Local

Astăzi este celebrată, la Iași, Ziua Națională a României. Programul complet al manifestațiilor la care pot participa ieșenii – FOTO

Publicat: 01 dec. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Astăzi este celebrată la Iași Ziua Națională a României. Programul complet al manifestațiilor la care pot participa ieșenii - FOTO
Ieșenii sunt așteptați astăzi la manifestările dedicate Zilei Naționale a României

Astăzi, 1 decembrie 2023, este celebrată, la Iași, Ziua Națională a României. Ieșenii pot lua parte la evenimentele organizate, începând cu orele 10:00

Astăzi, Ziua Națională a României va fi marcată, la Iaşi, printr-o serie de manifestații oficiale de tradiţie, ceremonialuri militare şi religioase, masa tradiţională, dar şi prin deschiderea amenajărilor specifice organizate de Primăria Municipiului Iași cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă. În același sens, mai multe străzi vor fi închise circulației autoturismelor.

Astăzi este celebrată, la Iași, Ziua Națională a României

Astăzi, în fața Palatului Culturii, începând cu ora 10:00, va fi organizat un spectacol folcloric cu participarea Ansamblului Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” și a unor tineri artiști. De la ora 11.00, se vor desfășura ceremonialul militar, depunerile de coroane, serviciul religios, alocuțiunile oficialităților și parada militară. Programul artistic va fi reluat la ora 12.15, fiind urmat de o masă populară: fasole, cârnați, pâine, vin fiert și ceai.

Primăria Municipiului Iași va asigura scena cu ecran, sonorizarea, amplasarea unui tricolor pe turnul central al Palatului Culturii, stegulețe și cocarde tricolore pentru spectatori. Aprinderea iluminatului festiv, montat cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, va avea loc tot vineri, 1 decembrie, la ora 17.25 – 17.30, în zona bradului de pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, în fața sediului Primăriei Municipiului Iași.

Momentul va fi marcat cu un mic spectacol pentru copii. Mai întâi va fi aprins iluminatul festiv în zona centrală, apoi în celelalte zone unde sunt montate instalații luminoase. Seara zilei de 1 decembrie se va încheia cu tradiționala retragere cu torțe, după aprinderea iluminatului festiv.

Modificări privind traseele Companiei de Transport Public Iași

Cu ocazia manifestațiilor desfășurate astăzi, unele trasee ale Companiei de Transport Public din Iași vor suferi modificări, astfel că, în intervalul orar 5:00 – 16:00, tramvaiele de pe traseele 1, 7 și 13 vor circula prin Tudor Vladimirescu, traseul 8 va fi suspendat. În același sens, cele de pe traseul 9 vor fi înlocuite cu autobuze, pe tronsonul Podu Roș – Târgu Cucu, autobuzele traseelor 9, 28 și 41 vor circula între orele 5:00 – 13:30 prin str. Splai Bahlui Mal Drept/Bd. Prof. D. Mangeron – T. Vladimirescu – Bucșinescu, între orele 13:30-16:00 prin str. Sf. Lazăr – str. A. Panu.

În ceea ce privește străzile din Iași, se va închide circulația rutieră, în funcție de necesități, în data de 1 decembrie 2023, între orele 7:00 și 15:00, pe următoarele artere: strada Anastasie Panu, de la intersecția cu strada Elena Doamna până la intersecția cu strada Palat și strada Palat, de la intersecția cu strada Anastasie Panu până la intersecția cu strada Sf. Lazăr,  între orele 17:30 și 19:30, pe traseul Piața Unirii – bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt – Piața Palatului Culturii. La fel ca în ultimii ani, în zona intersecției dintre bulevardul Ștefan cel Mare și str. I.C. Brătianu este amplasată și roata panoramică, alături de ansambluri de jocuri în cadrul Orășelului Copiilor.

Este important de menționat și faptul că Poliția Municipiului Iași – Biroul Rutier a avizat următoarele măsuri privind închiderea și restricționarea circulației vehiculelor: închiderea circulației rutiere pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, între intersecția cu strada Costache Negruzzi și strada I.C. Brătianu, și pe strada I.C. Brătianu, între intersecția cu bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și strada Agatha Bârsescu, în perioada 26 noiembrie 2023, ora 24:00, până pe data de 10 ianuarie 2024, ora 24:00. În vederea fluidizării traficului rutier și pentru asigurarea variantelor ocolitoare se va permite circulația auto în ambele sensuri pe strada Cuza Vodă, doar pe sectorul de drum cuprins între intersecția cu strada 14 Decembrie 1989 și cea cu strada I. C. Brătianu și doar în perioada menționată.

Astăzi este celebrată, la Iași, Ziua Națională a României. În acest scop, Primăria Municipiului Iași a organizat o serie de manifestații la care sunt așteptați toți ieșenii.

Adauga un comentariu