În familia Rusu, din Iași, toată lumea muncește în pomicultură. Livada mixtă este îngrijită cu dragoste, de fiecare membru al familiei, în comuna Comarna. Producția se vinde în Piața Alexandru, din Iași, sau ajunge la clienții care fac comenzi online
Știați că la câțiva kilometri de Iași, în comuna Comarna, există o familie de pomicultori, unde 3 generații se ocupă de producția și comercializarea de fructe? În familia Rusu lucrează toată lumea în domeniul agricol, de la cel mai mic, la cel mai mare. Tatăl, Constantin Rusu, este cel care a înființat livada mixtă, care a ajuns acum la 5 hectare. Aici, sunt cultivate diverse soiuri de caise, piersici, mere, pere sau prune. Producătorul are și o mică plantație cu viță-de-vie.
Toți membrii familiei Rusu, din Iași, muncesc în pomicultură
Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, muncește pământul alături de soția sa, Elena, cei doi băieți, Andrei și Florin, și nora Ștefana.
„Toată familia se ocupă de pomicultură. Pe copii i-am sfătuit să facă altceva, ceva care nu are legătură cu agricultura. Copiii au facultate, pot să facă altceva, și cu muncă mai puțină, și cu stres mai puțin. Dar ei vor să ne ajute pe noi, să facă în continuare pomicultură, și nu ne mai opunem, să nu creadă după aia că nu-i vrem alături de noi. Eu sunt țăran de Comarna, născut la Comarna. Sunt strungar de meserie, am făcut școala profesională, dar după ce am muncit în Italia tot în pomicultură, am venit acasă și m-am decis să fac pomicultură. Mă hrănesc când văd copacii plini, mă hrănesc cu energie. Agricultura te ține în viață, te hrănește. Țăranul nu o să moară de foame niciodată, dacă muncește pământul. Nu o să-ți dea pământul cât vrei tu, dar îți dă”, susține producătorul din Iași.
Producătorul din Iași: „Îmi pare rău că m-am întors în țară”
Bărbatul povestește că a muncit în Italia, unde a învățat foarte multe despre acest domeniu.
„Am lucrat în Italia în perioada 2005-2010, dar îmi pare rău că m-am întors în țară. Am muncit în zona Napoli. După ce am învățat cât de cât să conversez în italiană, am început să aflu mai multe lucruri despre pomicultură. Acolo, se lucrează pământul ca la noi, doar subvențiile sunt mai mari ca la noi. Pământul nostru e foarte bun, dar nu e valorificat la potențialul maxim. Un hectar era 70.000 de euro în Italia, în urmă cu 20 de ani. La noi se vindea atunci cu 1.000 de euro. Acum au mai crescut prețurile, dar și multe terenuri sunt în paragină. Nu se îngrijește nimeni de ele, pentru că multe familii sunt plecate să muncească în străinătate. Iar tinerii, nu cred că o să mai vrea să muncească pământul, pentru că e greu. Toată lumea vrea bani mulți cu muncă puțină”, mai spune producătorul din Iași.
Chiar dacă a avut ocazia să plece din nou în străinătate, a ales să rămână în țară. Dar ce se întâmplă în România îi lasă un gust amar.
„Nu sprijină nimeni agricultura, dacă ar fi să vorbim adevărul. Nu se dau ajutoare suficiente, nu ești motivat să faci ceva, ci, din contră, ți se pun bețe în roate. După 20 de ani de muncă, nu pot să renunț la tot și mai ales că îmi place foarte mult ceea ce fac. Nu poți să faci nimic bun dacă nu îți place ceea ce faci. În Italia nu m-aș mai întoarce acum din acest motiv, că am construit ceva aici. Sora mea trăiește în Italia foarte bine. Ei nu au grija zilei de mâine. Cât câștigă, 1.000-2.000 de euro, ei sunt mulțumiți că trăiesc liniștiți acolo”, mai spune pomicultorul.
Un tânăr din Iași are o fermă în domeniul horticol.
Producător: „Când clienții vor totul frumos, arătos și mare, nu ai cum să mulțumești pe toată lumea”
Dacă el este zilnic în livadă, iar băieții îl ajută la munca câmpului, soția și nora se ocupă mai mult de cules și de preluarea comenzilor online. Fructele sunt comercializate la Piața Alexandru sau ajung la clienții din Iași și zona metropolitană, cu ajutorul livrărilor la domiciliu.
„Noi avem tarabă în Piața Alexandru. Acolo plătim chirie pe lună și taraba zilnic. Sunt și producători, și comercianți, la un loc. Ar trebui făcută o departajare, să știe clienții de la cine cumpără. Pentru că, acum, toți sunt un pic dezorientați, clienții nu mai au încredere în ceea ce cumpără, deși producătorii nu au schimbat nimic, muncesc la fel de mult și au fructe de calitate. Dar când clienții vor totul frumos, arătos și mare, nu ai cum să mulțumești pe toată lumea. Noi îi invităm în livadă, să vadă fructele cu ochii lor. Noi culegem totul manual, dimineața, vreo 100-200 de kilograme, apoi le ducem la vânzare. Eu merg zilnic în livadă, deci știu și dacă lipsește un pom (n.r. – râde), pentru că m-am obișnuit cu locul respectiv”, explică producătorul.
Producătorul a obținut fonduri europene pentru dezvoltarea fermei pomicole
Mai spune că unele persoane și-au format o impresie greșită despre pomicultori și agricultori, în general.
„Dacă veniți la recoltat numai când e producție, toți au impresia că ne îmbogățim. Vrem să veniți și iarna, să vedeți cum se face pomicultura, cum suntem cu glodul până în gât, cum se muncește totul. E foarte scump să faci agricultura, și așa a fost mereu, chiar dacă unii spun altceva. Nu te îmbogățești din asta, repet. Poți să trăiești din asta. E normal să vrei să ai profit, să ai și tu cu ce să trăiești. Noi am avut noroc anul acesta. Am avut și caise, și piersici, toate fructele sunt bogate și zemoase”, mai spune producătorul. Toți banii investiți în fermă sunt din fonduri proprii, dar și fonduri de la Uniunea Europeană. „Am luat și fonduri europene, în 2012. Ne-au ajutat banii, dar și acolo, dacă nu vinzi, nu respecți planul de afaceri, dai banul înapoi. Bio nu mai face 100 la sută nimeni, vă spun eu. Pământul este bun, dar depinde ce pui în el, cine îl îngrijește, cu ce stropește”, mai explică Constantin Rusu.
Astfel, în familia Rusu, din Iași, toată lumea muncește în agricultură.
Greu cu subiectele daca o dati pe agricultura.