Economic Local

Antreprenorii din Iași sunt nemulțumiți de evaluarea cererilor depuse în măsura 2. Nu s-a aplicat principiul „primul venit, primul servit”, iar oamenii de afaceri se tem că rămân fără banii promiși

Publicat: 19 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Antreprenorii din Iași sunt nemulțumiți de evaluarea cererilor depuse în măsura 2. Nu s-a aplicat principiul primul venit primul servit iar oamenii de afaceri se tem că rămân fără banii promiși
Antreprenorii din Iași care s-au înscris în măsura 2 așteaptă răspunsurile din partea autorităților cu privire la eligibilitatea cererilor depuse, însă nu au primit confirmarea sau infirmarea pe e-mail, deși s-au făcut deja peste 10.000 de evaluări și o parte din cereri au fost "sărite", susțin antreprenorii

Antreprenorii din Iași care au depus cererile în măsura 2 acuză autoritățile că nu au procedat corect în ceea ce privește evaluarea înscrierilor. Aceștia spun că evaluarea s-a făcut aleatoriu, ceea ce este greșit, pentru că în ordonanța de urgență scrie că se aplică principiul „primul venit, primul servit”. Din cele peste 700 de solicitări transmise din Iași, abia un sfert au fost procesate, iar la nivel național, din cele 22.000 de cereri, au fost verificate jumătate

Au apărut noi nemulțumiri în rândul antreprenorilor din Iași care au depus cereri în măsura 2 după ce aceștia au acuzat că autoritățile nu au procedat corect în ceea ce privește derularea etapelor din măsurile 1 și 2, microgranturi și granturi pentru IMM-urile afectate de pandemia COVID-19. Oamenii de afaceri din Iași care s-au înscris în aplicația pentru măsura 2 susțin că evaluarea cererilor depuse de către antreprenori nu s-a făcut corespunzător cu ceea ce scrie în ordonanța de urgență. Astfel, aceștia acuză autoritățile că unele cereri au fost „sărite”, astfel că antreprenorii care au așteptat cu sufletul la gură un răspuns privind cererea lor nu au primit niciun e-mail unde să li se confirme eligibilitatea cererii, dar nici faptul că nu vor primi banii.

„În condițiile în care se prezintă constant situația cererilor procesate, care a trecut deja de 10.000, nu ar fi trebuit să primesc și eu un răspuns, ținând cont că am numărul RUE 23XX? Nimeni nu mă poate ajuta cu un răspuns la întrebarea mea, nici măcar cei din Ministerul Economiei, dacă tot vorbesc cei care ne conduc de transparență, birocratizare, corectitudine? „, susține Silviu Marinescu.

Antreprenorii din Iași susțin că nu se respectă regulile privind evaluarea cererilor depuse în măsura 2

Pe grupurile de socializare, unde se discută intens această situație, tot mai multe persoane, atât din Iași, cât și din restul țării, susțin că evaluarea cererilor de la măsura 2 s-a făcut aleatoriu și nu pe principiul „primul venit, primul servit”.

„Din câte știu eu, în ordonanța inițială, există principiul «primul venit,primul servit» ca element primordial și esențial. Din raportul de azi, aflăm că s-au evaluat peste 10.000 de cereri. Eu, care mă regăsesc pe poziția 33XX, am fost sărit la evaluare. Am să trimit o scrisoare autorităților, ca să aflu și punctul lor de vedere. În funcție de răspunsul lor am să depun o plângere penală la DNA, pentru abuz în serviciu și neaplicarea corectă a legii. Suplimentarea bugetului la măsura 2 nu anula de la sine principiul «primul venit, primul servit». Am depus singur cererea, n-am apelat la vreun consultant. Oare acesta să fie motivul? Oare firmele de consultanță au pârghiile necesare să forțeze evaluarea cu preferință a anumitor dosare?”, susține Mircea Ionescu.

Oamenii de afaceri din Iași acuză o lipsă de comunicare din partea autorităților care gestionează acordarea granturilor

Antreprenorii din Iași vor să depună o solicitare semnată de mai multe persoane, din toată țara, încrise în măsura 2, care sunt nemulțumite de modul în care se face comunicarea din partea autorităților.

„Cred că ar trebui să ne explice clar ce e cu măsura 2 pentru că nu mai înțelege nimeni nimic. Sunt făcute cu dedicație aceste măsuri, banii trebuie să ajungă la anumite persoane? Îmi pun tot felul de întrebări pentru că nimeni nu ne bagă în seamă”, susține Vlad Sorin, un alt antreprenor din Iași, care a postat mesaje pe grupurile dedicate celor care au aplicat în măsurile derulate de Ministerul Economiei.

În măsura 1, prima deschisă în anul 2020, s-au înscris 1.121 de beneficiari care au încasat ajutoarele financiare de la stat de peste 2 milioane de euro. Specialiștii din cadrul Agenției pentru IMM-uri, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE) vor plăti și sumele către beneficiarii care s-au înscris în măsura 2, fiind vorba de peste 700 de ieșeni cu afaceri în turism, HoReCa sau comerț cu cifre de afaceri mai mici în anul 2020, comparativ cu anul 2019, din cauza pandemiei COVID-19.

Patronii din Iași afectați de pandemia COVID-19 mai au șanse să obțină fonduri de la stat în măsura 3

Cei care vor să mai obțină alți bani pot depune cererile în măsura 3, sesiunea de înscriere fiind deschisă până la data de 29 ianuarie 2021, ora 20:00. Până în prezent, din cele 5.291 de firme înscrise în această măsură, pentru granturi de investiții cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro, 79 sunt firme din Iași. IMM-urile din Iași care vor să aplice în măsura 3 pot consulta procedura pe site-ul Ministerului Economiei.

Aplicanții vor intra în aplicație, pe site-ul granturi.imm.gov.ro, vor descărca contractul de finanțare, îl vor semna cu semnătura electronică și îl vor reîncărca semnat în aplicație împreună cu dovada cofinanțării (extras de cont bancar, scrisoare de aprobare a creditului sau contract de credit), respectând procentul pentru care au obținut punctaj, în maximum 20 de zile de la data primirii. După semnarea acestuia de către ordonatorul terțiar de credite și reîncărcarea în aplicație a contractului semnat de ambele părți, instituția de credit parteneră selectată de către aplicant la înscriere va fi înștiințată electronic.

Adauga un comentariu