Prima pagină » Local » Arheologii sunt cu ochii pe Giani Canschi! Terenul din centrul Iașului este împânzit de vestigii importante din secolele XIV-XV. Afaceristul nu poate construi fără acceptul Ministerului Culturii – FOTO

Arheologii sunt cu ochii pe Giani Canschi! Terenul din centrul Iașului este împânzit de vestigii importante din secolele XIV-XV. Afaceristul nu poate construi fără acceptul Ministerului Culturii – FOTO

19 dec. 2023, 02:00, 6 ,
Alexandra MAISNER în Local

Terenul lui Giani Canschi, din centrul Iașului, este împânzit de vestigii. Afaceristul nu va putea construi până nu va fi realizată descărcarea arheologică

Încă din anul 2018, în timpul unei documentări în teren, dedicate realizării unei cercetări arheologice, lângă Biserica Sf. Gheorghe Lozonschi au fost descoperite o mare pivniță și o galerie subterană de aproximativ 3 metri sub cota terenului cu o lungime de peste 30 de metri. Deși aceste descoperiri au fost făcute în spatele blocurilor turn din zonă, probabilitatea ca acestea să se extindă și pe terenul pe care Giani Canschi l-a achiziționat la începutul anului 2023 este foarte mare. Astfel, afaceristul va trebui să facă mai multe demersuri pentru a primi acceptul privind demararea lucrărilor de construcții.

Sub terenul lui Giani Canschi, din centrul Iașului, se află vestigii din secolele XIV-XV

O firmă administrată de Giani Canschi a achiziționat, la începutul anului 2023, parcela de teren situată în intersecția străzilor Costache Negruzzi și Arh. G.M. Cantacuzino, lângă Parcul Guliver, aflat în imediată apropiere de Piața Unirii. Arheologii au făcut, recent, o vizită și au transmis reporterilor BZI faptul că orice intervenție ce va fi realizată, ce implică construcția unui imobil, va trebui să fie realizată doar după o descărcare arheologică.

„Am fost acolo, am văzut că au făcut un gard, au închis proprietatea, este un lucru bun, nu se vor mai arunca gunoaie acolo. În ceea ce privește un șantier mare, o documentație PUZ, DTAC, la noi încă nu a ajuns nimic. Acea pivniță este în spatele blocului turn, cum coborâm scările. În partea unde este localizat terenul știu că s-a discutat cu vecinul de alături (n.r. – terenul lui Cristian Stanciu) și s-a concluzionat atunci faptul că orice proiect imobiliar care se va face acolo trebuie mai întâi să fie precedat de o cercetare arheologică, ceea ce va fi și aici (n.r. – pe terenul lui Giani Canschi). Ministerul Culturii și-a exercitat dreptul de preemțiune când s-a vândut acel teren, urmează să se facă un PUZ, din acel PUZ un DTAC, dar la momentul acesta nu a fost depus nimic”, au precizat reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură.

Giani Canschi nu va putea construi nimic pe teren fără aprobare din partea Ministerului Culturii

Mai mult decât atât, specialiștii susțin faptul că, inclusiv sub terenul achiziționat de Giani Canschi, în urma unei descărcări arheologice se vor descoperi vestigii importante din vremurile trecute ale Iașului, astfel că acesta va fi nevoit să primească acceptul Ministerului Culturii pentru a construi în zonă.

„În orice caz, probabilitatea ca și pe acest teren să existe vestigii este foarte mare și când s-a făcut Casa Modei, cum se chema înainte, au fost descoperite beciuri foarte mari. Urme din Iașul vechi, din secolul XIV-XV, pe această parte a orașului tot sunt, inclusiv când s-a făcut pasajul din Piața Unirii, și acolo au ieșit lucruri foarte vechi, pivnițe, dar și locuințe vechi, din secolele XIV-XV. Dar, la momentul actual, terenul respectiv este așa cum îl știu de câțiva ani, nu a intrat nimeni acolo cu un utilaj să facă săpături. Urmează să fie un PUZ acolo, să fie aprobat la Ministerul Culturii pentru că este vorba de o intervenție pe monument istoric de categoria A, centru istoric, și după ce se aprobă PUZ în hotărâre de Consiliu Local, urmează demersurile pentru construire”, au mai adăugat reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură.

Terenul lui Giani Canschi, din centrul Iașului, este împânzit de vestigii. Acesta este situat în intersecția străzilor Costache Negruzzi și Arh. G.M. Cantacuzino, lângă Parcul Guliver, aflat în imediată apropiere de Piața Unirii, iar orice construcție din zonă implică elaborarea unui PUZ, DTAC și o descărcare arheologică.

Comentarii
  • Semnează Stela Cheptea pe nevăzute de descărcare arheologica. Dacă mai este în funcție.

  • un daunator imobiliar

  • 🛑Nu distrugeți TUNELURILE DACICE din zona respectivă

    Acolo sunt TUNELURI DACICE construite in anii 4500 i.e.n( înaintea erei noastre) de către vitejii înțelepți daci sosiți speciali din m-tii Apuseni special sa facă tuneluri secrete, tuneluri secrete care sa lege cele două provincii dacice. După aia, invadatorii( popoarele migratoare) sosite după retragerea aureliană, au refăcut și lărgit acele tuneluri care ajungeau până in munții Tatra, iar unele dintre ele ar fi ajuns până-n munții Anzi !!!
    Prin anii ’60, tot in zona respectivă, în urma unor săpături adânci efectuate de studenții de la sectia de istorie s-au descoperit oase(falanga) de găină din sec al XV-lea. Protejati zona !

  • Mă pis pe vestigii de căcat ! Oare când vom înțelege că toate rahaturile astea de cărămizi , cioburi de oale și oase de neica nimeni trag înapoi o potențială dezvoltare ! Faceți altar de hârburi și să vă închinați la ele retarzilor !

  • Falanga de găină ? Da mare bou mai esti

  • BASIL THE WOLF

    WHO THE F…CK IS giani caschi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 decembrie 2024
11 decembrie 2024