Publicat: 04 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Analiza rezultatelor de la Simularea Evaluării Naționale 2023 Cele mai mari note au fost obținute de elevii din mediul urban
Rezultate mai bune la a doua simulare din cadrul Examenului de Evaluare Națională

Puțin peste jumătate dintre elevii de clasa a VIII-a din Iași au promovat ambele probe din cadrul Simulării Evaluării Naționale. Cei mai mulți dintre aceștia provin din mediul urban, conform datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași

Datele centralizate de Ministerul Educaţiei pe baza rapoartelor furnizate de ISJ relevă faptul că cei mai mulți dintre cei 7.579 de tineri prezenți au promovat la Limba și literatura română, un procent mult mai mic de promovabilitate fiind la Matematică. De asemenea, 6 elevi au obținut nota 10 la ambele probe, iar rata promovabilității și a prezenței, comparativ cu simularea din ianuarie, este mai mare.

„Situația prezenței pe probe de examen este comparabilă cu cea din luna ianuarie 2023, atât pentru mediul urban, cât și pentru mediul rural care, din punct de vedere numeric, este mai bine reprezentat în tabloul general al prezenței. Procentual, diferența dintre prezența generală a elevilor în cele două medii de rezidență se menține, ca și în ianuarie 2023, la peste 5 la sută în favoarea mediului urban”, a declarat Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al ISJ.

Rezultate mai bune la a doua simulare din cadrul Examenului de Evaluare Națională

Analiza prezenței elevilor la Simularea Examenului de Evaluare Națională din luna martie 2023 reflectă o participare mai ridicată din punct de vedere procentual. Acest progres, atât față de simularea din anul școlar 2021-2022, cât și din ianuarie 2023, evidențiază interesul elevilor față de evaluarea șanselor de reușită în contextul examenului propriu-zis, dar și creșterea nivelului de conștientizare a rolului examenului în parcursul școlar ulterior al acestora. Față de simularea din luna ianuarie se constată o reducere a diferenței de promovare între cele două discipline, de la 25,63 la sută (ianuarie 2023) la 16,05 la sută (martie 2023), determinată, evident, de creșterea substanțială a nivelului de promovare la Matematică.

Procentual, elevii care au promovat ambele probe la Simularea Examenului de Evaluare Națională din luna martie 2023 reprezintă 55,18 la sută din totalul celor 7.579 de elevi care le-au susținut, cu 15,60 la sută peste procentajul înregistrat în luna ianuarie a acestui an. La proba de Limba și literatura română, 5.757 din totalul celor 7.650 de elevi prezenți au obținut note egale sau mai mari decât 5.00, reprezentând un procent de 75,25 la sută promovare, cu 7,46 la sută peste rezultatul înregistrat la simularea din luna ianuarie 2023, cu 4,93 la sută peste procentajul înregistrat la simularea M.E. din luna martie 2022 și similar celui înregistrat la nivel național la simularea M.E. din luna martie 2023, de 75,30 la sută.

Prin urmare, între simularea din luna ianuarie 2023 și cea din martie 2023, în jur de 600 de elevi din județul Iași au reușit să atingă, prin pregătire, pragul minim de promovare.

Note mai mari pentru elevii din mediul urban

Pentru mediul rural se constată o distribuție echilibrată a tranșelor de note, consistent reprezentată în zona notelor cuprinse între 5.00-5.99, în timp ce, în mediul urban, notele cuprinse între 8.00-8.99 reprezintă aproape un sfert din total, secondate de tranșele cuprinse între 9.00-9.99 și 7.00-7.99.

Se poate concluziona, astfel, că aproape jumătate dintre elevii din mediul urban probează, în acest moment, un nivel optim de pregătire. În contextul acestei simulări, 16 elevi au obținut nota 10 la Limba și literatura română, dintre care 14 elevi din mediul urban și 2 elevi din mediul rural. De asemenea, 16 unități de învățământ au obținut procentaj de promovare de 100 la sută la această disciplină. La proba de Matematică, 115 elevi din județul Iași au obținut nota 10, dintre care 113 din mediul urban și 2 din mediul rural.

De asemenea, 9 unități de învățământ au obținut un procentaj de promovare de 100 la sută la această disciplină. În județul Iași, 6 elevi au obținut nota 10 la ambele probe ale simulării examenului de Evaluare Națională, dintre care 3 elevi de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, 2 elevi de la Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași și un elev de la Școala Gimnazială Vânători, com. Popricani.

Desfășurarea Simulării Examenului de Evaluare Națională în perioada 20-21 martie 2023 a permis, în județul Iași, evaluarea progresului elevilor din clasa gimnazială terminală în ceea ce privește pregătirea pentru examenul propriu-zis, în condițiile în care aceștia au susținut o primă simulare a examenului în luna ianuarie 2023.

Adauga un comentariu