Economic Local

APIA plătește fermierilor din Iași subvenții pentru sectorul zootehnic, pentru trimestrul I

Publicat: 02 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
APIA plătește fermierilor din Iași subvenții pentru sectorul zootehnic pentru trimestrul I
Fermierii din domeniul zootehnic primesc noi subvenții de la APIA Iași

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor din Iași subvenții pentru sectorul zootehnic, trimestrul I. Fermierii din Iași au primit 6 milioane de lei.

APIA a plătit fermierilor din Iași subvenții pentru sectorul zootehnic. Plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna martie și/sau trimestrul I al anului 2022, în funcție de opțiunea asociațiilor exprimată în cererea inițială, s-a făcut prin centrele județene ale APIA Suma autorizată la plată este în valoare de 17.001.773,83 lei, la nivel național, și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru solicitanții care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare. Fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de 6 milioane de lei. Potrivit specialiștilor APIA, plățile pentru cererile depuse în anul 2021 s-au finalizat.

„Noi am plătit tot ce s-a solicitat prin cererea unică de plată, în anul 2021. S-au virat subvenții în valoare de 65 de milioane de euro. Plățile pentru anul de cerere 2022 vor începe ca de obicei, în octombrie, după finalizarea controalelor în teren”, susține Sergiu Jităreanu, director APIA Iași.

APIA plătește fermierilor subvenții pentru anul de cerere 2022

Campania de depunere a cererilor unice fără penalizări s-a încheiat pe 16 mai 2022, prin intermediul cărora fermierii din Iași pot obține subvenții pentru terenurile agricole sau fermele zootehnice. Agricultorii au depus cererile inclusiv în weekend iar angajații APIA i-au ajutat să finalizeze depunerea cererilor pentru ca ulterior să nu existe rectificări. Cei care au depus cererile după data de 16 mai 2022 au fost sancționați cu 1 la sută din valoarea subvenției pentru fiecare zi de penalizare.

După depunerea documentelor, agricultorii vor fi verificați în teren, iar după această etapă, va începe plata avansului din subvențiile pentru acest an, de pe 16 octombrie 2022. Schemele în cadrul cărora pot obține fermierii subvențiile sunt SAPS (schema unică de plată pe suprafață), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire), plata pentru tinerii fermieri. Alte scheme de plată sunt sprijinul cuplat în sectorul vegetal sau în sectorul zootehnic, Măsurile 10, 11 și 13, pentru agroclimă și mediu sau culturi ecologice.

Fermierii din Iași vor primi bani și în cadrul schemei COVID-19

Crescătorii de vaci, porci și păsări din Iași au depus 2.314 cereri în schema COVID-19. Astfel au fost depuse 2.303 cereri pentru bovine, 5 pentru suine și alte 6 pentru păsări. Cuantumul pe cap de animal se calculează prin raportarea plafonului la numărul de capete eligibile. Bugetul pentru beneficiari, la nivel național, este în valoare de 453.899.000 lei și se asigură din fonduri publice naționale. Pentru sectorul bovine suma ce va fi acordată tuturor fermierilor din țară este de 170.250 mii lei, 167.649 mii lei pentru suine și 116.000 mii lei pentru sectorul avicol.

Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu depășește echivalentul în lei a 290.000 de euro, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Națională a României, valabil la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 51/2022. APIA plătește fermierilor subvenții și în cadrul altor scheme de plată pentru cea pentru apicultori.

Adauga un comentariu