Economic Local

APM: Calitatea aerului în Iași după producerea incendiului la fabrica de chimicale și prezența prafului saharian

Publicat: 02 apr. 2024
_____ Vizualizări 3 Comentarii
APM Calitatea aerului în Iași după producerea incendiului la fabrica de chimicale și prezența prafului saharian
Informare privind evoluţia calității aerului în jud. Iași începând cu data de 01.04.2024 în contextul prezenței masei de aer cu praf saharian și a incendiului de la Chemical Company

Pe baza monitorizării calităţii aerului de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iaşi, s-a constatat că, începând cu 01.04.2024, ora 6.00, concentraţiile măsurate automat pentru indicatorul PM10 au început să crească constant în staţiile de monitorizare a calității aerului IS-1 Podu de Piatră, IS-2 Decebal-Cantemir, IS-5 Tomeşti și IS-M1 (autolaborator), maximele orare fiind înregistrate la ora 16.00 a zilei de 01.04.2024, cu valori orare de 3-4 ori mai mari decât valoarea medie zilnică permisă (IS-1 132.06 μg/m3,  IS-2 121,44 μg/m3, IS-5 167,01 μg/m3, IS-M1 171,85 μg/m3), aşa cum se poate vedea din graficul de mai jos.

Deși ulterior concentrațiile au mai scăzut ușor, s-au menținut la valori mari pe tot parcursul nopții dar și în cursul zilei de azi (peste pragul de 100 μg/m3), rezultând un indicele global de poluare “Rău” și „Foarte rău”.

Informare privind evoluţia calității aerului în jud. Iași începând cu data de 01.04.2024 în contextul prezenței masei de aer cu praf saharian și a incendiului de la Chemical Company

Principala cauză a acestor valori crescute poate fi pusă pe seama masei de aer încărcată cu particule de praf saharian, care tranzitează zona noastră în perioada 01-02.04.2024, conform  informaţiilor  emise de ANM. Toate acestea au loc pe fondul unor condiții meteo nefavorabile dispersiei poluanților (calmul atmosferic de ieri), la care se adaugă sursele locale (arderi de combustibili în gospodăriile populației pentru încălzire și prepararea hranei, trafic rutier, etc.)

În ceea ce privește incendiul produs noaptea trecută la S.C. CHEMICAL COMPANY S.A. din mun. Iași în intervalul orar 22.30-00.40, putem spune, raportat la condițiile meteo existente la acel moment, că acesta nu a influențat semnificativ calitatea aerului în aglomerarea Iași. Astfel, s-a înregistrat o creștere a concentrației la indicatorul PM2,5 în stațiile IS-1 și IS-2 începând cu ora 00.00, cu maxima orară în jurul valorii de 50 μg/m3 la ora 02.00. După acest moment, concentrațiile au scăzut la nivelul măsurat anterior incendiului.

Conform prognozei ANM, masa de aer încarcată cu particule de praf saharian va părăsi zona noastră în timpul nopții ce urmează, încât ne așteptăm ca de mâine valorile să revină la nivelul obișnuit pentru această perioadă în Iași.

Recomandăm ca, pe parcursul acestui episod de poluare cu pulberi sahariene, persoanele sensibile și/sau ale căror simptome apar sau sunt amplificate în episoadele de poluare: diabetici, persoane cu imunitate scăzută, persoane cu boli neurologice sau cardiace, respiratorii, boli infecțioase, să evite ieșirile și activitățile intense în aer liber.

Pentru ceilalți indicatori, valorile înregistrate n-au fost semnificativ mai mari față de cele din zilele anterioare.

Toți cei interesați pot urmări în timp real calitatea aerului prin pagina web www.calitateaer.ro. Aici se pot vizualiza informații actualizate orar, aflate în curs de validare și certificare.

De asemenea, buletinul zilnic de informare privind calitatea aerului este publicat a doua zi pe pagina noastră web și pe pagina de Facebook.

Comentarii
Adauga un comentariu