Economic Local

ApaVital extinde rețeaua de canalizare pe două străzi din municipiul Iași. Investiția ajunge la 300.000 de euro

Publicat: 22 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
ApaVital extinde rețeaua de canalizare pe două străzi din municipiul Iași. Investiția ajunge la 300.000 de euro
Investiția va fi făcută din fondurile proprii ale societății

Compania ApaVital urmează să extindă rețeaua de canalizare pe două străzi din Iași, pentru suma de 300.000 de euro. În zona respectivă, nu există canalizare în acest moment

Lucrările vizate vor fi efectuate pe strada Prof. Ioan Petru Culianu și pe Aleea Prof. Ioan Petru Culianu, înspre Valea Lupului. Valoarea totală a proiectului este de 1.471.719 lei, fără TVA, aproximativ 300.000 de euro. Termenul-limită de depunere a ofertelor este data de 21 mai 2024, iar perioada de valabilitate a contractului este de 12 luni.

ApaVital extinde canalizarea pe două străzi din Iași

În zona respectivă nu există canalizare, doar o rețea de scurgere de mici dimensiuni. Având în vedere că în ultima vreme s-au construit mai multe locuințe, necesitatea unei rețele de canalizare propriu-zise este tot mai mare.

„În prezent, pe str. Ion Minulescu, tronson cuprins între St-la Prof. I. P. Culianu și Aleea Prof. I. P. Culianu nu există rețea de canalizare. Pe stradela Prof. I. P. Culianu există o rețea de canalizare ape menajere subdimensionată care nu asigură panta minimă de scurgere în sistem gravitațional (un tronson al rețelei de canalizare are panta inversă). În perioadele ploioase, proprietarii din zonă evacuează și apele pluviale în rețeaua de canalizare menajeră astfel încât aceasta revarsă și apar frecvente inundații în zonă. Extinderea rețelei de canalizare proiectată va asigura evacuarea apelor uzate menajere pentru imobilele de locuințe din zonă”, se arată în proiectul tehnic.

Canalizarea va avea o dimensiune de 535 de metri, iar asfaltul va trebui refăcut în urma lucrărilor.

„Rețeaua de canalizare proiectată va fi realizată din tuburi PVC 100, SN 8 va avea lungimea totală de cca 535,00 m și diametrul de 315 mm. Investiția necesită lucrări de terasamente, desfaceri-refaceri de sistem rutier, lucrări de construcții canalizare și cămine de vizitare. Pentru colectarea apelor uzate menajere s-a prevăzut execuția a 14 cămine de vizitare”, mai este prezentat în documentație.

Localnicii își expun sănătatea

Specialiștii atrag atenția asupra problemelor la care se expun locuitori din zonă, în ceea ce privește reziduurile ce ajung în sol. După fermentare, se pot degaja substanțe nocive care pot afecta serios sănătatea oamenilor.

„Dacă apele de canalizare ar rămâne în interiorul centrelor populate, substanțele organice sub acțiunea microorganismelor și a căldurii ar intra în fermentare degajând gaze nocive, iar microbii patogeni purtați de diferiți agenți ar putea să cauzeze maladii grave. Canalizarea constituie așadar un factor de cea mai mare importanță pentru reducerea sau dispariția unui însemnat număr de boli și are însemnate efecte pozitive economice. Se poate concluziona că prin racordarea proprietarilor de imobile din zonă la rețeaua de canaliza a orașului Iași se asigură condiții de viață civilizate pentru locuitorii din zonă și protecția mediului înconjurător ( prin evitarea construirii/exploatării întreținerii unor fose septice care prezintă un potențial risc de poluare a terenurilor în care sunt amplasate)”, a rezultat în urma studiilor.

ApaVital va extinde rețeaua de canalizare pentru încă două străzi din municipiul Iași, iar lucrările vor fi finalizate într-un an.

Adauga un comentariu