Părintele Calistrat are în spate zeci de ani de muncă concretă în sprijinul mănăstirilor, al comunităților și al celor în nevoie – fapte susținute de cifre, proiecte și rezultate vizibile. Decorarea sa nu este o decizie de imagine, ci o recunoaștere instituțională a unei slujiri constante, care a adus un aport semnificativ vieții religioase și sociale.
Acordarea Ordinului „Crucea Bucovinei” părintelui Calistrat Chifan a stârnit reacții diverse în spațiul public, unele dintre ele critice, altele alarmiste. În acest context, este important să reamintim că distincțiile bisericești se acordă pentru contribuții reale, nu pentru popularitate sau conformism mediatic.
Redăm mai jos comunicatul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
„Privind opiniile și neliniștile apărute în spațiul public în urma acordării Ordinului „Crucea Bucovinei” Părintelui Calistrat Chifan
Întrucât două texte recent postate pe Facebook, pigmentate cu accente de panică și neliniști privind deranjarea ordinii geopolitice, par să fi tulburat liniștea interioară a unor distinși moraliști ai online-ului, considerăm că se impune o precizare nu pentru convingerea autorilor, ci pentru respectarea adevărului și păstrarea unei transparențe a dialogului public.
1. Distincțiile bisericești nu se acordă pe baza algoritmilor Facebook, ci pe baza faptelor.
Cât se pare, faptele părintelui Calistrat – zeci de mănăstiri sprijinite, ctitorii ridicate, chilii construite, bolnavi ajutați, burse plătite, spitale dotate – sunt mai greu de digerat decât citatele din revista Lumea Credinței. Poate pentru că nu intră în calculele celor care confundă Biserica Ortodoxă cu un club literar al frustrărilor personale. Ordinul eparhial „Crucea Bucovinei” nu se acordă pentru like-uri sau pentru că un „ambasador prieten” s-a simțit tulburat, ci pentru contribuții reale, consistente și constante, în slujba lui Hristos și a Bisericii, contribuții pe care le vom numi pe puncte la finalul acestui text.
2. A transforma o decizie eclezială într-un pretext pentru scenarii de spionaj este, în cel mai bun caz, ficțiune de mâna a doua.
Într-o logică aproape literară, aflăm că Ordinul acordat unui preot devine o „amenințare strategică la adresa statului”. În același timp, Bucovina, „perla coroanei”, este descrisă ca un loc de unde se răspândesc panica și întunericul. Îi asigurăm pe autorii acestor texte că pădurile Bucovinei nu adăpostesc monahi agitați de spațiul sovietic, ci mii de credincioși simpli, buni și muncitori.
3. Părintele Calistrat nu este decorat pentru stilul său, ci pentru munca lui.
Este complet dificil să admiți că cineva care nu se prezintă în spațiul online în fotografii cu academicieni, profesori erudiți sau la mărețe simpozioane și conferințe poate construi, dărui și schimba vieți. Dar tocmai aici este taina Bisericii: Dumnezeu și-a ales și pescari ucenici, nu doar diplomați. Că unii intelectuali nu mai deosebesc între har și popularitate, între slujire și imagine, e o altă discuție. Dar noi nu am decorat un influencer, ci un om care de peste 35 de ani face ceea ce alții doar teoretizează în prelegeri despre „patristica urbană” la care participă maxim 5-6 persoane.
4. Tonul și vocabularul utilizate de unii critici arată că lipsește tocmai cea mai intimă calitate a unui om: rușinea.
Când un preot ortodox e numit „derbedeu”, „toxic”, „nemernic”, iar alți ierarhi sunt caricaturizați cu o ură fără limite, înțelegem că nu e vorba despre grijă față de Biserică, ci despre o furie refulată împotriva a tot ce nu încape în viziunea elitistă a unei minorități moraliste. Aceiași care reacționează la „abuzurile Bisericii” sunt primii care abuzează de libertatea cuvântului, în numele unei „conștiințe curate” care funcționează, din păcate, ca mecanism de proiecție a propriilor eșecuri.
5. Bucovina nu are nevoie de salvatori culturali din capitală, ci de rugăciune, sprijin și discernământ.
Faptul că o parte din populație a trecut la culte neoprotestante în perioada 1989 – 2020 este, desigur, dureros, dar nu e un subiect de ironii și superiorități moraliste. Cei care deplâng această „pierdere” sunt invitați să vină să se implice, nu doar să observe de pe margine și să dea lecții despre „vinovați”. Cât despre „panica produsă de prorociile Athosului”, poate e bine să nu mai culegem surse din 2010 ca dovezi pentru realitățile din 2025. Timpul, descoperim că are un mare defect: nu stă pe loc.
6. Când Biserica premiază un om care a ajutat concret zeci de așezăminte, a salvat mănăstiri de la ruină, a dăruit celor nevoiași, unii se grăbesc să vadă în aceasta un pericol.
Sunt aceeași oameni care, într-o zi, vor cere decorarea Bisericii doar dacă e „aliniată” la un anume discurs, stil, ideologie. Aceiași care vor o Biserică fără monahi, o Liturghie fără Liturghie, o credință fără Hristos. Și care se miră apoi de ce nu mai cred oamenii în nimic, în timp ce ei înșiși nu mai cred în nimeni.
Realizările Părintelui Calistrat Chifan:
• Refacerea și dezvoltarea Mănăstirii Plutonița Doroteia, prin proiecte proprii: chilii, azil, aghiazmatar, trapeză, grajduri, pictură și întreținere.
• Sprijinirea Schitului Molid și a obștii acestuia cu resurse financiare (30.000 lei) și materiale de construcție (80 m³ lemn).
• Ctitorirea Schitului „Petru și Pavel” din Botoș, cu sprijin consistent în construcții, alimente și fonduri de peste 350.000 lei.
• Susținerea Schiturilor Cotârgaș și Siret – Sf. Gheorghe, cu investiții în zidire, izolare termică, veșminte și odoare, totalizând peste 200.000 lei.
• Participarea la ctitorirea Mănăstirii Bujoreni – refăcută integral, cu biserica istorică ruinată reconstruită și consolidată de la geamuri în sus, pictată interior și exterior, cu acoperiș nou de tip „Ștefanian”. Întregul ansamblu monahal a beneficiat de o contribuție de aproximativ 47 de miliarde lei vechi în 20 de ani, dintre care marea parte a fost supravegheată direct de Părintele Calistrat, alături de o echipă de arhitecți și diriginți de șantier specializați.
• Coordonarea refacerii așezământului monahal „Alexandru Vlahuță”, început în 2001, sfințit în 2003, cu lucrări în valoare de circa 30 de miliarde lei vechi – construcție clopotniță, biserică mare, acoperișuri, zid de împrejmuire, pictură și corpuri de chilii.
• Inițierea și supervizarea construirii Mănăstirii Sf. Spiridon de la Strâmbu – Ilva Mică, județul Bistrița-Năsăud – locaș de maici, cu teren achiziționat, chilii și biserică ridicate până la pictură.
• Inițierea și supervizarea proiectului Mănăstirii Prodromița – inclusiv realizarea drumului de acces (4 miliarde lei), paraclis de iarnă (15 miliarde lei, donație a unui fiu duhovnicesc), corp de chilii (150.000 euro donați de doamna Anca Iordănescu), uși și feronerie oferite gratuit, materiale lemnoase și acoperiș furnizate integral de un alt binefăcător.
• Sprijinirea punctuală a altor locașuri: Schitul Bichigiu (400 milioane lei vechi), Poiana Zagrei și Piatra Craiului (200 milioane lei fiecare), Biserica parohială din Vicovu de Jos, cu donații în materiale scumpe (tablă de cupru) și fonduri colectate de la fii duhovnicești, precum și Schitul „Sfinții Ciprian și Iustina” Todirești.
• Activitatea sa duhovnicească în cadrul Mănăstirii Vlădiceni, unde slujește de peste 15 ani, a fost dublată de sprijin direct în valoare de peste 45 de miliarde lei vechi, direcționați către lucrările și întreținerea așezământului, precum și schimbarea învelitorii cu tablă de cupru, construirea unui altar de vară etc.
• 18 ani de slujire la Mănăstirea Bârnova, unde a obținut sprijin guvernamental în valoare de 9 miliarde lei prin intermediul Ministrului Economiei de la acea vreme.
• La Spitalul Providența din Iași, a direcționat peste 2 miliarde lei pentru achiziția de aparatură medicală, pe lângă donații de veșminte, Evanghelii și burse pentru studenți teologi.
În concluzie: Biserica nu dă distincții ca să placă, ci ca să recunoască. Nu răspunde la presiuni, ci la realitate. Și câtă vreme unii sapă gropi cu tastatura, alții, precum părintele Calistrat, pun temelii, construiesc acoperișuri, ridică biserici, și mai ales zidesc pentru Împărăția lui Dumnezeu, oameni”, a transmis biroul de presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
De asemenea, în acest context, părintele Calistrat Chifan a răspuns atacurilor din ultima perioadă.
biserica sa se implice mai activ in viata asta de zi cu zi a mirenilor. sa le explice copiilor ca perversiunile se xuale horoscoapele runele only fan urile mediumurile harry pottistilor vrajitoriile sunt lucrari satanice. asta e lume lui si ei trebuie sa educe oamenii cum sa se pazeasca de vicleniile lui. asa daca stau si recita din sfanta carte si s i canta unu altuia pe cine oare o sa mai pastoreasca. parintele ar trebui sa atace subiecte concrete actuale din viata de zi cu zi
Deja face toate lucrurile astea. Uita-te la clipurile lui. Problema e ca parintii handicapati nu-i educa pe copii si-i lasa de capul lor. Nu poti sa-i ceri unui preot sa faca ceea ce milioane de parintii ar trebui sa faca dar nu fac.
Totusi iti dau dreptate ca multi preoti nu isi fac treaba corect. De exemplu, in loc sa le spuna parintilor sa le dea copiilor nume crestinesti, ei boteaza copiii cu nume idioate care nu sunt romanesti si nici macar nu se gasesc in calendar. La nunti ei nu le spun mirenilor ca nu e bine sa se imbete si sa faca panarama, ca mireasa trebuie sa se imbrace decent, nu cu rochie cu corset de parca ar fi intr-un film porno. Intr-adevar, preotii nu isi fac in multe privinte treaba dar parintele Calistrat nu e unul din ei.
Biserica și religia sunt doar afaceri. Atâta tot.
Uitați-vă la miresele care se îmbracă incredibil de provocator la cununia religioasă. Mai poartă și rochia albă când ele nu-s virgine. Există un număr foarte mic de fete care se căsătoresc virgine.
Cum de este permis așa ceva? Simplu. Totul e un circ. Totul e despre bani.
Total de acord.
Dar nu e circ. E doar lipsa de curaj a multora din a spune adevarul. Oamenilor le este frica sa spuna ceva care s-ar putea sa-i ofenseze pe imbecili. Daca citesti Biblia, vei vedea ca Ioan Botezatorul si Iisus au jignit aproape pe toate lumea spunandu-le adevarul. Nu cred ca exista predica data de Iisus in care sa nu jigneasca pe cineva, direct sau indirect.
Era foarte bun filtrul cu 2 ani la mănăstire înainte de a da la Teologie…nu mai exista nici Bănescu nici alți preoți purtători de vorbe și cunoștințe lumești, care plac scandalului și celor care aruncă cu invective.
Omul asta nici nu doarme in manastire, ci la o casa privata din Barnova, calare peste alti tineri; sunt stiute apucaturile sale de a cauta tinerii la oua.
Daca vrei sa mananci kkt, du-te la Antena3 sau Digi 24.
De unde stii? ai fost si ai mancat pe acolo?
Felicitări părintelui Calistrat pentru bine meritata distincție „CRUCEA BUCUVINEI”.părintele Calistrat este un duhovnic care ajuta necondiționat pe fiecare are nevoie de ajutor.Din păcate în România sunt puțini preoți care se ocupa de binele neamului. Am avut duhovnic părintele CLEOPA de la Sihaștrie acum merg la părintele Calistrat Dumnezeu să fie lângă dânsul în proiectele care sunt pentru noi cei care mai credem în Sfânta Scriptură.
Popa asta este un șarlatan ,la fel ca Georgescu. Vinde vorbe. Transformă suferințele oamenilor în marfă. De unde stoarce bani naivilor. Este un om violent . Urăște femeile . Iubește Rusia. Dar BOR are nevoie de el ,pentru că aduna oi proaste multe.
perfect sumarizat
Esti prost.
Parintele Calistrat nu primeste bani de la nimeni.
Nu e violent, dar daca nu-i dai de ales, iti da o palma sa te puna la respect.
Nu uraste femeile, dar daca o femeie are nevoie de un dos de palma, i-o va da.
Poate sa iubeasca Rusia, nu ma intereseaza. Nu rusii mi-au furat Petromul si padurile.