Actualitate

Atenție șoferi! Greșeala pe care o fac la volan fără să își dea seama! Titi Aur: ”Suntem tentați mereu…”

Publicat: 26 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Atenție șoferi Greșeala pe care o fac la volan fără să își dea seama Titi Aur Suntem tentați mereu...
Statisticile spun că cele mai multe accidente rutiere sunt cauzate de erori umane

Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că șofatul necesită o îndemânare și o responsabilitate imensă, ambele acumulate prin răbdare și sârguință. Evident, este inevitabil să nu faci unele greșeli pe măsură ce înveți. Ce greșeală fac șoferii la volan fără să își dea seama. Care sunt sfaturile oferite de Titi Aur.

Statisticile spun că cele mai multe accidente rutiere sunt cauzate de erori umane. Adevărul trist este că majoritatea șoferilor continuă să facă aceleași greșeli de conducere pe șosea, unii dintre ei fără să realizeze că au obiceiuri defectuoase de conducere.

Greșeala pe care șoferii o fac la volan fără să își dea seama

În cadrul unui interviu pe care l-a acordat recent, Titi Aur, specialist în conducere defensivă, a vorbit despre greșelile pe care foarte mulți șoferi le fac la volan. Acesta spune că prima și cea mai periculoasă manevră este cea de neadaptare a vitezei.

”Suntem tentați mereu să spunem că putem merge puțin mai repede, că oricum nu contează, că 10 km/h în plus oricum nu mă sancționează, dar ajung să merg și cu 20, și cu 30 de km în plus. Nerespectarea vitezei este pe primul loc.
Pe locul doi, nerespectarea distanței. Suntem tentați să mergem mai aproape față de mașina din față. (…) Urmează neatenția, sau chiar în paralel cu nerespectarea distanței putem pune neatenția. Suntem tentați în permanență să facem și altceva. Să ne uităm în telefon, să stăm de vorbă, să ascultăm muzică, să facem orice.”, a explicat Titi Aur la Antena 3 CNN.

Specialistul în conducere defensivă spune că telefonul a devenit una dintre cauzele principale ale accidentelor și că, potrivit unor studii, a depășit alcoolul ca și cauză adevărată a evenimentelor rutiere.

De asmenea, mai există o greșeală pe care mulți conducători auto nici măcar nu o conștientizează.

”Următorul lucru periculos este faptul că nu stăm corect la volan. Nu ținem mâinile corect pe volan, nu ținem corect piciorul pe pedală. Și asta este o greșeală banală simplă. Dar ați auzit de multe ori de persoane care au accelerat în loc să frâneze și au intrat în magazin, au dat peste un copil… Și asta pentru că ținem călcâiul în dreptul pedalei de accelerație! Normal, trebuie ținut în dreptul pedalei de frână. Majoritatea oamenilor nu știu asta. Și de ce nu îl știu? Pentru că în școala de șoferi ar trebui învățat, dar, din păcate, nu se învață…”, a mai spus specialistul, potrivit sursei anterior menționate.

Ce sancțiuni riscă șoferii care pierd permisul de conducere

Persoanele care, din diferite motive, rămân fără permisul de conducere trebuie să-l declare pierdut rapid, în cel mult 48 de ore de la constatarea lipsei acestuia, dacă nu vor să riște să fie sancționați. Potrivit legii, amenzile nu sunt deloc mici.

„Neîndeplinirea obligației de a solicita autorității competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei și conținutului celor în vigoare constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni”, se precizează în Articolul 100, din OUG nr. 195/ 2002.

Adauga un comentariu