Economic Local

Apicultorii din Iași mai pot depune cereri online în Programul Național Apicol până pe 3 august 2020. Termenul a fost prelungit, fiind depuse deja 78 de cereri

Publicat: 23 iul. 2020
Stupi cu albine
Termenul de depunere a documentelor în Programul Național Apicol a fost prelungit până pe data de 3 august 2020

Apicultorii din Iași care vor să obțină și în anul 2020 ajutorul financiar acordat în Programul Național Apicol mai pot depune cererile online, termenul fiind prelungit până la data de 3 august 2020. Apicultorii din Iași pot obține sume importante pentru combaterea agresorilor și bolilor specifice stupilor. Până în prezent au depus cererile la APIA Iași 78 de apicultori, iar numărul lor ar putea crește, în anul 2019 fiind depuse 84 de cereri

Apicultorii din Iași care vor să obțină și în anul 2020 ajutorul financiar acordat în Programul Național Apicol mai pot depune cererile online, termenul fiind prelungit până la data de 3 august 2020. Sumele pe care le pot încasa sunt importante în contextul problemelor pe care le-au întâmpinat în anul 2020, mierea de salcâm fiind mai puțină din cauza vremii nefavorabile. Valoarea totală a ajutorului de minimis pentru creșterea albinelor nu poate depăși suma de 20.000 de euro/beneficiar pe durata a 3 exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente.

Apicultorii din Iași pot solicita banii pentru combaterea agresorilor și a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei, raționalizarea transhumanței

Prin Programul Național Apicol  se dorește creșterea numărului de familii de albine și creșterea calității produselor apicole românești. De asemenea, apicultorii primesc asistență tehnică pentru combaterea agresorilor și a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei, raționalizarea transhumanței, măsuri de asistență pentru repopularea șeptelului apicol din Uniune, îmbunătățirea calității produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piață. În anul 2020, fondurile pentru Programul Național Apicol au fost suplimentate cu 1 milion de lei.

Valoarea totală a ajutorului de minimis pentru creșterea albinelor nu poate depăși suma de 20.000 de euro/beneficiar

Pentru a fi eligibil la finanțare, apicultorul trebuie să aibă pregătire în domeniul apicol și trebuie să știe că prin Programul Național Apicol 2020-2022 se decontează maximum 3 medicamente diferite pentru tratarea varoozei și maximum 3 medicamente diferite pentru tratarea nosemozei, în limita cantităților/ dozelor menționate în prospectul acestora pentru un stup cu familie de albine, până la unități întregi în funcție de forma de prezentare. Apicultorii din Iași  aveau în anul 2019 în jur de 60.000 de familii de albine.

Ajutoarele financiare primite de la stat sunt importante pentru apicultorii care vor să crească numărul de familii de albine

Unul dintre apicultorii din Iași care a depus cererea în anul 2019 și se pregătește să depună și în anul 2020 este Ionuț Maftei. Apicultorul spune că are nevoie de bani pentru îmbunătățirea calității mierii.

„Eu vreau să produc miere ecologică și de aceea am nevoie de mai mulți bani ca să pot face asta, iar statul ne dă sume insuficiente ca să ne descurcăm. Pentru noi, varooza este cea mai gravă, ne distruge tot stupul dacă apare boala asta la albine. Toți apicultorii se tem de această boală”, spune apicultorul Ionuț Maftei, care deține 100 de familii de albine.

Fermierii din Iași pot solicita banii pentru renta viageră de la APIA Iași până la sfârșitul lunii iulie 2020

Pe lângă apicultorii din Iași care depun cereri online, ieșenii care vor renta viageră trebuie să completeze datele conform cu realitatea, altfel se suspendă dreptul de a primi renta viageră agricolă până la data completării dosarului conform prevederilor legale în vigoare. Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul a 100 de euro pe an pentru fiecare teren extravilan înstrăinat pentru care s-a încheiat acord cu investitorul și echivalentul a 50 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren extravilan arendat. Pentru suprafețele mai mici de un hectar, suma plătită va fi proporțională cu suprafața înstrăinată sau arendată, respectiv pentru care s-a încheiat acord cu investitorul. Până acum au fost depuse 340 de cereri din Iași.

Adauga un comentariu