Prima pagină » Local » ApaVital a obținut autorizația pentru lucrările de la Spitalul Regional de Urgență din Iași! Proiectul va fi finalizat în cel mult doi ani – FOTO

ApaVital a obținut autorizația pentru lucrările de la Spitalul Regional de Urgență din Iași! Proiectul va fi finalizat în cel mult doi ani – FOTO

18 ian. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER, în Local

ApaVital a obținut autorizația pentru lucrările de la Spitalul Regional de Urgență din Iași. Termenul de finalizare va fi de 2 ani

Primăria Iași a anunțat semnarea autorizației de construire a proiectului ApaVital SA, de realizare a „Gospodăriei de apă pentru Spitalul Regional de Urgență”. Practic, vor fi construite două rezervoare supraterane, al unei stații de clorinare și al alteia de pompare.

ApaVital a obținut autorizația pentru lucrările de la Spitalul Regional de Urgență din Iași

Primarul Mihai Chirica a semnat autorizația de construire a proiectului ApaVital SA, de realizare a „Gospodăriei de apă pentru Spitalul Regional de Urgență”. Investiția include construirea a două rezervoare supraterane, cu o capacitate de câte 1.500 de metri cubi, a unei stații de clorinare și a alteia de pompare, a conductelor și căminelor, alimentarea cu energie electrică, instalații și iluminat, amenajarea de platforme de acces și trotuare etc. Lucrările vor dura cel mult doi ani.

„Proiectul Spitalului Regional de Urgență din Municipiul Iași a rămas în continuare cel mai avansat din cele trei spitale de acest tip care vor fi construite în România (alături de Cluj și Craiova). Primăria Municipiului Iași a început demersurile pentru acest proiect la sfârșitul anului 2016, iar, în toamna anului 2017, Consiliul Local a aprobat transmiterea terenului de 120.000 de metri pătrați, aflat în zona Moara de Vânt, din domeniul public al municipiului Iași și administrarea Consiliului Local Iași în domeniul public al Statului și administrarea Ministerului Sănătății, cel care gestionează acest proiect vital, prin Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS)”, au transmis reprezentanții Primăriei Iași.

Amintim faptul că, în cursul lunii februarie a anului 2023, primarul Mihai Chirica a semnat autorizația de construire pentru Spitalul Regional de Urgență. Alături de alte documentații necesare, în cursul lunii iulie a anului trecut, edilul a semnat și certificatul de urbanism necesar extinderii rețelelor de distribuție a energiei electrice și construirii unei stații de transformare pentru viitoarea unitate medicală din Moara de Vânt.

Sunt derulate trei licitații pentru construirea spitalului

În prezent, Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) derulează trei licitații pentru construirea spitalului. Prima se referă la atribuirea contractului de lucrări de construire (pachet 1), cu o valoare de 29.424.188,53 lei, fără TVA, în curs de finalizare, contractul va fi semnat cu constructorul român Ness Proiect Europe, din județul Prahova, pentru o sumă de 26.298.533,47 lei, fără TVA. A doua licitație reprezintă atribuirea contractului de servicii de supraveghere a lucrărilor de construcții, cu o valoare de 44.843.675,97 lei, fără TVA, ce a atras patru oferte, iar câștigătoare a fost desemnată asocierea Venturo Investment SRL (lider), din București, împreună cu Koltek Musavirlik, cu o ofertă de 23.861.076 de lei, fără TVA. A treia procedură care va fi lansată în perioada următoare se referă la atribuirea lucrărilor de construire (pachet 2), furnizarea și instalarea de echipamente medicale, în valoare de 1.891.747.312,57 lei, fără TVA.

„Faptul că aceste licitații au fost lansate, că există firme puternice implicate și că există alocări financiare atât de importante demonstrează că proiectul Spitalului Regional de Urgență este important nu doar pentru noi, ci și pentru Guvernul României! Sperăm ca licitațiile să fie finalizate rapid, astfel încât lucrările să înceapă cât mai devreme în acest an”, a transmis primarul Mihai Chirica.

În paralel cu procedurile menționate, primăria lucrează la studii pentru construirea căilor de acces spre și în interiorul arealului viitorului spital care este gândit a fi dezvoltat unitar și coerent, după un concept Smart City District. Noua unitate medicală va avea 850 de paturi, 20 de săli de operație și circa 3.000 de angajați, va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon”, vechi de 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”.

Se preconizează că spitalul va gestiona, în primul an de funcționare, peste 47.500 de internări continue şi peste 100.000 de urgenţe. Este important de știut că, în ceea ce privește costul Spitalului Regional de Urgență Iași, acesta a fost actualizat la 3,3 miliarde de lei, circa 668 de milioane de euro, din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiții şi de la bugetul de stat.

ApaVital a obținut autorizația pentru lucrările la Spitalul Regional de Urgență din Iași. Compania va realiza gospodăria de apă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *