Prima pagină » Titlurile zilei » Are 6 ani şi este spaima traficanţilor de droguri! Meda şi conductorul său au participat la mii de misiuni dificile: „Nu pot să stau două zile fără să o văd” – FOTO

Are 6 ani şi este spaima traficanţilor de droguri! Meda şi conductorul său au participat la mii de misiuni dificile: „Nu pot să stau două zile fără să o văd” – FOTO

20 mai 2024, 02:00, 2 ,
Codruța ȘOROAGĂ, în Titlurile zilei

Meda este o cățelușă ciobănesc-german, în vârstă de 6 ani, care este specializată în detectarea de stupefiante, fiind spaima traficanţilor de droguri. Împreună cu conductorul său, Corneliu Eduard Ciobanu, cățelușa participă aproape zilnic la misiuni în punctele de trecere a frontierei.

Această cățelușă ciobănesc-german este spaima traficanţilor de droguri

catelusa de servciu Meda

Meda este o cățelușă ciobănesc-german, în vârstă de 6 ani, care este specializată în detectarea de stupefiante

Meda este câine de serviciu în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi şi a fost crescută de conductorul său, Corneliu Eduard Ciobanu, de când avea doar câteva luni. Acesta nu doar că s-a ocupat de specializarea patrupedului, ci este și singurul care participă cu ea în misiuni, cei doi formând o echipă. De altfel, cel mai important aspect în lucrul cu un câine de serviciu este atașamentul, motiv pentru care, adesea, polițiștii de frontieră vin din timpul liber să-și vadă colegii patrupezi.

„Are 6 ani, vă daţi seama că a participat la foarte multe misiuni. Aproape zilnic mergem în punctele de trecere, ea este specializată doar pe depistarea de stupefiante, asta facem noi mereu. O cresc de la 4 luni și jumătate. Atunci am preluat-o, durează câteva luni bune specializarea, la noi a durat mai mult pentru că ne-a prins pandemia și a intrat în specializare abia la doi ani, timp în care s-a făcut predresaj, socializare, atașament, tot ce înseamnă elemente de bază în disciplină. Doar eu lucrez cu ea, nu poate lucra altcineva, pentru că, în mare parte, totul se bazează pe atașament. Instituția le asigură câinilor cazare, doar în cazul în care nu face asta, câinele locuiește cu conductorul. Dar vii la ei și din timpul liber, pentru că te atașezi de ei, dacă nu-ți plac, nu ai ce căuta în meseria asta. Depinde de la câine la câine cât poate să participe la misiuni, se presupune că pe la 7 ani și jumătate încep să-și mai piardă din capacități, dar depinde de specializare. Sunt și câini care pot fi folosiți 10-11 ani”, a explicat conductorul Corneliu Eduard Ciobanu.

Între câinele de serviciu și conductorul său se formează o relație specială: „Mă simte de la distanță, îmi cunoaște mașina, mersul, tot”

Între Meda şi conductorul său există o relaţie specială. De altfel, în timp, câinii de serviciu ajung să devină parte din familia conductorului, motiv pentru care, atunci când îmbătrânesc şi nu mai pot participa la misiuni, patrupedele sunt îngrijite de cei cu care au muncit toată viaţa.

„Când sunt scoși la pensie îi luăm noi acasă, așa se întâmplă în 99 la sută din cazuri, dacă îi crești 10-11 ani, te atașezi foarte mult de ei, sunt ca parte din familie. În mod normal, după ce își termină activitatea, ar trebui să le asigure instituția tot ce înseamnă hrană. Cât timp sunt în serviciu, instituția le asigură tot ce ține de cazare, hrană și veterinar, apoi conductorul se ocupă de aceste lucruri. În cadrul instituției, câinii de serviciu sunt foarte bine îngrijiți, să ferească Dumnezeu să pățească ceva. Venim de acasă ori de câte ori sunt apatici sau bolnavi. Noi lucrăm în ture, vă daţi seama că nu pot să stau două zile fără să o văd. Mă simte de la distanță, îmi cunoaște mașina, mersul, tot”, a precizat conductorul Medei, căţeluşa care este spaima traficanţilor de droguri.

Comentarii
  • Bin, îi cunoaște mașina, îi cunoaște mersul, etc. Dar de droguri, a găsit vreodată?! Nu mai umblați cu prostii, spaima traficanților de droguri sunt pedepsele mari care să creeze puterea exemplului în așa fel încât să le fie frică să mai facă așa ceva. Aceasta este realitatea! Frică de pușcărie multă!

  • E Belgian Malinois…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *