National

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie: „Ce vine de la Bucureşti e al Bucureştiului, dar noi suntem în Constanţa”

Publicat: 04 ian. 2021

Luni, 4 ianuarie 2021, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a arătat că nu va exista nicio modificare în ceea ce privește organizarea manifestărilor religioase de Bobotează, ci va fi sărbătorită ca în fiecare an, la malul mării. Astfel că, pe 6 ianuarie, în Portul Tomis, sunt așteptați 10.000 de credincioși, fiind pregătite  peste 110.000 sticle cu aghiasmă.

Arhiepiscopul a declarat că slujbele religioase din timpul pandemiei ar trebui înmulțite, pentru ca oamenii să nu fie biruiți de boală.

„Sărbătorile trebuie să învingă pandemia, dacă ne ascundem de sărbători însemnează că vrem să fim biruiţi de boală. Întrucât vrem să biruim boala cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru că e sărbătoarea darurilor, sărbătoarea sfinţeniei, multe raze de sfinţenie vor fi mâine şi poimâine asupra apei care se sfinţeşte şi asupra oamenilor care vin la această sfinţire. Tocmai de aceea am pregătit, ca în fiecare an, Boboteaza.

Vom face procesiune în Portul Tomis, unde este foarte larg ca oamenii să nu stea înghesuiţi, le dăm şi toate instrucţiunile, invit şi jandarmeria şi poliţia să fie printre oameni, ca să păzească toate regulile, iar noi ne facem slujba ca în fiecare an, pentru că slujbele nu se schimbă în pandemie, ci rămân aceleaşi, noi trebuie să înmulţim slujbele în pandemie. Eu îmi făceam înainte acatistul în taină, acum îl fac public, pentru oameni, să îi încurajez şi să fie în rugăciune cu noi”, a declarat arhiepiscopul Tomisului, într-o conferinţă de presă.

ÎPS Teodosie: „Omul care are entuziasm şi crede, nici boala nu se apropie de el”

Arhiepiscopul a afirmat că apa sfințită are menirea de a lumina sufletele enoriașilor, ajutând la combaterea bolilor și a microbilor.

„Sperăm că va fi o sărbătoare importantă pentru toţi, toţi ne vom lumina la faţă cu aceste daruri ale Bobotezei şi luând apa sfinţită se vor lumina şi sufletele noastre, această apă sfinţită va combate şi bolile şi toţi microbii, ne va înfrăţi mai mult, pentru că harul este cel care ne înnoieşte. Şi trebuie să ne înfrăţim mai mult, să biruim orice frică pentru că frica aduce boală. Să nu mai fiţi stăpâniţi de frică, ci stăpâniţi de entuziasm.

Omul care are entuziasm şi crede, se roagă, nădăjduieşte în Dumnezeu, nu păţeşte, nici boala nu se apropie de el, căci Dumnezeu biruieşte şi bolile şi pe cel viclean şi duşmănia dintre noi Dumnezeu o biruieşte”, a afirmat Teodosie.

ÎPS Teodosie: „Nu avem motive să anulăm sau să restricţionăm o sărbătoare”

Arhiepiscopul Tomisului a mai precizat că cei aproximativ 10.000 de oameni aşteptaţi de Bobotează sunt nevoiți „să stea mai la distanţă” unul de celălalt, existând loc în zona Portului Tomis pentru toţi. Mai mult, el a subliniat că cei care nu cred în această sărbătoare „să stea deoparte, nu să critice şi să nu-i oprească pe cei ce cred”.

„Noi vom ţine sărbătoarea ca întotdeauna, nu avem motive să anulăm sau să restricţionăm o sărbătoare. Sărbătoarea vine din cer, nu poate fi cerul supus pământului, ci pământul se supune cerului. (…) Noi nu am schimbat cu nimic. Le-am poruncit tuturor preoţilor să meargă, doar să aibă mască şi mănuşi. Ce să schimbăm? Nici nu se schimbă rânduielile bisericii, rânduielile bisericii rămân aceleaşi, cum ne spune Sfântul Apostol Pavel, Hristos ieri, astăzi şi în veci acelaşi este.

Cum este Hristos acelaşi, sărbătorile sunt aceleaşi, eu nu inventez nimic, eu nu micşorez cele ale lui Dumnezeu că nu se cuvine”, a declarat arhiepiscopul.

Potrivit acestuia, în apa Mării Negre vor fi aruncate trei cruci, în numele Sfintei Treimi.

ÎPS Teodosie: „Tradiţiile din Constanţa sunt unice”

Arhiepiscopul a subliniat, de asemenea, că s-a sfătuit cu autorităţile locale în legătură cu organizarea evenimentelor religioase de Bobotează.

„Chiar şi autorităţile îşi dau concursul, m-am sfătuit, nu suntem în nicio tensiune, dimpotrivă suntem în comunicare, în comuniune, să ştiţi. Ce vine de la Bucureşti e al Bucureştiului, dar noi suntem în Constanţa, tradiţiile din Constanţa sunt unice, că aici sunt tradiţiile apostolice şi rânduiala care se face unde este şi Dunăre şi mare. Dunăre mai au şi alţii, dar mare nu au alţii.

Pentru noi marea este Iordanul nostru care ne copleşeşte şi trebuie mai departe să rămânem mulţumitori lui Dumnezeu că avem aceste daruri şi frumuseţi naturale”, a declarat arhiepiscopul Tomisului.

Arhiepiscopul Tomisului, despre Ajunul Bobotezei

IPS Teodosie a spus că în Ajunul Bobotezei va merge după sfinţirea apelor la Constanţa şi la Hârşova.

„În Ajunul Bobotezei vom începe slujba Sfintei Liturghii la cinci şi un sfert ca să avem timp, la şapte şi un sfert, să fim afară la sfinţirea apei, înainte de ora opt să putem începe să îmbuteliem sticlele cu agheasmă care vor fi împărţite în ziua de 6, de Bobotează. De asemenea, tot mâine, în Ajunul Bobotezei, voi merge la Hârşova la Dunăre, că noi avem şi mare, avem şi Dunărea, şi la ora două vom face şi acolo sfinţirea apei, unde s-a creat deja o tradiţie, vin căruţe cu cai, cu butoaie, vin credincioşi care vor fi şi ei cu grijă la respectarea regulilor de acum. Iar poimâine, de asemenea, după Boboteaza de aici, voi avea la 14.45 la Ovidiu slujbă, exact pe faleza cea nouă (…) apoi la ora 17, miercuri, vom avea slujba Vecerniei, la Biserica Sf. Ioan Botezătorul din Techirghiol.

Şi la Sf. Ioan Botezătorul din Constanţa vom avea slujbă joi dimineaţa la ora 8.30. Slujba de Bobotează va începe la 8.30 şi vom ieşi în procesiune la ora 11, 11 şi un sfert şi vom merge în Portul Tomis”, a informat IPS Teodosie.

Comentarii
Adauga un comentariu