Coronavirus

AstraZeneca și-a retras solicitarea de aprobare a vaccinului împotriva SARS-CoV-2 în Elveția

Publicat: 04 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
AstraZeneca și-a retras solicitarea de aprobare a vaccinului împotriva SARS-CoV-2 în Elveția
Vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca

Compania farmaceutică britanică AstraZeneca şi-a retras cererea de aprobare a vaccinului său împotriva COVID-19 în Elveţia, după ce autorităţile elveţiene au afirmat că serul va fi autorizat doar pentru utilizare la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, relatează dpa.

AstraZeneca a depus cererea la Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Elveţia, Swissmedic, în octombrie 2020, a anunţat joi compania. De atunci, a existat un contact regulat între compania britanică şi Swissmedic.
Swissmedic a declarat în repetate rânduri că nu are suficiente date pentru a aproba medicamentul pentru utilizare la scară largă.

Elveţia a comandat iniţial 5,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca, însă a donat peste 440.000 din doze către un grup de cinci ţări în curs de dezvoltare, în timp ce aprobarea vaccinului de către autoritatea de reglementare s-a lăsat aşteptată.

Țările bogate ar trebui să doneze vaccinuri pentru a nu prelungi pandemia de COVID-19 și în 2022, susţin cei de la OMS

Dr. Aylward a făcut un apel către țările bogate să renunțe la locurile lor în coada pentru vaccinuri, pentru ca companiile farmaceutice să poată acorda prioritate țărilor cu cele mai mici venituri. În acest fel, pandemia de COVID-19 nu s-ar extinde până în 2021, menţionează reprezentantul OMS.

El a spus că țările bogate trebuie să „facă bilanț” acolo unde se aflau, cu angajamentele lor de donație luate la summite precum reuniunea G7 de la St Ives în această vară.

„Vă pot spune că nu suntem pe drumul cel bun”, a spus el. „Chiar trebuie să accelerăm sau știi ce? Această pandemie va continua un an mai mult decât trebuie.”

Vaccinul Poporului – o alianță de organizații caritabile – a lansat noi cifre sugerând că doar una din șapte dintre dozele promise de companiile farmaceutice și țările bogate își ajung de fapt destinațiile în țările mai sărace.

Marea majoritate a vaccinurilor Covid au fost administrate în țări cu venituri mari sau cu venituri medii superioare. Africa reprezintă doar 2,6% din dozele administrate la nivel global.

Grupul de organizații caritabile, care include Oxfam și UNAids, a criticat, de asemenea, Canada și Marea Britanie pentru că au procurat vaccinuri pentru propriile populații prin Covax, programul global susținut de ONU pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor.

Cifrele oficiale arată că, la începutul acestui an, Marea Britanie a primit 539.370 de doze de Pfizer, în timp ce Canada a luat puțin sub un milion de doze de AstraZeneca.

Ideea inițială din spatele Covax a fost că toate țările vor putea achiziționa vaccinuri, inclusiv cele bogate. Dar majoritatea țărilor din G7 au decis să se abțină odată ce au început să facă propriile tranzacții individuale cu companiile farmaceutice.

Consilierul global pentru sănătate al Oxfam, Rohit Malpani, a recunoscut că Marea Britanie și Canada au dreptul tehnic să primească vaccinuri pe această cale după ce au plătit mecanismul Covax, dar a spus că este încă „moral nedefendabil”, având în vedere că ambii au obținut milioane de doze prin propriile acorduri bilaterale.

Adauga un comentariu