Un animal dispărut acum peste 10.000 de ani a fost recent readus la viață, și deși la prima vedere pare inofensiv și chiar drăgălaș, este extrem de periculos. Acesta este un lup considerat dispărut și care a fost văzut pe ecranele televizorului în serialul „Game of Thrones”, dar astăzi există în realitate, grație progreselor tehnologice remarcabile realizate de oamenii de știință.
Oamenii de știință de la Colossal Biosciences, cunoscuți pentru proiectele lor ambițioase de a readuce la viață specii dispărute, au reușit să reînvie un animal care a trăit pe Pământ cu mult timp în urmă. Acesta este dire wolf (Aenocyon dirus), un lup considerat dispărut în urmă cu aproximativ 10.000 de ani.
Animalul periculos, readus la viață prin inginerie mecanică
Dire wolf, cunoscut din serialul „Game of Thrones”, este un animal masiv și feroce, iar acum este real datorită cercetărilor făcute de oamenii de știință. De asemenea, în cadrul aceluiași proiect, au fost clonați și lupi roșii, o specie pe cale de dispariție.
Ben Lamm, CEO și cofondator al companiei Colossal Biosciences, a explicat că acest proiect nu este unul de cercetare academică, ci unul care urmărește dezvoltarea de produse și tehnologii revoluționare. Printre investitorii care sprijină acest proiect se numără nume celebre ca Tom Brady, Tiger Woods, Paris Hilton și Peter Jackson.
Procesul de readucere la viață a lupului din „Game of Thrones” a fost extrem de complex. Echipa de la Colossal a extras ADN din două fosile de lup și a folosit genomul lupului cenușiu, care este foarte asemănător genetic cu cel al lupului groaznic, având o similaritate de 99,5%. A fost folosită tehnologia de editare genetică pentru a obține un ADN care să reflecte caracteristicile lupului periculos dispărut.
Cum a fost readus „lupul groaznic” la viață
Și pentru ca procesul să fie complet, au fost folosiți câini surogat care au ajutat la nașterea lupilor groaznici, fără a le fi provocate răni. Primii pui de lup s-au născut la sfârșitul anului trecut, iar un al treilea pui a venit pe lume la începutul anului 2025.
Primii pui de lup din această specie readusă la viață au primit numele Romulus și Remus, iar cel mai mic dintre ei a fost botezat Khalesi. Aceste animale sunt ținute într-o locație secretă, despre care se știe că este o rezervație de 2000 de acri.
Coordonatoarea experimentului a declarat că a fost emoționant să vadă noii lupi în viață.
„Când i-am văzut născuți și erau albi, mi-am zis: am reușit. Aceștia sunt lupi groaznici”, a spus aceasta.