ApaVital mărește prețul la apă potabilă și tariful pentru serviciile de canalizare/epurare în cazul consumatorilor din județul Iași. Noile tarife vor fi practicate de ApaVital începând din luna august, iar conducerea operatorului motivează creșterile de prețuri prin amortizarea unor investiții în rețeaua de apă-canalizare din județul Iași
Începând cu data de 1 august 2020, ApaVital va mări tariful pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită, dar și tarifele pentru canalizare și epurare, valabile pentru toți consumatorii din județul Iași. Concret, apa potabilă va avea un preț cu 74 bani mai mare pentru fiecare metru cub distribuit, iar tarifele la serviciile de canalizare/epurare vor crește cu 92 bani/mc, valori la care se adaugă TVA. Modificările de preț au fost aprobate atât de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, prin avizul cu numărul 806.950/29.04.2020, cât și de Adunarea Generală a Asociației Regionale a Serviciilor de Apă Canal Iași ARSACIS, constituită din unități administrativ-teritoriale din județele Iași și Neamț, prin hotărârea 20 din 09.07.2020″, au precizat oficialii ApaVital Iași.
ApaVital majorează prețurile pentru a amortiza investițiile
De precizat faptul că este în plină procedură de aprobare la nivelul primăriilor din județul Iași, membre ale ARSACIS, strategia tarifară, document care reprezintă una dintre cele mai importante etape în implementarea celui mai mare proiect de investiții din istoria județului Iași – Proiectul Regional de Dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată, în valoare de 507,3 milioane de euro.
„Potrivit HG 677 din 2017, privind aprobarea Metodologiei de analiză cost-beneficiu pentru investițiile în infrastructura de apă, prețurile și tarifele practicate de operatorii de apă și canalizare care implementează proiecte cu finanțare din fonduri UE și guvernamentale trebuie să fie astfel stabilite încât factura medie lunară pentru serviciile de apă și canalizare să fie cuprinsă între minimum 2,5 la sută și maximum 3,5 la sută din media veniturilor lunare ale unei gospodării. În raport cu prețurile și tarifele practicate în momentul de față de ApaVital, acest indice are valoarea de 1,9 la sută”, au mai explicat reprezentanții ApaVital.
Noile tarife practicate de la 1 august 2020 de ApaVital
Noile prețuri și tarife practicate de la 1 august 2020 de ApaVital vor fi următoarele: Apa potabilă produsă, transportată și distribuită pe întreaga arie de operare va avea un preț de 4,82 lei/mc. Apa potabilă produsă și transportată în vederea redistribuirii va avea un tarif de 2,42 lei/mc. Apa industrială va avea un preț de 3,51 lei/mc. De asemenea, tariful de Canalizare/epurare pentru întreaga arie de operare a ApaVital este de 3,95 lei/mc, din care canalizarea 1,89 lei, iar epurarea 2,06 lei/mc. În momentul de față, prețul apei potabile este de 3,74 lei/mc (4,08 lei/mc cu TVA), apa industrială este 2,82 lei/mc (3,07 lei/mc cu TVA), iar tariful la canalizare/epurare este de 2,78 lei/mc (3,03 lei/mc cu TVA). Comparativ cu prețurile și tarifele practicate de ApaVital în anul 2017, cele actuale cresc cu 10,04 procente.
ApaVital majorează prețurile în următorii 20 de ani la nivelul județului Iași
Conform planului tarifar aprobat de conducerea ApaVital până în anul 2048, prețurile vor avea o evoluție ascendentă, fiind vorba despre majorări ușoare, treptate, care se vor face anual în următorii 5 ani, iar apoi majorări la intervale de 5-10 ani.
Din majorarea de preț și tarife se vor amortiza investițiile viitoare în infrastructura de apă și apă uzată și se va acoperi suma de peste 22 milioane de euro, care reprezintă contravaloarea creditului obținut pentru cofinanțarea proiectului din POS Mediu. Printre altele, se vor construi 312 km de rețea nouă de apă potabilă și 256 km de rețea de aducțiune, 536 km de rețea nouă de canalizare, 50 de stații de pompare a apei potabile și 326 stații de pompare a apei uzate.